Нормативний акт Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального

Стаття 2-1. Реєстрація обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів

Редакції
Зміни документа за роками
Друк
Автор : Верховна Рада України

Обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі обладнання.

Адміністратором та держателем Єдиного реєстру обладнання є центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.

Порядок ведення Єдиного реєстру обладнання затверджується Кабінетом Міністрів України.

Реєстрація обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів здійснюється на підставі заяви власника або імпортера такого обладнання чи уповноваженої ним особи (далі — власник обладнання). У разі якщо власником обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів є нерезидент України, для цілей цього Закону власником такого обладнання вважається особа, яка здійснює використання або зберігання обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів на території України.

У разі передачі власником обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів у користування іншому суб’єкту господарювання — резиденту реєстрація обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів здійснюється на підставі заяви такого суб’єкта господарювання — резидента (далі — користувач обладнання).

Заява подається до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, нарочно, поштою або в електронному вигляді в порядку, встановленому статтею 42 Податкового кодексу України.

Заява про реєстрацію обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів подається протягом 10 робочих днів з дня набуття права власності/користування на обладнання, що знаходиться на території України, а в разі його ввезення на митну територію України — протягом 10 робочих днів із дня завершення його митного оформлення.

У заяві про реєстрацію обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів повинна міститися інформація про:

власника (співвласників) обладнання:

для юридичних осіб (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) — повне найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи;

для фізичних осіб — підприємців — прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), місцезнаходження (адреса місця проживання, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою — підприємцем), реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта);

користувача обладнання (у разі його передачі в користування):

для юридичних осіб — повне найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи;

для фізичних осіб — підприємців — прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), місцезнаходження (адреса місця проживання, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою — підприємцем), реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта);

підставу ввезення обладнання на митну територію України або набуття права власності чи користування обладнанням;

вид обладнання, найменування виробника обладнання, модель та серійний номер (за наявності) обладнання;

адресу місцезнаходження обладнання.

До заяви про реєстрацію обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів додаються засвідчені власником/користувачем обладнання копії документів, що підтверджують ввезення обладнання на митну територію України або право власності/користування обладнанням.

У разі зміни відомостей, що містяться в Єдиному реєстрі обладнання, крім змін, пов’язаних із зміною права власності/користування обладнанням, власник/користувач обладнання, за заявою якого відповідне обладнання внесено до Єдиного реєстру обладнання, повинен не пізніше 10 робочих днів із дня виникнення змін подати до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, нарочно, поштою або в електронному вигляді в порядку, встановленому статтею 42 Податкового кодексу України, заяву про внесення змін до відомостей, що містяться в Єдиному реєстрі обладнання.

У разі вивезення обладнання за межі митної території України, переходу права власності на нього або знищення обладнання власник/користувач обладнання, за заявою якого відповідне обладнання внесено до Єдиного реєстру обладнання, повинен не пізніше 10 робочих днів із дня виникнення зазначених підстав подати до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, нарочно, поштою або в електронному вигляді в порядку, встановленому статтею 42 Податкового кодексу України, заяву про виключення відомостей, що містяться в Єдиному реєстрі обладнання.

До заяви про виключення відомостей, що містяться в Єдиному реєстрі обладнання, додаються копії завірених у визначеному законодавством порядку власником/користувачем обладнання документів, що підтверджують вивезення обладнання за межі митної території України, перехід права власності/користування на нього або знищення обладнання.

У разі знищення обладнання за заявою власника обладнання такий власник обладнання утворює комісію, яка за результатом знищення обладнання складає акт про знищення такого обладнання.

Знищення обладнання за заявою власника обладнання здійснюється за рахунок власника такого обладнання.

При знищенні обладнання проводяться фото- та відеофіксація.

Знищення обладнання за заявою власника обладнання повинно здійснюватися з додержанням вимог відповідних нормативно-правових актів і нормативних документів щодо належних і безпечних для здоров’я людини та довкілля умов знищення відповідного обладнання.

Знищення обладнання за заявою власника обладнання здійснюється у спосіб, що унеможливлює подальше використання такого обладнання.

До складу зазначеної комісії в обов’язковому порядку має входити представник органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, який отримує один екземпляр акта про знищення обладнання.

Акт про знищення обладнання та заява власника обладнання про виключення відомостей з Єдиного реєстру обладнання є обов’язковою підставою для виключення відомостей, що містяться в Єдиному реєстрі обладнання.

Підставою для виключення відомостей, що містяться в Єдиному реєстрі обладнання, також є знищення обладнання внаслідок дії обставин непереборної сили, стихійного лиха (форс-мажорних обставин), у тому числі у зв’язку із введенням воєнного, надзвичайного стану, що підтверджено у встановленому законом порядку, за умови подання власником обладнання до контролюючого органу заяви про виключення відомостей з Єдиного реєстру обладнання та відповідних документів про знищення.

Форми заяв про реєстрацію обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів, про внесення змін до відомостей, що містяться в Єдиному реєстрі обладнання, про виключення відомостей, що містяться в Єдиному реєстрі обладнання, затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, протягом 15 робочих днів із дня надходження заяви про реєстрацію обладнання для підготовки або обробки тютюну, тютюнової сировини, промислового виробництва тютюнових виробів, про внесення змін до відомостей, що містяться в Єдиному реєстрі обладнання, про виключення відомостей, що містяться в Єдиному реєстрі обладнання, повинен внести відомості до Єдиного реєстру обладнання та письмово повідомити про це власника/користувача обладнання нарочно, поштою або в електронному вигляді в порядку, встановленому статтею 42 Податкового кодексу України. Відомості вважаються внесеними до Єдиного реєстру обладнання із дня подання відповідної заяви власником/користувачем обладнання, за винятком випадків надання ним неповної або недостовірної інформації та документів.

У разі неподання власником/користувачем обладнання інформації та документів або подання неповної або недостовірної інформації, визначених цим Законом, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, протягом п’яти робочих днів із дня надходження заяви повертає власнику/користувачу обладнання заяву та документи із зазначенням недоліків, які потрібно усунути.

Відповідальність за достовірність відомостей, зазначених у заяві, несе власник/користувач обладнання.

Ведення Єдиного реєстру обладнання та надання відомостей, що містяться в Єдиному реєстрі обладнання, здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, забезпечує вільний та безоплатний доступ до відомостей, що містяться в Єдиному реєстрі обладнання, шляхом надання витягу з Єдиного реєстру обладнання.

В Єдиному реєстрі обладнання повинні міститися відомості про:

власника (співвласників) обладнання:

для юридичних осіб — найменування, код ЄДРПОУ, місцезнаходження; для фізичних осіб — суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) — прізвище, ім’я, по батькові, номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний податковий орган і мають відмітку в паспорті); для спільної діяльності без створення юридичної особи — найменування, код ЄДРПОУ особи, відповідальної за ведення обліку спільної діяльності; для іноземного суб’єкта господарювання — найменування постійного представництва, реєстраційний номер постійного представництва, місцезнаходження (адреса місця проживання, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою — підприємцем);

користувача обладнання (у разі його передачі у користування):

для юридичних осіб — найменування, код ЄДРПОУ, місцезнаходження; для фізичних осіб — суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) — прізвище, ім’я, по батькові, номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний податковий орган і мають відмітку в паспорті); для спільної діяльності без створення юридичної особи — найменування, код ЄДРПОУ особи, відповідальної за ведення обліку спільної діяльності; для іноземного суб’єкта господарювання — найменування постійного представництва, реєстраційний номер постійного представництва, місцезнаходження (адреса місця проживання, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою — підприємцем);

підставу ввезення обладнання на митну територію України або набуття права власності чи користування обладнанням;

вид обладнання, найменування виробника обладнання, модель та серійний номер (за наявності) обладнання;

адресу місцезнаходження обладнання;

дату внесення до реєстру;

дату виключення з реєстру;

дату внесення змін до реєстру.

Відомості, що містяться в Єдиному реєстрі обладнання, надаються у вигляді витягу з Єдиного реєстру обладнання нарочно, поштою або в електронному вигляді в порядку, встановленому статтею 42 Податкового кодексу України. Витяг з Єдиного реєстру обладнання надається юридичній особі або фізичній особі — підприємцю, органам державної влади (посадовим особам) за письмовим запитом протягом двох робочих днів із дня подання такого запиту.

Реклама
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі