Нормативний акт Про затвердження Методологічних основ та пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД-2010)

Розділ 1. NACE/КВЕД та інтегрована система класифікацій видів економічної діяльності і продукції

Друк
Автор : Державний комітет статистики України

1.1 NACE/КВЕД та інтегрована система класифікацій видів економічної діяльності і продукції

1. NACE — це акронім1, який використовують для позначення всіх статистичних класифікацій видів економічної діяльності, що були розроблені в Європейському Союзі, починаючи з 1970 року. NACE є основою для збирання і поширення широкого діапазону статистичних даних за видами економічної діяльності у сфері економічної статистики (зокрема, статистики виробництва, зайнятості, національних рахунків) та інших галузях статистики.

____________
1 Акронім NACE походить від назви французькою «Nomenclature statistique des Activites economiques dans la Communaute Europeenne» (Статистична класифікація видів економічної діяльності Європейського Співтовариства).

2. Дані, розроблені на основі NACE, є порівнянними на європейському і, загалом, на світовому рівнях. Використання NACE у Європейській статистичній системі є обов’язковим.

Національний класифікатор ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД-2010) відповідає NACE (rev. 2) як за структурою, так і змістом категорій.

Міжнародна система економічних класифікацій

3. Статистичні дані, розроблені на основі КВЕД, є порівнянними на світовому та європейському рівнях, оскільки КВЕД повністю відповідає NACE, а NACE є складовою інтегрованої системи класифікацій, розроблених переважно Статистичним відділом ООН. На національному рівні ця система може бути зображена так:

де:

• ISIC2International Standard Industrial Classification of All Economic Activities — Міжнародна стандартна галузева класифікація усіх видів економічної діяльності — модельна класифікація ООН

____________
2http://unstats.un.org/unsd/cr/registry/regcst.asp

 

• CPC3Central Product Classification — Класифікація основних продуктів — модельна класифікація ООН

____________
3 http://unstats.un.org/unsd/cr/registry/regcst.asp

 

• HS4Harmonized Commodity Description and Coding System — Гармонізована система опису та кодування товарів — модельна класифікація ООН

____________
4 Гармонізована система опису та кодування товарів (започаткована у 1952 р. як Рада митного співробітництва — РМС).

 

• SITC5Standard International Trade Classification — Міжнародна стандартна торговельна класифікація — модельна класифікація ООН

____________
5 http://unstats.un.org/unsd/cr/registry/regcst.asp?Cl=28

 

• CPA6Statistical Classification of Products according to their Activities of the European Community — Статистична класифікація продукції за видами економічної діяльності Європейського Союзу

____________
6 http://circa.europa.eu/irc/dsis/nacecpacon/info/data/en/index.htm

 

• PRODCOM7Nomenclature for Production of the European Community — Статистична номенклатура продукції Європейського Союзу

____________
7 http://ec.europa.eu/eurostat/ramon/nomenclatures/

 

• CN8Combined Nomenclature of the European Community — Комбінована номенклатура Європейського Союзу

____________
8 Комбінована номенклатура — подальший розподіл Гармонізованої системи на більш детальні позиції (http//ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_duties/tariff_aspects/combined_nomenclature/index_en.htm)

 

• КВЕД9 — Класифікація видів економічної діяльності — національна статистична класифікація

____________
9 Класифікація видів економічної діяльності http://ukrstat.gov.ua/

 

• СКП10 — Статистична класифікація продукції — національна статистична класифікація

____________
10 Статистична класифікація продукції http://ukrstat.gov.ua/

 

• НПП — Перелік продукції промисловості для статистики виробництва — номенклатура продукції промисловості

 

• УКТ ЗЕД11 — Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності

____________
11 Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності http://ukrstat.gov.ua/

 

4. Інтегрована система статистичних класифікацій дозволяє забезпечити порівнянність статистичних даних у різних сферах статистики. Наприклад, дані зі статистики виробництва, які в ЄС розробляються за PRODCOM (в Україні — за НПП), можна порівняти з даними зі статистики торгівлі, які розробляються в ЄС відповідно до CN (в Україні — за УКТ ЗЕД). Більш детальна інформація про міжнародну систему економічних класифікацій та її складові наведена у Розділі 4.

5. NACE розроблена на основі ISIC у тому розумінні, що вона є більш детальною, ніж ISIC. NACE і ISIC використовують однаковий принцип розподілу видів економічної діяльності на складові на найвищих рівнях, але NACE є більш деталізованою на нижчих класифікаційних рівнях. КВЕД повністю відповідає NACE, на основі якої вона розроблена.

6. З метою забезпечення міжнародного співставлення, визначення та пояснення до класифікаційних позицій КВЕД повністю відповідають визначенням і поняттям, встановленим ЄС для використання у NACE, а також відповідають тим, що опубліковані у Вступі до ISIC.

Методологічні основи, які покладені в основу національної класифікації КВЕД, ґрунтуються на відповідних правилах NACE і повністю їм відповідають.

 

1.2 NACE/КВЕД: охоплення і характеристики12

____________
12 Текст повністю відповідає опису вступної частини NACE (rev. 2)

Статистичні класифікації

7. За призначенням статистичні класифікації створені для систематизації, групування (узагальнення) та перетворення економічної та соціальної інформації у стандартний формат, який дає змогу обробляти та аналізувати значні обсяги інформації. В класифікаціях усі подібні об’єкти зібрані в окремі категорії, найбільш однорідні стосовно характеристик об’єкта статистичного спостереження, яким надано індивідуальні коди.

8. Для статистичних класифікацій характерні наступні особливості:

а) вичерпний опис об’єктів, що спостерігаються;

б) взаємовиключні категорії: кожен елемент має бути віднесений тільки до однієї класифікаційної позиції;

в) методологічні принципи, що роблять можливим послідовне віднесення елементів до різних рівнів класифікації.

9. Точніше кажучи, для ієрархічних класифікацій характерним є більш деталізований розподіл на позиції, що дає можливість збирати і представляти інформацію на різних рівнях групування.

NACE як класифікація видів економічної діяльності ЄС

10. NACE — це європейська стандартна класифікація видів економічної діяльності. NACE представляє сукупність видів економічної діяльності, які розподілені таким чином, що статистичній одиниці, яка здійснює відповідну діяльність, може бути присвоєний код NACE.

11. Економічна діяльність має місце, коли для виробництва конкретних товарів і послуг відбувається поєднання ресурсів, таких як матеріальні засоби (обладнання), робоча сила, технології виробництва або проміжні продукти. Таким чином, для економічної діяльності характерним є залучення ресурсів, виробничий процес і випуск продукції (товарів або послуг).

12. Вид економічної діяльності може складатися з одного простого процесу (як, наприклад, ткацтво), але може охоплювати і цілий ряд підпроцесів, кожен з яких входить в окреме класифікаційне угруповання (наприклад, виробництво автомобілів складається з таких елементарних видів діяльності, як лиття, кування, зварювання, складання, фарбування тощо). Якщо виробничий процес у межах статистичної одиниці організований як інтегрована послідовність елементарних видів діяльності, уся комбінація вважається одним видом економічної діяльності.

13. NACE не визначає конкретні типи статистичних одиниць: одиниці можуть здійснювати декілька видів економічної діяльності і визначатися по-різному в залежності від конкретних характеристик (пов’язаних, наприклад, з місцем знаходження, див. далі підрозділ 2.3 «Визначення статистичних одиниць»).

Охоплення та обмеження NACE

14. NACE не враховує розбіжності між формами власності, юридичним статусом або характером діяльності виробничої одиниці, оскільки такі критерії не мають відношення до характеристик виду економічної діяльності. Одиниці, що здійснюють однакові види економічної діяльності, відносяться до однієї позиції NACE незалежно від того, чи є вони акціонерними товариствами (або їх частиною), приватними підприємствами або державними органами, чи є материнська компанія іноземною юридичною особою і чи складається одиниця з більш ніж одного підрозділу. Тому зв’язок між NACE і Класифікацією інституційних секторів економіки (КІСЕ), яку використовують у Системі національних рахунків (СНР) або в Європейській системі рахунків (ESA), не існує.

15. Для визначення видів переробної промисловості не має значення, чи здійснюється процес машинами з механічним приводом або вручну, на підприємстві або вдома. Порівняння сучасного з традиційним не є одним із критеріїв NACE.

16. NACE не розрізняє офіційний та неофіційний, легальний та нелегальний способи виробництва. Класифікації за формами власності, юридичними формами або принципами організаційної структури можуть бути створені окремо. При використанні разом із NACE перехресних класифікацій можна одержати корисну додаткову інформацію.

17. У цілому NACE не розрізняє ринкові і неринкові види діяльності, які визначені у СНР/ESA, навіть якщо ця різниця є важливою ознакою в СНР/ESA. Розподіл видів економічної діяльності за цим принципом у будь-якому випадку є корисним, коли збираються дані про види економічної діяльності, що здійснюють в ринкових і неринкових умовах. При розподілі видів діяльності за таким критерієм їх слід перехресно класифікувати і за позиціями NACE. Відповідно до NACE неринкові послуги надають тільки органи державного управління або некомерційні організації, що обслуговують домашні господарства, зазвичай у сферах освіти, охорони здоров’я, надання соціальних послуг тощо.

18. NACE включає позиції щодо недиференційованого виробництва домашніми господарствами товарів та послуг для власного споживання. Однак ці позиції можуть містити лише частину економічної діяльності домашніх господарств, оскільки чітко ідентифіковані види економічної діяльності домашніх господарств класифікуються в інших позиціях NACE.

Структура коду NACE/КВЕД

19. NACE складається із ієрархічної структури (затверджується Регламентом NACE13), методологічних основ та пояснень до класифікаційних позицій. Структура коду NACE описана в Регламенті NACE і наведена нижче:

____________
13 Regulation (EC) № 1893/2006 of the European Parlament and of the Council (L 393/1, 30/12/2006)

а) перший рівень, що складається з рубрик, які позначаються літерним кодом (секції);

б) другий рівень, що складається з рубрик, які позначаються двозначним цифровим кодом (розділи);

в) третій рівень, що складається з рубрик, які позначаються тризначним цифровим кодом (групи);

г) четвертий рівень, що складається з рубрик, які позначаються чотиризначним цифровим кодом (класи).

Ієрархічна структура КВЕД (затверджена як Національний класифікатор ДК 009:201014) є повністю ідентичною структурі NACE.

____________
14 Прийнято та надано чинності наказом Держспоживстандарту України від 11 жовтня 2010 р. № 457

Структура коду КВЕД має такі рівні:

 

Y XX. XX.

де

Y

— секція (літери латинської абетки від A до U)

XX

— розділ

XXX

— група

XX.XX

— клас

 

Код секцій не включається до коду NACE/КВЕД, що визначає розділ, групу і клас, які описують конкретний вид економічної діяльності. Наприклад, діяльність «Виробництво клеїв» позначається кодом 20.52, де 20 — код розділу, 20.5 — код групи, а 20.52 — код класу; секція C, до якої належить цей клас, у коді не зазначається.

20. Розділи мають послідовне кодування. Проте також передбачені «порожні місця» задля можливості внесення додаткових розділів без повного змінювання кодування NACE. Такі «порожні місця» передбачені в секціях, необхідність внесення додаткових розділів до яких є найвірогіднішою. З цією метою залишені невикористаними наступні номери кодування розділів у NACE (rev.2): 04, 34, 40, 44, 48, 54, 57, 67, 76, 83 та 89.

21. У випадках коли визначений рівень класифікації не має подальшої деталізації, для позначення в коді позиції наступного, більш деталізованого, рівня використовують «0». Наприклад, код класу «Ветеринарна діяльність» є 75.00, оскільки розділ «Ветеринарна діяльність» (код 75) не поділяється на групи або класи. Клас «Виробництво пива» має кодування 11.05, оскільки розділ «Виробництво напоїв» (код 11) не поділяється на декілька груп, проте група «Виробництво напоїв» (код 11.0) не поділяється на класи.

22. Скрізь, де це можливо, групи або класи типу «інше» та/або «н. в. і. у.» (не віднесені до інших угруповань) позначаються цифрою 9 (наприклад, група 08.9 «Добування корисних копалин та розроблення кар’єрів, н. в. і. у.» та клас 08.99 «Добування інших корисних копалин та розроблення кар’єрів, н. в. і. у.»).

 

1.3 NACE/КВЕД: історичний огляд та правовий контекст

Від NICE до NACE (rev. 2)

23. З 1961 по 1963 роки була розроблена Класифікація видів промислового виробництва Європейського Співтовариства (Nomenclature des industries etablies dans les Communautes europeennes (NICE)). Оригінальна версія 1961 року містила великі розділи з класифікацією на трьох знаках. Переглянута версія 1963 року містила підрозділи, що надавали більш детальну інформацію. Класифікація видів промислового виробництва Європейського Співтовариства охоплювала добувну, енергетичну, а також переробну промисловість і будівництво.

24. У 1965 році було розроблено Класифікацію торгівлі Європейського Співтовариства (Nomenclature du commerce dans la CEE (NCE)), що охоплювала усі види підприємництва і торгівлі.

25. У 1967 році було розроблено класифікацію послуг, потім класифікацію видів діяльності сільського господарства. Обидві були значною мірою агреговані і складались з великих розділів.

26. У 1970 році було розроблено Загальну класифікацію видів економічної діяльності Європейського Співтовариства (NACE)) — (Nomenclature generale des activites economiques dans les Communautes Europeennes). Як видно з її назви, це була класифікація, яка поширювалась на весь спектр видів економічної діяльності.

27. Перша версія NACE мала два значні недоліки:

• оскільки її не було включено в законодавство Європейського Співтовариства, дані часто збирались у відповідності з існуючими національними класифікаціями, після чого переводились у формат NACE за допомогою методів трансформування даних (перехідних ключів), що в повній мірі не забезпечувало достатнього рівня порівнянності даних;

• оскільки редакцію NACE 1970 року не було розроблено з урахуванням аспектів існуючої міжнародної системи економічних класифікацій, вона не забезпечувала належної порівнянності даних з іншими міжнародними класифікаціями видів економічної діяльності.

28. Тому було прийнято рішення переглянути структуру NACE і узгодити її з міжнародними стандартами. У складі спільної робочої групи Статистичного бюро ООН і Євростату, представників країн — членів ЄС було розроблено третю редакцію Міжнародної стандартної галузевої класифікації усіх видів економічної діяльності ООН (ISIC rev. 3), яку було ухвалено Статистичною Комісією ООН в лютому 1989 року.

29. Згодом робоча група за підтримки Євростату та країн — членів ЄС переглянула NACE і розробила нову редакцію — NACE (rev. 1). На основі структури третьої редакції Міжнародної стандартної галузевої класифікації усіх видів економічної діяльності ООН (ISIC rev. 3) було додано деталі задля відображення видів економічної діяльності в межах ЄС, які не були відповідним чином представлені в ISIC rev. 3. NACE (rev. 1) було затверджено Регламентом Ради № 3037/90 від 9 жовтня 1990 року.

30. У 2002 році була підготовлена дещо виправлена версія NACE (rev. 1), яка отримала назву NACE (rev. 1.1). У NACE (rev. 1.1) було введено кілька додаткових елементів, здійснено перегрупування класифікаційних позицій і змінено деякі назви. Метою виправленої версії було відображення:

а) нових видів економічної діяльності, що не існували на момент розроблення NACE (rev. 1) (наприклад, діяльність телефонних центрів);

б) видів економічної діяльності, значення яких у силу технологічних або організаційних змін значно зросло відтоді, коли йшла розробка NACE (rev. 1);

в) корегування помилок у NACE (rev. 1).

31. У 2002 році було розпочато роботу з перегляду NACE. Регламент Європейського парламенту та Ради ЄС щодо впровадження NACE (rev. 2) було прийнято в грудні 2006 року. Він включає положення щодо впровадження NACE (rev. 2) та вказівки щодо координованого переходу від NACE (rev. 1.1) до NACE (rev. 2) у різних галузях статистики. В цілому NACE (rev. 2) призначена для розроблення статистичних даних, які відносяться до видів економічної діяльності, що здійснюються з 1 січня 2008 року.

В Україні створення національних класифікацій видів економічної діяльності здійснювалося шляхом використання європейських класифікацій у незмінному вигляді з подальшою їх деталізацією на національному рівні. Перша редакція Класифікації видів економічної діяльності — КВЕД (ДК 009-96) була побудована на базі NACE (rev. 1). Упровадження КВЕД відбувалось протягом 1997–2000 років. Починаючи з січня 2001 року всі статистичні спостереження, формування зведеної інформації та публікація статистичних даних здійснювались за КВЕД.

З 2006 року набула чинності друга редакція КВЕД (ДК 009:2005), побудована на базі NACE (rev. 1.1). Класифікаційні позиції другої редакції КВЕД були приведені у відповідність до нової редакції базової міжнародної статистичної класифікації видів економічної діяльності NACE (rev. 1.1), переглянуто доцільність та методологічну обґрунтованість утворення національного рівня. В основу перегляду національного рівня КВЕД, окрім методологічних аспектів, було покладено аналіз даних Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) щодо кількості суб’єктів за видами економічної діяльності, а також практичний досвід впровадження та використання КВЕД. Також до другої редакції КВЕД було включено європейську регламентну частину класифікації видів економічної діяльності — терміни та визначення, які використовуються в контексті класифікації, правила визначення та зміни основного виду економічної діяльності тощо.

КВЕД (ДК 009:2010) створена на основі NACE (rev. 2) і повністю їй відповідає як за структурою, так і змістом категорій. КВЕД (ДК 009:2010) набуває чинності з 1 січня 2012 року.

 

Положення NACE: основні особливості

32. Країни — члени ЄС і Євростат встановили, що використання NACE (rev. 2) має бути обов’язковим в межах ЄС. Таким чином, національні регламенти щодо впровадження NACE (rev. 2) повинні містити відповідні положення. Статистичні дані за видами економічної діяльності, що збираються країнами — членами ЄС, повинні оброблятися відповідно до NACE (rev. 2) або національної класифікації, створеної на її основі.

33. Регламент NACE (rev. 2) дозволяє країнам-членам використовувати для національних потреб національні версії, створені на основі NACE (rev. 2). Однак національні версії повинні відповідати структурній та ієрархічній побудові NACE (rev. 2).

34. Євростат і Керівний комітет NACE відповідають за виконання Регламенту, внесення незначних змін (наприклад, з метою відображення технологічних змін) і підтримку контактів з міжнародними організаціями, що є користувачами класифікацій видів економічної діяльності.

 

1.4 Перегляд NACE

35. Зміни у структурі економіки та організації діяльності, а також науково-технічний прогрес призводять до появи нових видів економічної діяльності та продукції, що, в свою чергу, призводить до зникнення існуючих видів діяльності та продукції. Такі зміни передбачають постійну адаптацію та перегляд статистичних класифікацій. Часові інтервали між переглядами не повинні бути занадто довгими, оскільки актуальність класифікацій з часом знижується, і не занадто короткими, тому що це має негативний вплив на порівнянність даних. Будь-який перегляд класифікації, особливо якщо він включає структурні зміни, призводить до розривів у часових рядах.

36. Останній перегляд міжнародних і європейських класифікацій видів діяльності та продукції, відомий як «Операція 2007», здійснювався у 2000–2007 роках. Перегляд охоплював усі класифікації інтегрованої системи економічних класифікацій, як описано в підрозділі 1.1. Основними критеріями перегляду були:

• актуальність для сучасної світової економіки;

• більша порівнянність з іншими національними і міжнародними класифікаціями;

• послідовність у відношенні до попередніх версій.

З 2002 року було проведено низку консультацій із усіма зацікавленими сторонами, включаючи департаменти Євростату і національні статистичні служби, а також торговельні й комерційні асоціації ЄС. Консультації було спрямовано на обговорення та одержання пропозицій з приводу підготовки нової версії NACE.

37. Загальні характеристики NACE залишилися не зміненими. При підготовці NACE (rev. 2) було витримано баланс між ступенем деталізації позицій, необхідної для основних користувачів, і трудовими витратами статистичних служб.

38. Детальна інформація щодо розбіжностей між NACE (rev. 1.1) та NACE (rev. 2) наведена у розділі 5.

Реклама
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі