Нормативний акт Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку нематеріальних активів

IV. Облік корисності нематеріальних активів

Друк
Автор : Міністерство фінансів України

4.1. На дату річного балансу підприємство має оцінювати, чи існують ознаки можливого зменшення корисності об’єкта нематеріальних активів. Оцінка наявності цих ознак здійснюється з метою приведення балансової вартості нематеріальних активів у відповідність з очікуваною сумою відшкодування таких нематеріальних активів, виходячи з очікуваних обсягів майбутніх грошових потоків, які може забезпечити використання нематеріальних активів.

4.2. Про зменшення корисності об’єкта нематеріальних активів можуть свідчити, зокрема, такі ознаки:

4.2.1. Зменшення ринкової вартості об’єкта нематеріальних активів протягом звітного періоду на суттєво більшу величину, ніж очікувалось.

4.2.2. Моральне старіння об’єкта нематеріальних активів.

4.2.3. Суттєві негативні зміни в технологічному, ринковому, економічному або правовому середовищі, у якому діє підприємство, що відбулися протягом звітного періоду або очікувані найближчим часом.

4.2.4. Збільшення протягом звітного періоду ринкових ставок відсотків або інших ринкових ставок доходу від інвестицій, яке може вплинути на ставку дисконту і суттєво зменшити суму очікуваного відшкодування об’єкта нематеріальних активів.

4.2.5. Суттєві зміни способу використання об’єкта нематеріальних активів протягом звітного періоду або такі очікувані зміни в наступному періоді, які негативно впливають на діяльність підприємства.

4.2.6. Інші свідчення того, що ефективність об’єкта нематеріальних активів є або буде гіршою, ніж очікувалось.

4.3. За наявності ознак зменшення корисності об’єкта нематеріальних активів підприємство визначає суму його очікуваного відшкодування.

Незалежно від наявності ознак зменшення корисності об’єкта нематеріальних активів підприємство визначає на дату річного балансу суму очікуваного відшкодування об’єктів нематеріальних активів з невизначеним строком корисного використання і об’єктів нематеріальних активів, що не використовуються на дату річного балансу.

4.4. Втрати від зменшення корисності об’єкта нематеріальних активів включаються до складу інших витрат звітного періоду з одночасним збільшенням суми накопиченої амортизації об’єкта нематеріальних активів.

Втрати від зменшення корисності об’єкта нематеріальних активів, відображеного в обліку за переоціненою вартістю, у разі наявності (на дату визначення суми втрат від зменшення корисності) перевищення суми попередніх дооцінок вартості об’єкта і вигод від відновлення його корисності над сумою попередніх уцінок вартості цього об’єкта і втрат від зменшення його корисності, відображаються збільшенням суми накопиченої амортизації та зменшенням додаткового капіталу (але на суму не більше зазначеного перевищення) з визнанням різниці (якщо сума втрат від зменшення корисності більше зазначеного перевищення) іншими витратами звітного періоду та збільшенням накопиченої амортизації нематеріальних активів.

4.5. Якщо на дату річного балансу ознаки зменшення корисності об’єкта нематеріальних активів перестали існувати, то підприємство визначає і відображає вигоди від відновлення його корисності.

Про відновлення корисності об’єкта нематеріальних активів можуть свідчити, зокрема, такі ознаки:

4.5.1. Суттєве збільшення ринкової вартості об’єкта нематеріальних активів протягом звітного періоду.

4.5.2. Суттєві позитивні зміни в технологічному, ринковому, економічному або правовому середовищі, у якому діє підприємство, що відбулися протягом звітного періоду.

4.5.3. Зменшення протягом звітного періоду ринкових ставок відсотків або інших ринкових ставок доходу від інвестицій, яке може вплинути на ставку дисконту і суттєво збільшити суму очікуваного відшкодування об’єкта нематеріального активу.

4.5.4. Суттєві зміни об’єкта нематеріальних активів та/або способу його використання протягом звітного періоду або такі очікувані зміни в наступному періоді, які позитивно вплинуть на діяльність підприємства.

4.5.5. Інші свідчення того, що ефективність використання об’єкта нематеріальних активів є або буде кращою, ніж очікувалось.

4.6. Сума вигод від відновлення корисності об’єкта нематеріальних активів відображається визнанням доходу з одночасним зменшенням суми накопиченої амортизації об’єкта нематеріальних активів.

Сума вигод від відновлення корисності об’єкта нематеріальних активів, відображеного в обліку за переоціненою вартістю, у разі наявності (на дату визначення суми вигод від відновлення корисності) перевищення суми попередніх уцінок об’єкта і втрат від зменшення його корисності над сумою попередніх дооцінок вартості цього об’єкта і вигод від відновлення його корисності, відображається зменшенням суми накопиченої амортизації та збільшенням іншого доходу звітного періоду (але на суму не більше зазначеного перевищення) з визнанням різниці (якщо сума вигод від відновлення корисності більше зазначеного перевищення) збільшенням додаткового капіталу та зменшенням накопиченої амортизації нематеріальних активів.

Реклама
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі