Нормативний акт Порядок відчуження об’єктів державної власності (редакція з 23.10.2019 р.)

Розрахунки за придбане майно

Редакції
Зміни документа за роками
Друк
Автор : Кабінет Міністрів України

28. Протокол про результати електронного аукціону (без підпису) формується та оприлюднюється в електронній торговій системі автоматично в день завершення електронного аукціону.

29. Переможцем електронного аукціону вважається учасник, що подав найвищу цінову пропозицію за лот, у разі, коли ним зроблений щонайменше один крок електронного аукціону.

У разі подання однакових цінових пропозицій переможцем електронного аукціону вважається учасник, що подав цінову пропозицію раніше.

У разі відмови переможця від підписання протоколу про результати електронного аукціону, договору купівлі-продажу майна чи нездійснення оплати в повному обсязі за придбане майно відповідно до вимог пункту 37 цього Порядку, а також у випадку, визначеному пунктом 32 цього Порядку, переможцем електронного аукціону вважається учасник з наступною за величиною ціновою пропозицією за умови, що ним зроблений щонайменше один крок електронного аукціону, та за відсутності належним чином оформленого листа (звернення) від такого учасника про відмову від очікування та відсутності факту натискання ним відповідної кнопки про відмову від очікування в особистому кабінеті.

У разі подання однакових цінових пропозицій переможцем електронного аукціону вважається учасник, що подав цінову пропозицію раніше, за умови відсутності належним чином оформленого листа (звернення) від такого учасника про відмову від очікування та відсутності факту натискання ним відповідної кнопки про відмову від очікування в особистому кабінеті.

Оператор електронного майданчика зобов’язаний поінформувати учасника з наступною за величиною після переможця електронного аукціону ціновою пропозицією, а у разі подання однакових цінових пропозицій — учасника, що подав цінову пропозицію раніше, про зміну його статусу протягом двох годин з моменту отримання належним чином оформленого листа (звернення) від такого учасника про відмову від очікування та натискання ним відповідної кнопки в особистому кабінеті.

30. Після завершення електронного аукціону протокол про результати електронного аукціону підписується переможцем, оператором електронного майданчика, через який подано найвищу цінову пропозицію, та протягом чотирьох робочих днів з дня, що настає за днем формування протоколу електронного аукціону, надсилається організаторові аукціону.

Якщо організатором аукціону є Фонд державного майна, протокол електронного аукціону надсилається суб’єкту господарювання, який протягом двох робочих днів з дня, що настає за днем отримання електронного протоколу, підписує його та надсилає Фонду державного майна.

Надсилання протоколу електронного аукціону здійснюється технічними засобами електронних комунікацій.

Організатор аукціону протягом 10 робочих днів з дня, що настає за днем формування протоколу електронного аукціону, підписує протокол про результати електронного аукціону та в межах зазначеного строку опубліковує його в електронній торговій системі.

Протокол про результати електронного аукціону підписується шляхом накладення електронного підпису відповідно до вимог Закону України «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

Якщо переможець електронного аукціону протягом чотирьох робочих днів з дня, що настає за днем формування протоколу електронного аукціону, не підписав такий протокол аукціону, оператор електронного майданчика протягом п’ятого робочого дня, що настає за днем формування протоколу електронного аукціону, повідомляє про це організаторові аукціону.

Організатор аукціону складає акт про непідписання протоколу або акт про відмову переможця аукціону від підписання протоколу електронного аукціону не пізніше десятого робочого дня, що настає за днем формування протоколу електронного аукціону, та опубліковує його в електронній торговій системі у строки, визначені пунктом 32 цього Порядку.

31. Договір за результатами проведення електронного аукціону укладається між суб’єктом господарювання та переможцем електронного аукціону, надсилається організатору аукціону (якщо суб’єкт господарювання не є організатором аукціону) та опубліковується організатором аукціону в електронній торговій системі протягом 30 робочих днів з дати формування протоколу про результати електронного аукціону в електронній торговій системі.

Договір купівлі-продажу майна укладається між суб’єктом господарювання та переможцем електронного аукціону на підставі примірного договору, затвердженого Фондом державного майна.

(абзац другий пункту 31 у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 р. № 1320 набирає чинності з 01.01.2021 р.)

32. Організатор аукціону, а також суб’єкт господарювання (якщо він не є організатором аукціону) не підписують протокол електронного аукціону з потенційним покупцем, який:

не відповідає вимогам до покупця, що передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна», крім вимог, передбачених пунктами 2, 4, 12 і 13 частини другої зазначеної статті;

є працівником організатора аукціону, суб’єкта господарювання;

не подав документи або відомості, обов’язкове подання яких передбачено цим Порядком;

подав неправдиві відомості про себе;

набув статусу переможця попереднього електронного аукціону з продажу цього майна, але відмовився від підписання або не підписав протокол чи договір купівлі-продажу майна, не здійснив оплату в повному обсязі за придбане майно у строки, передбачені цим Порядком, в попередньому аукціоні.

Після завершення електронного аукціону організатор аукціону проводить перевірку заяви на участь в електронному аукціоні разом із доданими до неї документами та інформацією переможця аукціону та у разі наявності однієї з підстав, передбачених абзацами другим — шостим цього пункту, приймає рішення відповідно до абзацу першого цього пункту, що опубліковується в електронній торговій системі не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня його прийняття.

У разі відмови переможця від підписання протоколу про результати електронного аукціону, договору купівлі-продажу майна чи несплати в повному обсязі суми коштів за придбане майно відповідно до вимог пункту 37 цього Порядку організатор аукціону складає відповідний акт та опубліковує його в електронній торговій системі не пізніше наступного робочого дня з дня його складення.

Якщо організатором аукціону є Фонд державного майна, інформація про відмову переможця від підписання договору купівлі-продажу майна чи несплати в повному обсязі суми коштів за придбане майно у строки, передбачені цим Порядком, надається суб’єктом господарювання в обов’язковому порядку до Фонду державного майна протягом двох робочих днів з моменту закінчення строку, встановленого для вчинення таких дій.

У разі наявності підстав, передбачених цим пунктом, суб’єкт господарювання не укладає договір купівлі-продажу майна з потенційним покупцем та приймає відповідне рішення / складає відповідний акт, що опубліковується в електронній торговій системі протягом двох робочих днів з дня його прийняття. Якщо суб’єкт господарювання не є організатором аукціону, відповідне рішення надсилається організатору аукціону та опубліковується організатором аукціону в електронній торговій системі в межах зазначеного строку.

Переможець аукціону може оскаржити рішення про непідписання протоколу електронного аукціону з потенційним покупцем та неукладення договору купівлі-продажу майна в судовому порядку протягом строку, визначеного статтею 30 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна».

33. Винагорода оператора електронного майданчика, через електронний майданчик якого подано найвищу цінову пропозицію, визначається у розмірі, що становить:

1) у разі, коли ціна продажу лота становить менш як 4000 тис. гривень, — 5 відсотків ціни продажу лота;

2) у разі, коли ціна продажу лота становить від 4000 до 64000 тис. гривень, — 3 відсотки ціни продажу лота;

3) у разі, коли ціна продажу лота становить більш я 64000 тис. гривень, — 1,5 відсотка ціни продажу лота.

Оператор, через електронний майданчик якого подано найвищу цінову пропозицію, перераховує не пізніше ніж протягом трьох робочих днів з дня публікації договору купівлі-продажу майна в електронній торговій системі на рахунок суб’єкта господарювання залишок гарантійного внеску (за наявності такого залишку), за вирахуванням винагороди оператора, визначеної в підпунктах 1–3 цього пункту, в рахунок оплати ціни продажу відповідного лота.

У разі коли сума винагороди оператора перевищує розмір гарантійного внеску, переможець зобов’язаний провести повний розрахунок з оператором (здійснити доплату) після формування протоколу електронного аукціону, але до моменту публікації договору купівлі-продажу майна в електронній торговій системі.

У разі коли залишок гарантійного внеску перевищує балансову вартість відповідного лота (якщо такий лот є нерухомим майном), суб’єкт господарювання зобов’язаний не пізніше ніж через три робочих дні з дня надходження такого залишку спрямувати суму коштів, що перевищує балансову вартість, до загального фонду державного бюджету, якщо інше не встановлено законом.

У випадках, визначених законодавством, залишок гарантійного внеску не пізніше ніж через три робочих дні з дня надходження такого залишку спрямовується суб’єктом господарювання до загального фонду державного бюджету.

Якщо покупець не здійснив оплату в повному обсязі протягом строку, встановленого пунктом 37 цього Порядку, гарантійний внесок йому не повертається, а оператор, через електронний майданчик якого подано найвищу цінову пропозицію, не пізніше ніж через п’ять робочих днів з моменту закінчення зазначеного строку перераховує організатору аукціону винагороду оператора, визначену в підпунктах 1–3 цього пункту.

34. Організатор аукціону має право відмінити електронний аукціон:

до дня його проведення - виключно на підставі відповідного рішення організатора аукціону;

до закінчення строку, встановленого для підписання організатором аукціону протоколу про результати електронного аукціону, на підставі відповідного рішення організатора аукціону, погодженого суб’єктом управління, або на підставі відповідного рішення організатора аукціону, у разі виникнення технічного збою, підтвердженого адміністратором.

Рішення організатора аукціону про відміну електронного аукціону опубліковується в електронній торговій системі не пізніше наступного робочого дня з дня його прийняття.

Адміністратор інформує про технічний збій шляхом публікації відповідного повідомлення на власному офіційному веб-сайті, а оператори не пізніше наступного робочого дня інформують організатора та учасників аукціону відповідно до опублікованого адміністратором повідомлення. Якщо технічний збій зумовлює необхідність відміни електронного аукціону, адміністратор надає організатору підтвердження факту технічного збою протягом одного робочого дня з дати його виникнення.

У разі відміни електронного аукціону його статус змінюється в електронній торговій системі на статус «Аукціон відмінено» із збереженням раніше введеної учасником або організатором аукціону інформації в повному обсязі.

35. У разі відміни електронного аукціону або визнання його таким, що не відбувся, відповідно до пунктів 21 і 24 цього Порядку оператором електронного майданчика повертається учасникам протягом трьох робочих днів гарантійний внесок.

У разі відміни електронного аукціону або визнання його таким, що не відбувся, відповідно до пункту 21 цього Порядку оператором електронного майданчика повертається учасникам протягом трьох робочих днів реєстраційний внесок.

У випадку відмови переможця аукціону від підписання протоколу про результати електронного аукціону чи договору купівлі-продажу майна або у випадку, передбаченому пунктом 32 цього Порядку, сплачений гарантійний внесок не повертається такому переможцю та перераховується оператором електронного майданчика, через якого подано найвищу цінову пропозицію організатору аукціону, протягом трьох робочих днів.

У разі відмови учасника з наступною за величиною ціновою пропозицією, що набув статусу переможця аукціону від підписання протоколу про результати електронного аукціону або договору купівлі-продажу майна, або у випадку, передбаченому пунктом 32 цього Порядку, щодо такого учасника аукціон визнається таким, що не відбувся. Гарантійний внесок у такому випадку переможцю електронного аукціону та учаснику з наступною за величиною ціновою пропозицією, якого електронна торгова система визначила переможцем електронного аукціону, не повертається. Реєстраційний внесок у такому випадку не повертається всім учасникам електронного аукціону.

36. Якщо електронний аукціон визнаний таким, що не відбувся, організатор аукціону протягом 10 робочих днів з дати формування протоколу електронного аукціону електронною торговою системою оголошує новий електронний аукціон із зниженням стартової ціни на 50 відсотків шляхом опублікування оголошення про проведення аукціону.

Організатор аукціону оголошує новий електронний аукціон без зниження стартової ціни з урахуванням вимог, визначених частиною п’ятою статті 19 Закону України «Про особливості припинення державних підприємств за рішенням Фонду державного майна України».

Повторний електронний аукціон проводиться відповідно до цього Порядку.

37. Договір купівлі-продажу є підставою для внесення коштів до банківської установи як плати за придбане майно.

Покупець зобов’язаний оплатити придбане майно протягом 30 днів з дати опублікування договору купівлі-продажу в електронній торговій системі.

Передача майна покупцю здійснюється суб’єктом господарювання після сплати покупцем у повному обсязі коштів за придбане майно шляхом укладення акта приймання-передачі.

Суб’єкт господарювання у 10-денний строк після передачі майна подає суб’єкту управління відомості про факт передачі. Суб’єкт управління забезпечує передачу відомостей про факт передачі майна до Єдиного реєстру об’єктів державної власності.

38. Питання, що стосуються проведення електронних аукціонів та не врегульовані цим Порядком, врегульовуються згідно з Регламентом роботи електронної торгової системи.

Реклама
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі