Темы статей
Выбрать темы

Соцвідпустка на дітей: як тепер надавати?

Кучерова Оксана, юрист, Рудая Татьяна, шеф-редактор журнала «Оплата труда»
Про зміни в порядку надання соцвідпустки на дітей, які запрацювали з 9 травня 2021 року, ми вже неодноразово писали. Але у застосуванні нових норм були великі прогалини, які потребували роз’яснень офіційних органів. І ось нарешті ми їх отримали. Забігаючи наперед, скажемо, що не з усіма висновками ми згодні. Які наші аргументи і поради — читайте у статті.

ЗАКОНОДАВЧІ НОРМИ ЩОДО СОЦВІДПУСТКИ

З 9 травня 2021 року традиційний порядок надання соцвідпустки на дітей змінився. Було оновлено перелік осіб, які мають на неї право. Так, за нормами ст. 19 Закону про відпустки додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів надається:

«Одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків.»

Ми навмисно процитували цю норму, бо те, як вона виписана в Законі, має важливе значення для вирішення проблем її застосування на практиці.

Як бачите, право на соціальну відпустку на дітей за наявності двох чи більше дітей до 15 років, дитини з інвалідністю, усиновленої дитини та особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А групи І мають як мати, так і батько дитини. Проте скористатися ним може лише один з батьків. Хто саме — вони обирають самостійно.

Це означає, що роботодавцю необхідно повідомити, який вибір зробили батьки. Одразу ж виникає наступне запитання: чи потрібно це підтвердити документально?

ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ОДНОГО З ПОДРУЖЖЯ

«Хотіли як краще, а вийшло як завжди…». Цей вислів влучно характеризує зміни, що відбулися у порядку надання соцвідпустки на дітей.

Проблема в тому, що Закон про відпустки нічого не говорить про те, як визначити, хто з батьків має використати додаткову відпустку на дітей. Також там не згадується, чи може роботодавець вимагати якісь документи від працівника для підтвердження того, що інший з подружжя не скористався цією відпусткою. Якихось підзаконних актів на виконання норм ст. 19 Закону про відпустки теж не варто очікувати, бо про них там не згадується. Тому весь тягар роз’яснення задумів законодавців ліг на плечі Мінекономіки.

Хоча й вони конкретного переліку документів, на жаль, не вказали. І це, мабуть, тому, що Закон про відпустки про них мовчить.

Так, у листі від 10.08.2021 р. № 4712-06/40797-07 фахівці Мінекономіки роблять такі висновки:

1. Один з батьків дітей має право на додаткову соціальну відпустку за умови, що інший з батьків дітей у поточному календарному році не скористався своїм правом на таку відпустку.

2. Чинним законодавством не визначено конкретного переліку документів, які слід пред’явити одному з батьків для підтвердження того, що мати (батько) не скористалася(-вся) правом на додаткову соціальну відпустку.

3. На їх думку, роботодавцю може бути надано будь-який належним чином оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків дітей не надавалася така соціальна відпустка.

4. Рішення про надання зазначеної соціальної відпустки приймається роботодавцем з урахуванням наданих документів.

На жаль, якихось більш конкретних рекомендацій щодо того, яким має бути такий підтверджувальний документ, фахівці Мінекономіки не надали.

По суті, Мінекономіки «переводить стрілки» на роботодавця у вирішенні питання щодо документального підтвердження рішення одного з батьків про використання додаткової відпустки на дітей. Звісно, найдостовірнішим варіантом є довідка з місця роботи другого з батьків, в якій зазначено, що працівник таку відпустку не використав.

У такому випадку отримаємо подвійну вигоду: кожен роботодавець (і батька, і матері дітей) буде тримати руку на пульсі відпускних намірів працівників.

Але ось у чому заковика. У законодавстві не згадується про обов’язок її надання працівником, а отже, це справа добровільна.

Тому ми вважаємо:

Увага!

Якщо працівник надав відповідну довідку з місця роботи іншого з подружжя, то це ідеальній варіант. Але якщо працівник таку довідку не може надати, зокрема, з об’єктивних причин (інший з подружжя є безробітним, приватним підприємцем, знаходиться за кордоном тощо), то роботодавець може надати соцвідпустку на дітей на підставі лише заяви працівника.

У такій заяві працівник має зазначити, що інший з подружжя правом на відпустку в поточному році не користувався/не користувалася.

До речі, аналогічний механізм зазначення у заяві працівника, що інший з подружжя не користується правом на підвищення розміру граничного доходу кратно кількості дітей, застосовується і щодо надання «дитячої» ПСП. Більше жодні підтвердні документи чи окремі заяви не потрібні (підкатегорія 103.08.03 ЗІР).

КОМПЕНСАЦІЯ ПРИ ЗВІЛЬНЕННІ

У редакції ст. 19 Закону про відпустки до 9 травня 2021 року було зазначено, що соцвідпустка на дітей надається «жінці, яка працює та має двох або більше дітей…». Тобто йшлося про осіб, які фактично працюють (виконують свої трудові обов’язки). З цього випливало, що у працівниць не було права на таку відпустку за календарні роки, в яких вони не працювали.

До речі, саме так трактували цю норму фахівці Мінсоцполітики (див. листи від 06.02.2018 р. № 203/0/101-18/284, від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16, від 20.10.2011 р. № 307/13/133-11).

Тож жінка, яка була у відпустці для догляду за дитиною до трьох або більше років та не відпрацювала жодного робочого дня у календарному році, права на соцвідпуску на дітей за такий календарний рік не мала.

З 9 травня 2021 року формулювання змінилося і починається ця норма вже так: «одному з батьків, які мають двох або більше дітей…». Звідси випливає, що право на таку відпустку не залежить від того, є відпрацьовані дні у календарному році, за який надається соцвідпустка, чи ні.

Але виникло закономірне запитання: чи матиме право жінка, яка має двох дітей до 15 років, на отримання компенсації за цю відпустку при звільненні, якщо у цьому календарному році вона не працювала, а перебувала у відпустці для догляду за дитиною до трьох років?

Саме з таким запитом ми звернулися до Мінекономіки. У листі від 10.08.2021 р. № 4712-06/40796-07 фахівці цього відомства зазначили, що трудовим законодавством не передбачено надання двох відпусток одночасно.

Цією фразою вони підводять нас до того, що за календарні роки, коли працівниця була у відпустках для догляду за дитиною до 3 (6) років, компенсація за додаткову відпустку не виплачується.

Ми з цим не згодні. Пояснимо чому. Потрібно розрізняти право на відпустку і порядок її використання.

Те, що працівниця не може одночасно перебувати у двох відпустках, говорить про порядок їх використання.

Дійсно, перебувати одразу у двох відпустках не можна. Аналогічний висновок про неможливість поєднання щорічної відпустки і відпустки по догляду до 3 років Мінекономіки вже висловлювало у листі від 28.04.2021 р. № 4712-06/25508-07. Таку ж позицію відомство зайняло і стосовно поєднання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років та відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Тож, на думку Мінекономіки, якщо у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку жінка завагітніла, то відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається їй за її бажанням після переривання відпустки для догляду за дитиною до 3 років, у якій вона перебуває. Саме така позиція відомства викладена в листі від 01.07.2021 р. № 4712-06/34400-07 (ср. ).

Тож якщо працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, має двох дітей до 15 років і забажає скористатися соцвідпусткою на дітей, їй потрібно перервати першу відпустку і піти у другу.

Важливо!

Такий порядок використання соцвідпустки на дітей не позбавляє працівницю права на таку відпустку.

Більш того, якщо ми маємо справу з повною родиною, у період відпустки для догляду за дитиною до 3 років жінки батько двох дітей до 15 років має повне право використати таку відпустку за відповідний календарний рік. При цьому його дружина використовувати додаткову відпустку на дітей не буде.

Тож, на нашу думку, якщо жінка має двох і більше дітей до 15 років та перебуває у 2021 році у відпустці по догляду за дитиною до 3 або більше років, а її чоловік не використав додаткову відпустку на дітей, то при її звільненні право на компенсацію за таку відпустку у неї залишається.

Увага! Такі зміни були запроваджені з 9 травня 2021 року. Тож у разі, якщо у 2021 році жінка, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років та має двох чи більше дітей, надумає звільнятися і батько дітей таку відпустку не використав та не планує це робити, то компенсувати потрібно буде невикористані дні такої відпустки тільки за 2021 рік.

Зміни до Закону про відпустки зворотної дії не мають.

Тому за 2020 рік і раніше нараховувати компенсацію за невикористану додаткову відпустку на дітей такій жінці не потрібно.

Як підтвердити документально, що батько дітей не використав додаткову відпустку на дітей, при звільненні з роботи його дружині? Так само, як і при використанні цієї відпустки: або надати довідку з місця роботи батька, або буде достатньо написати у заяві працівниці, що батько дітей такою відпусткою у 2021 році не користувався.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше