Темы статей
Выбрать темы

Надбавка за складність: особливості встановлення

Будз Владимир, эксперт по вопросам оплаты труда и трудовых отношений
У ЗФПО працює бухгалтер за сумісництвом на 0,5 ставки. Чи можна йому встановити надбавку за складність і напруженість у роботі? Якщо так, то на який термін? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Чим передбачена?

Перш за все звернемось до змісту постанови № 1298. Нагадаємо, що саме на підставі цього нормативного документу розроблена вся галузева «оплатна» нормативка працівників-ЄТСників, у т. ч. і працівників закладів освіти.

Відповідно до п.п. «а» п.п. 2 п. 3 зазначеної постанови працівникам можуть встановлюватись надбавки в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки):

— за високі досягнення у праці;

— за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання);

за складність, напруженість у роботі.

Аналогічну за змістом норму містить профільний для працівників освіти наказ № 557* (п.п. «а» п.п. 2 п. 4 цього наказу). При цьому в обох нормативних документах зазначено, що граничний розмір цих надбавок для одного працівника (сукупно) не повинен перевищувати 50 % посадового окладу. У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни їх розмір може бути зменшено або взагалі вони можуть бути скасовані.

* Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

Як бачимо, можливість встановлення надбавки за складність, напруженість у роботі (далі — надбавка за складність) передбачена для усіх працівників освітніх закладів, у т. ч. і для бухгалтерів.

Водночас ані в постанові № 1298, ані в наказі № 557 немає умови про виплату такої надбавки в межах встановленого фонду оплати праці. Але про це свого часу зазначили фахівці Мінпраці у листі від 14.08.2009 № 438/13/84-09.

ВАЖЛИВО!

Надбавка за складність не є обов’язковою виплатою та встановлюється за рішенням керівника в межах фонду оплати праці

Які критерії враховувати?

Для встановлення надбавки за складність враховують кваліфікацію працівника, його компетентність, професійність, відповідальність, ініціативність, старанність тощо. Окрім цього, зважають на завантаження працівника.

Фахівці Мінсоцполітики в листі від 27.01.2015 № 74/13/84-15 зазначили, що встановлення надбавки передбачає виконання працівником різноманітної за складом роботи, яка вимагає уваги, зосередженості, додаткових зусиль і часу. Вона встановлюється в залежності від завдань, що стоять перед відповідним підрозділом (працівником), в разі якісного виконання посадових обов’язків.

Тому радимо в Положенні про оплату праці встановити конкретні критерії (показники), за які призначають таку надбавку. Як правило, її встановлюють за:

— виконання працівником більш складної і відповідальної роботи порівняно з іншими працівниками;

обсяг виконуваної роботи, її інтенсивність;

— якість і своєчасність виконуваних робіт, творчий підхід при їх виконанні.

На який термін?

Термін установлення надбавки за складність законодавчо не визначено.

Але при її встановленні необхідно враховувати виконання показників, за які вона виплачується, та наявність коштів на відповідний бюджетний період (див. лист Мінсоцполітики від 21.10.2011 № 308/13/133-11).

Тому надбавка може встановлюватися працівникові на будь-який термін, як-то місяць, квартал, півріччя, рік.

Чи можна встановити сумісникам?

Відповідь на це запитання слід шукати в п. 5 Положення № 43**. У ньому сказано, що оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану роботу. Зауважимо, що таку ж норму містить й ст. 19 Закону про оплату праці.

** Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затверджене спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 № 43.

Свою точку зору з цього приводу висловили і фахівці Мінпраці в листі від 23.10.2008 № 11649/0/1408/13. Згідно з їх роз’ясненнями, який би розмір зарплати, надбавок і доплат працівник не отримував за основним місцем роботи, його робота за сумісництвом оплачується виходячи з установлених для цієї посади (за сумісництвом) умов оплати.

УВАГА!

Надбавку за складність сумісникам встановлюють на загальних підставах

Відповідно бухгалтер, який працює у ЗФПО за сумісництвом, має право на встановлення надбавки за складність. Її призначення, як зазначалося вище, здійснюється згідно з наказом керівника ЗФПО у межах фонду оплату праці.

Враховуйте: оскільки за сумісництвом бухгалтер працює в режимі неповного робочого часу (0,5 ставки), то надбавку за складність встановлюйте пропорційно до фактично зайнятого ним окладу. При цьому якщо така надбавка буде призначена йому в розмірі 50 % посадового окладу, то права на інші надбавки, передбачені п.п. «а» п.п. 2 п. 4 наказу № 557, він уже не матиме.

Розглянемо приклад.

Приклад. Бухгалтер (9-й тарифний розряд) працює у ЗФПО за сумісництвом на 0,5 ставки. З 01.03.2022 згідно з наказом керівника закладу йому призначено надбавку за складність у розмірі 50 % посадового окладу. У березні 2022 року працівник відпрацював усі дні. Інших доплат та надбавок йому не встановлено.

Враховуючи той факт, що бухгалтер працює за сумісництвом на 0,5 ставки, надбавка за складність має обчислюватись пропорційно зайнятості. Наведемо розрахунок у таблиці.

Вид нарахувань

Розрахунок

Сума, грн

Оклад пропорційно зайнятості

(5005 грн* х 0,5)

2502,50

Надбавка за складність 50 %

(2502,50 грн х 50 %)

1251,25

Усього нараховано за березень:

3753,75

* Розмір окладу, що відповідає 9 тарифному розряду за ЄТС (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 1, с. 11)

Теги надбавка
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше