Темы статей
Выбрать темы

Немає змоги виконати податкові зобов’язання: як підтвердити?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Нещодавно Мінфін прийняв Порядок № 225*. Завдяки цьому документу установи — платники податків можуть підтвердити, що, дійсно, не мають змоги своєчасно виконати свої податкові зобов’язання. В яких випадках варто подавати таке підтвердження? Як це правильно зробити? Про це — у нашому матеріалі.

* Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, затверджений наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225.

Яка мета Порядку № 225?

Наразі платники податків (у т. ч. й бюджетні установи) отримали нормативний документ, який визначає, як правильно підтвердити неможливість виконання податкових зобов’язань (далі — ПЗ). Про які саме зобов’язання йдеться? Мова про дотримання строків сплати податків та зборів, подання звітності, у т. ч. річної фінзвітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових накладних, розрахунків коригування податкових накладних, подання електронних документів тощо.

В яких випадках варто користуватись Порядком № 225? Це стосується випадків, коли граничні строки виконання ПЗ припадають на період воєнного стану, але платник таких строків не дотримався (через відсутність можливості). При цьому він хоче скористатися звільненням від відповідальності згідно з п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ**. Втім, розраховувати на штрафну «амністію» можуть лише ті платники податків, кому вдасться підтвердити відповідну неможливість виконання ПЗ.

Подпишитесь, чтобы открыть доступ к материалам Я уже
logo PRO PRO-доступ Неограниченный доступ ко всем закрытым материалам сайта без рекламы
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше