Теми статей
Обрати теми

Немає змоги виконати податкові зобов’язання: як підтвердити?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Нещодавно Мінфін прийняв Порядок № 225*. Завдяки цьому документу установи — платники податків можуть підтвердити, що, дійсно, не мають змоги своєчасно виконати свої податкові зобов’язання. В яких випадках варто подавати таке підтвердження? Як це правильно зробити? Про це — у нашому матеріалі.

* Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, затверджений наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225.

Яка мета Порядку № 225?

Наразі платники податків (у т. ч. й бюджетні установи) отримали нормативний документ, який визначає, як правильно підтвердити неможливість виконання податкових зобов’язань (далі — ПЗ). Про які саме зобов’язання йдеться? Мова про дотримання строків сплати податків та зборів, подання звітності, у т. ч. річної фінзвітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових накладних, розрахунків коригування податкових накладних, подання електронних документів тощо.

В яких випадках варто користуватись Порядком № 225? Це стосується випадків, коли граничні строки виконання ПЗ припадають на період воєнного стану, але платник таких строків не дотримався (через відсутність можливості). При цьому він хоче скористатися звільненням від відповідальності згідно з п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ**. Втім, розраховувати на штрафну «амністію» можуть лише ті платники податків, кому вдасться підтвердити відповідну неможливість виконання ПЗ.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі