Темы статей
Выбрать темы

Придбання авто для ЗСУ: чи можливо?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Чи може селищна рада придбати автомобіль для ЗСУ? Якщо так, то за яким КПКВК слід проводити такі видатки?

Чи можна придбати автівку для ЗСУ?

Ні, спеціально придбати автівку для ЗСУ не вийде. А от безоплатно передати автівку, яка є у комунальній власності, на потреби ЗСУ цілком можливо. Але про все по черзі.

Нагадаємо: черговість здійснення видатків у період дії воєнного стану визначено Порядком № 590*. Видатки на придбання автотранспорту наразі не належать до видатків другої черги. Про це свідчить п. 19 Порядку № 590.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Разом з тим для потреб ЗСУ можливо передати кошти до держбюджету у вигляді субвенції. Тож розповімо про це докладніше.

Надання субвенції на потреби ЗСУ

Як відомо, ЗСУ фінансуються з держбюджету. Однак установа не може фінансуватися з двох бюджетів одночасно, що чітко прописано у ч. 2 ст. 85 БКУ*. Втім, в умовах воєнного стану з цього правила є виняток, передбачений п. 225 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Так, у період дії воєнного стану та з метою відсічі збройної агресії РФ проти України, забезпечення нацбезпеки, заходів тероборони, підтримки місцевої інфраструктури, соціального захисту населення органи місцевого самоврядування (далі ОМС), місцеві держадміністрації (військово-цивільні адміністрації або військові) можуть приймати рішення про здійснення видатків, не віднесених до відповідних місцевих бюджетів БКУ, і видатків на утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів.

Здійснюють такі видатки шляхом надання міжбюджетного трансферту з відповідного місцевого бюджету.

Для цієї субвенції наказом № 793* передбачено спеціальний КПКВК 9820 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на перерахування коштів в умовах воєнного стану або для здійснення згідно із законом заходів загальної мобілізації та з метою відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності».

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

Особливості бюджетного процесу в період дії воєнного стану визначено постановою № 252*.

* Постанова КМУ «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» від 11.03.2022 № 252.

Отже, рішення про надання субвенції до державного бюджету може прийняти:

— відповідний ОМС, його виконавчий орган, місцева держадміністрація, військово-цивільна адміністрація (п.п. 1 п. 1 постанови № 252);

військова адміністрація населеного пункту у разі її створення (п.п. 2 п. 1 постанови № 252).

У разі прийняття рішення про надання субвенції головний розпорядник коштів місцевого бюджету згідно з бюджетними призначеннями має перерахувати такі кошти на окремий бюджетний рахунок з обліку доходів спецфонду державного бюджету, відкритий в установленому порядку в Казначействі.

При цьому укладати договір між надавачем та отримувачем субвенції не потрібно.

Безоплатна передача комунального транспорту ЗСУ

Як ми вже зазначали вище, існує можливість безоплатної передачі автівки на потреби ЗСУ, яка знаходиться у комунальній власності.

Офіційне Роз’яснення* з цього приводу надав Мінрегіон у травні минулого року.

* Роз’яснення Мінрегіону «Як органи місцевого самоврядування можуть забезпечувати військових транспортними засобами та паливом» від 11.05.2022.

Така безоплатна передача здійснюється відповідно до вимог ст. 6 Закону № 4765*.

* Закон України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» від 17.05.2012 № 4765-VI.

ВАЖЛИВО!

Безоплатна передача транспортного засобу, який перебуває у комунальній власності, можлива виключно у разі, якщо місцева рада добровільно вирішила передати його безоплатно для потреб ЗСУ

При цьому з ініціативою про безоплатну передачу комунального майна у державну власність в умовах воєнного стану може звернутися виключно військове командування.

До військового командування належать (ч. 1 ст. 3 Закону № 389*):

— Головнокомандувач ЗСУ,

— Командувач об’єднаних сил ЗСУ,

— командувачі видів та окремих родів військ (сил) ЗСУ,

— командувачі (начальники) органів військового управління,

— командири з’єднань, військових частин ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

* Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII.

У разі якщо ОМС приймає рішення про передачу за власною ініціативою, то дія Закону № 4765 на таку передачу не поширюється.

Передача автотранспорту у державну власність здійснюється за рішенням:

1) сільських, селищних, міських, районних у містах рад щодо об’єктів права комунальної власності відповідних територіальних громад;

2) районних, обласних рад щодо об’єктів права спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, що перебувають в управлінні районних, обласних рад.

Тож що саме потрібно для безоплатної передачі автівки?

Насамперед військове командування має офіційно звернутися до ОМС з ініціативою про безоплатну передачу автівки.

У свою чергу, ОМС у разі можливості та доцільності приймає рішення про передачу автівки.

Якщо прийняття місцевою радою рішення про передачу комунального майна неможливе, таке рішення приймає сільський, селищний, міський голова (секретар, заступник голови) з наступним його затвердженням відповідною радою (ч. 3 ст. 6 Закону № 4765). На це звернув увагу Мінрегіон у своєму Роз’ясненні.

На підставі прийнятого рішення відбувається безпосередня передача автівки підрозділу ЗСУ із наступним її списанням з балансу ОМС. Таку передачу оформлюють актом приймання-передачі. Форма цього акта довільна.

Водночас у ч. 4 ст. 6 Закону № 4765 прописано, що саме має бути зазначено в цьому акті. Зокрема, у цьому документі слід навести таку інформацію, як:

1) назва місцевої ради та військового командування або органу, на який покладено здійснення заходів правового режиму надзвичайного стану;

2) повне найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код юридичної особи, за якою було закріплено майно;

3) відомості про документ, що встановлює право власності на майно (за наявності);

4) опис майна, достатній для його ідентифікації: для рухомого майна (наземні, водні та повітряні транспортні засоби) — відомості про реєстраційний номер транспортного засобу, марку, модель, номер шасі, рік випуску та інші реєстраційні дані.

Акт має бути підписаний сільським, селищним, міським головою, головою районної у місті, районної, обласної ради або секретарем, заступником голови відповідної ради та уповноваженою особою військового командування або органу, на який покладено здійснення заходів правового режиму надзвичайного стану. Крім того, акт має бути скріплений печатками місцевої ради і військового командування чи органу, на який покладено здійснення заходів правового режиму надзвичайного стану.

УВАГА!

Право державної власності на майно виникає з дати підписання акта приймання-передачі

План «Б» — примусове відчуження авто

Чи може ОМС відмовити військовому командуванню у передачі автівки? Так, звісно, може. Але майте на увазі: в такому разі до комунального майна буде застосована процедура примусового відчуження.

Утім, у разі примусового відчуження автівки громада має право претендувати на наступну компенсацію або її повернення після припинення чи скасування воєнного стану.

Також зазначимо: ОМС цілком може вирішити передати автівку для потреб ЗСУ і без звернення військового командування, тобто за власною ініціативою. Однак вже не на умовах, визначених Законом № 4765. У такому разі підставами буде п. 30 ч. 1 ст. 26 Закону № 280*, ст. 5 Закону № 147** та норми Порядку № 1482***.

* Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 № 280/97-ВР.

** Закон України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» від 03.03.98 № 147/98-ВР.

*** Порядок подання та розгляду пропозицій щодо передачі об’єктів з комунальної у державну власність та утворення і роботи комісії з питань передачі об’єктів у державну власність, затверджений постановою КМУ від 21.09.98 № 1482.

Рішення про цей вид передачі автівки може бути прийнято виключно на пленарних засіданнях відповідної ради. Це випливає з п. 30 ч. 1 ст. 26 Закону № 280 (ср. ).

Також для такого рішення необхідна згода органу, уповноваженого управляти державним майном. Як правило, таким органом є відділення ФДМУ.

Передача автівки у такому разі здійснюється спеціальною комісією з передачі об’єктів (п. 8 Порядку № 1482) та оформлюється актом приймання-передачі встановленого зразка. Форму цього акта наведено у додатку до Порядку № 1482.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше