Темы статей
Выбрать темы

Закупівля респіраторів для населення: в яку чергу здійснювати видатки?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
У зв’язку з виникненням надзвичайних ситуацій, пов’язаних із застосуванням бойових хімічних речовин, сільська рада має намір закупити респіратори для захисту цивільного населення. Чи можливо наразі провести ці видатки та в яку чергу?

На жаль, в умовах війни можливе масове ураження населення отруйними та радіоактивними речовинами. Причому це може статися як унаслідок спричинених війною хімічних (радіаційних) аварій, так і в результаті цілеспрямованого використання ворогом хімічної чи радіологічної зброї. Саме для захисту населення в таких ситуаціях потрібні респіратори. В яку ж чергу можна здійснити видатки на їх закупівлю? Пропонуємо розглянути це питання разом.

В яку чергу здійснити видатки?

Вважаємо, що ці видатки можливо здійснити навіть у першу чергу. Пояснимо, чому та як саме.

Вже традиційно при визначенні черговості видатків у період дії воєнного стану керуємося нормами Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

У першу чергу незмінно здійснюються видатки на національну безпеку та оборону.

Правові засади діяльності органів державної влади, військового командування, військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування (далі ОМС), підприємств, установ та організацій в умовах воєнного стану, гарантії прав і свобод людини і громадянина визначає Закон № 389*.

* Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII.

Військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів АР Крим, ОМС запроваджувати у разі необхідності нормоване забезпечення населення основними продовольчими і непродовольчими товарами. Про це визначено у п. 20 ч. 1 ст. 8 Закону № 389 (ср. ).

Крім того, районні, обласні військові адміністрації здійснюють на відповідній території повноваження, віднесені до їхньої компетенції, із прийняття у межах, визначених законом, рішень з питань захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, боротьби зі стихійним лихом, епідеміями, епізоотіями.

Це передбачено п. 6 ч. 3 ст. 15 Закону № 389.

Також на виконання п. 1 ст. 4 Указу № 64* Розпорядженням № 181-р** затверджено План запровадження та забезпечення заходів здійснення правового режиму воєнного стану в Україні.

* Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022.

** Розпорядження КМУ «Питання запровадження та забезпечення здійснення заходів правового режиму воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 181-р.

Міністерства та інші органи, залучені до здійснення заходів правового режиму воєнного стану, разом із СБУ, СЗРУ, Управлінням держохорони та ОМС повинні забезпечити виконання заходів, визначених цим Планом. Таким є припис п. 2 Розпорядження № 181-р.

Водночас п. 23 вищезгаданого Плану передбачено у разі потреби здійснення нормованого забезпечення населення основними продовольчими і непродовольчими товарами у порядку, визначеному КМУ.

У випадку, описаному у запитанні, забезпечення населення таким непродовольчим товаром, як респіратор, є вкрай необхідною мірою, яка може зберегти здоров’я, а подекуди навіть і врятувати життя людей.

Отже, враховуючи все вищезазначене, вважаємо за можливе проведення таких видатків, як виконання заходу Плану.

На користь цього свідчить і п.п. 1 п. 19 Порядку № 590. Так, Казначейство у першу чергу здійснює платежі за дорученнями клієнтів за видатками на національну безпеку і оборону та на здійснення заходів правового режиму воєнного стану.

Таким чином, зазначені у запитанні видатки можливо здійснити у першу чергу.

Який КЕКВ застосувати?

Традиційно у питаннях обрання КЕКВ керуємося економічною суттю платежу та Інструкцією № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Видатки на придбання респіраторів слід планувати і здійснювати за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше