Теми статей
Обрати теми

Закупівля респіраторів для населення: в яку чергу здійснювати видатки?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
У зв’язку з виникненням надзвичайних ситуацій, пов’язаних із застосуванням бойових хімічних речовин, сільська рада має намір закупити респіратори для захисту цивільного населення. Чи можливо наразі провести ці видатки та в яку чергу?

На жаль, в умовах війни можливе масове ураження населення отруйними та радіоактивними речовинами. Причому це може статися як унаслідок спричинених війною хімічних (радіаційних) аварій, так і в результаті цілеспрямованого використання ворогом хімічної чи радіологічної зброї. Саме для захисту населення в таких ситуаціях потрібні респіратори. В яку ж чергу можна здійснити видатки на їх закупівлю? Пропонуємо розглянути це питання разом.

В яку чергу здійснити видатки?

Вважаємо, що ці видатки можливо здійснити навіть у першу чергу. Пояснимо, чому та як саме.

Вже традиційно при визначенні черговості видатків у період дії воєнного стану керуємося нормами Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

У першу чергу незмінно здійснюються видатки на національну безпеку та оборону.

Правові засади діяльності органів державної влади, військового командування, військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування (далі ОМС), підприємств, установ та організацій в умовах воєнного стану, гарантії прав і свобод людини і громадянина визначає Закон № 389*.

* Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII.

Військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів АР Крим, ОМС запроваджувати у разі необхідності нормоване забезпечення населення основними продовольчими і непродовольчими товарами. Про це визначено у п. 20 ч. 1 ст. 8 Закону № 389 (ср. ).

Крім того, районні, обласні військові адміністрації здійснюють на відповідній території повноваження, віднесені до їхньої компетенції, із прийняття у межах, визначених законом, рішень з питань захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, боротьби зі стихійним лихом, епідеміями, епізоотіями.

Це передбачено п. 6 ч. 3 ст. 15 Закону № 389.

Також на виконання п. 1 ст. 4 Указу № 64* Розпорядженням № 181-р** затверджено План запровадження та забезпечення заходів здійснення правового режиму воєнного стану в Україні.

* Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022.

** Розпорядження КМУ «Питання запровадження та забезпечення здійснення заходів правового режиму воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 181-р.

Міністерства та інші органи, залучені до здійснення заходів правового режиму воєнного стану, разом із СБУ, СЗРУ, Управлінням держохорони та ОМС повинні забезпечити виконання заходів, визначених цим Планом. Таким є припис п. 2 Розпорядження № 181-р.

Водночас п. 23 вищезгаданого Плану передбачено у разі потреби здійснення нормованого забезпечення населення основними продовольчими і непродовольчими товарами у порядку, визначеному КМУ.

У випадку, описаному у запитанні, забезпечення населення таким непродовольчим товаром, як респіратор, є вкрай необхідною мірою, яка може зберегти здоров’я, а подекуди навіть і врятувати життя людей.

Отже, враховуючи все вищезазначене, вважаємо за можливе проведення таких видатків, як виконання заходу Плану.

На користь цього свідчить і п.п. 1 п. 19 Порядку № 590. Так, Казначейство у першу чергу здійснює платежі за дорученнями клієнтів за видатками на національну безпеку і оборону та на здійснення заходів правового режиму воєнного стану.

Таким чином, зазначені у запитанні видатки можливо здійснити у першу чергу.

Який КЕКВ застосувати?

Традиційно у питаннях обрання КЕКВ керуємося економічною суттю платежу та Інструкцією № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Видатки на придбання респіраторів слід планувати і здійснювати за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі