Темы статей
Выбрать темы

Придбання службового житла: за яким КПКВК?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Сільська рада має намір придбати службове житло. Відповідна місцева програма прийнята. За яким КПКВК слід запланувати та провести такі видатки?

В яку чергу здійснити видатки?

Передусім з’ясуємо, в яку чергу можливо здійснити такі видатки в умовах воєнного стану.

Для цього, традиційно, звернемося до норм Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Яке ж саме житло можливо придбати у другу чергу під час дії воєнного стану?

Проаналізувавши видатки, наведені у п. 19 Порядку № 590, бачимо, що у другу чергу за кошти спеціального фонду можливо придбати житло для внутрішньо переміщених осіб та для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

А от видатки на придбання службового житла у другу чергу не передбачені.

Тож такі видатки в період дії воєнного стану можливо провести лише у третю чергу.

Втім, якщо таке службове житло планується придбати в рамках реалізації проєктів, виконання програм допомоги за підтримки ЄС, урядів іноземних держав, іноземних фінансових та донорських установ і міжнародних фінансових організацій, в т. ч. на умовах співфінансування, то видатки цілком можна провести у другу чергу.

Який КПКВК застосувати?

Як видно із запитання, для придбання службового житла була прийнята відповідна місцева програма.

Можливість прийняття місцевих програм передбачена п. 22 ст. 26 Закону № 280*.

* Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 № 280/97-ВР.

Так, виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішують, зокрема, питання затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування.

Можливість фінансування таких програм за рахунок коштів місцевих бюджетів передбачено ч. 1 ст. 91 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Водночас слід мати на увазі: у період дії воєнного стану бюджетний процес регулює постанова № 252*.

* Постанова КМУ «Деякі запитання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» від 11.03.2022 № 252.

У свою чергу, відповідно до п.п. 1 п. 1 постанови № 252 органи місцевого самоврядування, їх виконавчі органи, місцеві держадміністрації, військово-цивільні адміністрації продовжують здійснювати бюджетні повноваження.

Якщо ж утворено військову адміністрацію населеного пункту, то затверджує місцеві (цільові) програми (вносить до них зміни) з дотриманням вимог ст. 91 БКУ саме вона. Про це свідчить п.п. 2 п. 1 постанови № 252.

Та за яким КПКВК слід здійснювати видатки на заходи такої програми? Щоб визначитися з цим, слід звернутися до норм наказу № 793*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

У разі придбання службового житла вважаємо за доцільне застосовувати КПКВК 6086 «Інша діяльність щодо забезпечення житлом громадян».

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше