Теми статей
Обрати теми

Придбання службового житла: за яким КПКВК?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Сільська рада має намір придбати службове житло. Відповідна місцева програма прийнята. За яким КПКВК слід запланувати та провести такі видатки?

В яку чергу здійснити видатки?

Передусім з’ясуємо, в яку чергу можливо здійснити такі видатки в умовах воєнного стану.

Для цього, традиційно, звернемося до норм Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Яке ж саме житло можливо придбати у другу чергу під час дії воєнного стану?

Проаналізувавши видатки, наведені у п. 19 Порядку № 590, бачимо, що у другу чергу за кошти спеціального фонду можливо придбати житло для внутрішньо переміщених осіб та для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

А от видатки на придбання службового житла у другу чергу не передбачені.

Тож такі видатки в період дії воєнного стану можливо провести лише у третю чергу.

Втім, якщо таке службове житло планується придбати в рамках реалізації проєктів, виконання програм допомоги за підтримки ЄС, урядів іноземних держав, іноземних фінансових та донорських установ і міжнародних фінансових організацій, в т. ч. на умовах співфінансування, то видатки цілком можна провести у другу чергу.

Який КПКВК застосувати?

Як видно із запитання, для придбання службового житла була прийнята відповідна місцева програма.

Можливість прийняття місцевих програм передбачена п. 22 ст. 26 Закону № 280*.

* Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 № 280/97-ВР.

Так, виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішують, зокрема, питання затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування.

Можливість фінансування таких програм за рахунок коштів місцевих бюджетів передбачено ч. 1 ст. 91 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Водночас слід мати на увазі: у період дії воєнного стану бюджетний процес регулює постанова № 252*.

* Постанова КМУ «Деякі запитання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» від 11.03.2022 № 252.

У свою чергу, відповідно до п.п. 1 п. 1 постанови № 252 органи місцевого самоврядування, їх виконавчі органи, місцеві держадміністрації, військово-цивільні адміністрації продовжують здійснювати бюджетні повноваження.

Якщо ж утворено військову адміністрацію населеного пункту, то затверджує місцеві (цільові) програми (вносить до них зміни) з дотриманням вимог ст. 91 БКУ саме вона. Про це свідчить п.п. 2 п. 1 постанови № 252.

Та за яким КПКВК слід здійснювати видатки на заходи такої програми? Щоб визначитися з цим, слід звернутися до норм наказу № 793*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

У разі придбання службового житла вважаємо за доцільне застосовувати КПКВК 6086 «Інша діяльність щодо забезпечення житлом громадян».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі