Темы статей
Выбрать темы

Велосипед: на який субрахунок оприбуткувати?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Бюджетна установа придбала чотири велосипеди вартістю 8400 грн кожен. На який субрахунок їх слід оприбуткувати: 1113 чи 1015?

Придбання велосипедів установа має розглядати як придбання основних засобів (далі — ОЗ). Причому порядок оприбуткування та обліку таких об’єктів не залежать від їх вартості. Пояснимо, на чому ґрунтується такий висновок.

Велосипед → ОЗ незалежно від вартості

Аргумент 1. Усі види засобів пересування, які призначені для переміщення людей і вантажів, незалежно від вартості, установи обліковують у складі транспортних засобів. Про це чорним по білому зазначено в п.п. 1.1 п. 1 розд. II Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 11.

При цьому у відповідній групі ОЗ виробничий транспорт (електрокари, мотоцикли, моторолери, велосипеди, візки тощо) виділяють в окрему підгрупу 4.

Аргумент 2. Аналогічну за змістом норму щодо обліку всіх видів засобів пересування, призначених для переміщення людей і вантажів, знаходимо в Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженому наказом Мінфіну від 29.12.2015 № 1219. Так, незалежно від вартості установа має обліковувати такі об’єкти на субрахунку 1015 «Транспортні засоби».

УВАГА!

Велосипеди → субрахунок 1015 незалежно від вартості

Отже, під час оприбуткування придбаних велосипедів не слід орієнтуватися на вартісний критерій визнання малоцінних необоротних матеріальних активів, прописаний в обліковій політиці установи. Адже існує тільки один правильний варіант — віднести такий актив до складу ОЗ та обліковувати на субрахунку 1015.

Як організувати облік?

За загальними правилами до моменту введення велосипеда в експлуатацію накопичуємо всі витрати на доведення його до придатного для використання стану на субрахунку 1311.

Під час оприбуткування велосипеда необхідно:

1) оформити Акт введення в експлуатацію ОЗ. Типову форму цього документа затверджено наказом № 818*;

* Наказ Мінфіну «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» від 13.09.2016 № 818.

2) присвоїти кожному велосипеду інвентарний номер;

3) відкрити на кожен велосипед Інвентарну картку обліку об’єктів ОЗ за типовою формою, затвердженою наказом № 818.

4) нараховувати амортизацію з місяця, наступного за місяцем, у якому велосипед введено в експлуатацію. Під час розрахунку враховуйте, що типовий строк використання такого транспортного засобу — 5 років.

Висновки

  • Велосипед обліковуємо у складі ОЗ на субрахунку 1015.
  • Правила оприбуткування та обліку велосипедів не залежать від їх вартості.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше