Теми статей
Обрати теми

Велосипед: на який субрахунок оприбуткувати?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа придбала чотири велосипеди вартістю 8400 грн кожен. На який субрахунок їх слід оприбуткувати: 1113 чи 1015?

Придбання велосипедів установа має розглядати як придбання основних засобів (далі — ОЗ). Причому порядок оприбуткування та обліку таких об’єктів не залежать від їх вартості. Пояснимо, на чому ґрунтується такий висновок.

Велосипед → ОЗ незалежно від вартості

Аргумент 1. Усі види засобів пересування, які призначені для переміщення людей і вантажів, незалежно від вартості, установи обліковують у складі транспортних засобів. Про це чорним по білому зазначено в п.п. 1.1 п. 1 розд. II Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 11.

При цьому у відповідній групі ОЗ виробничий транспорт (електрокари, мотоцикли, моторолери, велосипеди, візки тощо) виділяють в окрему підгрупу 4.

Аргумент 2. Аналогічну за змістом норму щодо обліку всіх видів засобів пересування, призначених для переміщення людей і вантажів, знаходимо в Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженому наказом Мінфіну від 29.12.2015 № 1219. Так, незалежно від вартості установа має обліковувати такі об’єкти на субрахунку 1015 «Транспортні засоби».

УВАГА!

Велосипеди → субрахунок 1015 незалежно від вартості

Отже, під час оприбуткування придбаних велосипедів не слід орієнтуватися на вартісний критерій визнання малоцінних необоротних матеріальних активів, прописаний в обліковій політиці установи. Адже існує тільки один правильний варіант — віднести такий актив до складу ОЗ та обліковувати на субрахунку 1015.

Як організувати облік?

За загальними правилами до моменту введення велосипеда в експлуатацію накопичуємо всі витрати на доведення його до придатного для використання стану на субрахунку 1311.

Під час оприбуткування велосипеда необхідно:

1) оформити Акт введення в експлуатацію ОЗ. Типову форму цього документа затверджено наказом № 818*;

* Наказ Мінфіну «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» від 13.09.2016 № 818.

2) присвоїти кожному велосипеду інвентарний номер;

3) відкрити на кожен велосипед Інвентарну картку обліку об’єктів ОЗ за типовою формою, затвердженою наказом № 818.

4) нараховувати амортизацію з місяця, наступного за місяцем, у якому велосипед введено в експлуатацію. Під час розрахунку враховуйте, що типовий строк використання такого транспортного засобу — 5 років.

Висновки

  • Велосипед обліковуємо у складі ОЗ на субрахунку 1015.
  • Правила оприбуткування та обліку велосипедів не залежать від їх вартості.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі