Темы статей
Выбрать темы

Внески до статутного капіталу КП — лише на казначейський рахунок: наголошує Мінфін

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
На який рахунок (банківський чи казначейський) слід перерахувати кошти місцевого бюджету комунальному підприємству (далі — КП) для поповнення статутного капіталу?

Запитання щодо можливості перерахування коштів для поповнення статутного капіталу КП на їх банківські рахунки досить часто виникають у наших читачів.

І начебто норми законодавства чітко і однозначно свідчать, що КП повинне мати рахунок саме у Казначействі для отримання бюджетних коштів. Утім, наші читачі нерідко просять саме офіційне роз’яснення Мінфіну з цього приводу. І таке роз’яснення існує у листі Мінфіну від 09.11.2020 № 05210-14-2/34221.

Нумо разом розглянемо його.

Банківський чи казначейський рахунок?

Під час виконання як державного, так і місцевих бюджетів провадиться казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Воно передбачає розрахунково-касове обслуговування органами Казначейства не лише розпорядників бюджетних коштів, але й одержувачів.

Про це свідчать п. 1 ч. 1 ст. 43 БКУ* та п. 10.1 Порядку № 938**.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

** Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну від 23.08.2012 № 938.

Також відповідно до п. 10.2 Порядку № 938 з метою контролю за цільовим спрямуванням бюджетних коштів органи Казначейства здійснюють:

— попередній контроль — на етапі реєстрації бюджетних зобов’язань одержувачів;

— поточний контроль — у процесі оплати рахунків одержувачів бюджетних коштів.

ВАЖЛИВО!

Фінансову підтримку з місцевого бюджету КП може отримувати виключно на бюджетний рахунок, відкритий в органах Казначейства

Це підтвердив і Мінфін у вищезгаданому листі, прямо зазначивши, що одержувач бюджетних коштів відкриває рахунок в органах Казначейства і забезпечує використання коштів на підставі плану використання бюджетних коштів (ч. 6 ст. 22 БКУ).

Тож питання застосування рахунків під час перерахування коштів на поповнення статутного капіталу КП вважаємо закритим.

Щодо плану використання бюджетних коштів, то після затвердження керівником КП і погодження з органом місцевого самоврядування такий план необхідно подати до органу Держказначейської служби. Цей документ обов’язково повинен містити розподіл бюджетних асигнувань, затверджених у кошторисі відповідного розпорядника бюджетних коштів, що передбачено п. 5.6 Порядку № 938.

Чи треба бути в мережі головного розпорядника?

Для того, щоб отримувати бюджетні кошти, КП обов’язково має бути в мережі головного розпорядника бюджетних коштів.

На цьому наголосив і Мінфін у згаданому вище листі. Так, оскільки КП не є бюджетною установою, кошти з бюджету воно отримує як одержувач бюджетних коштів у мережі головного розпорядника бюджетних коштів.

Мережа розпорядника коштів місцевого бюджету — це згрупована відповідно до законодавства головним розпорядником коштів місцевого бюджету (розпорядником коштів місцевого бюджету нижчого рівня, що має власну мережу) інформація щодо розпорядників коштів нижчого рівня, які у своїй діяльності підпорядковані цьому розпоряднику та/або діяльність яких координується ним, та одержувачів коштів місцевого бюджету.

У разі якщо одержувачі бюджетних коштів отримують асигнування безпосередньо від головних розпорядників або розпорядників нижчого рівня, їх включають до мережі таких розпорядників. Це випливає з п. 4.6 розд. 4 Порядку № 938.

Докладніше про це читайте у матеріалі «Фінансування прямо на банківський рахунок та без мережі: порушення чи норма?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 9.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше