Теми статей
Обрати теми

Внески до статутного капіталу КП — лише на казначейський рахунок: наголошує Мінфін

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
На який рахунок (банківський чи казначейський) слід перерахувати кошти місцевого бюджету комунальному підприємству (далі — КП) для поповнення статутного капіталу?

Запитання щодо можливості перерахування коштів для поповнення статутного капіталу КП на їх банківські рахунки досить часто виникають у наших читачів.

І начебто норми законодавства чітко і однозначно свідчать, що КП повинне мати рахунок саме у Казначействі для отримання бюджетних коштів. Утім, наші читачі нерідко просять саме офіційне роз’яснення Мінфіну з цього приводу. І таке роз’яснення існує у листі Мінфіну від 09.11.2020 № 05210-14-2/34221.

Нумо разом розглянемо його.

Банківський чи казначейський рахунок?

Під час виконання як державного, так і місцевих бюджетів провадиться казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Воно передбачає розрахунково-касове обслуговування органами Казначейства не лише розпорядників бюджетних коштів, але й одержувачів.

Про це свідчать п. 1 ч. 1 ст. 43 БКУ* та п. 10.1 Порядку № 938**.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

** Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну від 23.08.2012 № 938.

Також відповідно до п. 10.2 Порядку № 938 з метою контролю за цільовим спрямуванням бюджетних коштів органи Казначейства здійснюють:

— попередній контроль — на етапі реєстрації бюджетних зобов’язань одержувачів;

— поточний контроль — у процесі оплати рахунків одержувачів бюджетних коштів.

ВАЖЛИВО!

Фінансову підтримку з місцевого бюджету КП може отримувати виключно на бюджетний рахунок, відкритий в органах Казначейства

Це підтвердив і Мінфін у вищезгаданому листі, прямо зазначивши, що одержувач бюджетних коштів відкриває рахунок в органах Казначейства і забезпечує використання коштів на підставі плану використання бюджетних коштів (ч. 6 ст. 22 БКУ).

Тож питання застосування рахунків під час перерахування коштів на поповнення статутного капіталу КП вважаємо закритим.

Щодо плану використання бюджетних коштів, то після затвердження керівником КП і погодження з органом місцевого самоврядування такий план необхідно подати до органу Держказначейської служби. Цей документ обов’язково повинен містити розподіл бюджетних асигнувань, затверджених у кошторисі відповідного розпорядника бюджетних коштів, що передбачено п. 5.6 Порядку № 938.

Чи треба бути в мережі головного розпорядника?

Для того, щоб отримувати бюджетні кошти, КП обов’язково має бути в мережі головного розпорядника бюджетних коштів.

На цьому наголосив і Мінфін у згаданому вище листі. Так, оскільки КП не є бюджетною установою, кошти з бюджету воно отримує як одержувач бюджетних коштів у мережі головного розпорядника бюджетних коштів.

Мережа розпорядника коштів місцевого бюджету — це згрупована відповідно до законодавства головним розпорядником коштів місцевого бюджету (розпорядником коштів місцевого бюджету нижчого рівня, що має власну мережу) інформація щодо розпорядників коштів нижчого рівня, які у своїй діяльності підпорядковані цьому розпоряднику та/або діяльність яких координується ним, та одержувачів коштів місцевого бюджету.

У разі якщо одержувачі бюджетних коштів отримують асигнування безпосередньо від головних розпорядників або розпорядників нижчого рівня, їх включають до мережі таких розпорядників. Це випливає з п. 4.6 розд. 4 Порядку № 938.

Докладніше про це читайте у матеріалі «Фінансування прямо на банківський рахунок та без мережі: порушення чи норма?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 9.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі