Темы статей
Выбрать темы

Відновлення нерухомого майна: що змінилось у закупівлях?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Кабмін укотре вирішив удосконалити закупівельне законодавство. Цього разу йдеться про зміни, унесені постановою № 1205* до кількох закупівельних документів. У чому полягає суть цих змін, читайте у нашому матеріалі.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 1178 і від 25 квітня 2023 р. № 382» від 07.11.2023 № 1205.

Зміни до істотних умов договору закупівлі: перелік випадків доповнено

Насамперед змінено перелік випадків, коли замовнику дозволено вносити зміни до істотних умов договору про закупівлю. Маємо на увазі випадки, наведені в п. 19 постанови № 1178*.

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Тож зазначені зміни стосуються закупівель робіт з будівництва в рамках відновлення об’єктів нерухомості, пошкоджених внаслідок воєнних дій.

УВАГА!

Постанова № 1205 набрала чинності 17.11.2023

Відтепер Кабмін дозволив зменшувати обсяги закупівлі та/або ціни згідно з договорами про закупівлю робіт з будівництва об’єктів нерухомого майна. Втім, для застосування цієї норми постанови № 1178 передбачено певні умові:

по-перше, такі договори мають бути укладені відповідно до Порядку № 382*;

по-друге, розроблення проєктної документації покладено на підрядника, після проведення експертизи та затвердження проєктної документації в установленому законодавством порядку.

* Порядок реалізації експериментального проекту щодо відновлення населених пунктів, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації, затверджений постановою КМУ від 25.04.2023 № 382.

З огляду на це замовникам необхідно переглянути тендерну документацію та привести її у відповідність до оновленого п. 19 постанови № 1178.

Змінено процедуру відновлення пошкодженої нерухомості

Також постановою № 1205 унесено зміни до Порядку № 382.

Зокрема, серед основних змін є такі:

— уточнено, що відновлення пошкоджених об’єктів нерухомого майна (індивідуальних житлових будинків) в населених пунктах шляхом нового будівництва здійснюють на підставі наданих замовником робіт та обраних власником знищеного нерухомого майна планувальних рішень. Також наведено обмеження загальної площі нового об’єкта будівництва з огляду на площу знищеного об’єкта нерухомого майна;

— в окремому п. 101 передбачено, яким вимогам повинні відповідати відновлені об’єкти нерухомого майна;

— доповнено, що розроблення проєктної документації на відновлення об’єктів нерухомого майна здійснюють відповідно до Порядку розроблення, здійснення експертизи та застосування проектів повторного використання у будівництві, затвердженого постановою КМУ від 14.10.2022 № 1160.

Зазначимо, що саме в Порядку № 382 визначено процедуру реалізації експериментального проєкту щодо відновлення населених пунктів, які постраждали внаслідок збройної агресії рф.

До речі, учасниками такого експериментального проєкту є облдержадміністрації (обласні військові адміністрації), органи місцевого самоврядування, які виявили бажання взяти участь в експериментальному проєкті, служби відновлення та розвитку інфраструктури в областях. У свою чергу, замовниками робіт (послуг) з відновлення населених пунктів і одержувачами бюджетних коштів у межах реалізації експериментального проєкту є служби відновлення та розвитку інфраструктури в областях. Тож вимоги Порядку № 382 стосуються певної категорії учасників та замовників робіт.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше