Теми статей
Обрати теми

Відновлення нерухомого майна: що змінилось у закупівлях?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Кабмін укотре вирішив удосконалити закупівельне законодавство. Цього разу йдеться про зміни, унесені постановою № 1205* до кількох закупівельних документів. У чому полягає суть цих змін, читайте у нашому матеріалі.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 1178 і від 25 квітня 2023 р. № 382» від 07.11.2023 № 1205.

Зміни до істотних умов договору закупівлі: перелік випадків доповнено

Насамперед змінено перелік випадків, коли замовнику дозволено вносити зміни до істотних умов договору про закупівлю. Маємо на увазі випадки, наведені в п. 19 постанови № 1178*.

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Тож зазначені зміни стосуються закупівель робіт з будівництва в рамках відновлення об’єктів нерухомості, пошкоджених внаслідок воєнних дій.

УВАГА!

Постанова № 1205 набрала чинності 17.11.2023

Відтепер Кабмін дозволив зменшувати обсяги закупівлі та/або ціни згідно з договорами про закупівлю робіт з будівництва об’єктів нерухомого майна. Втім, для застосування цієї норми постанови № 1178 передбачено певні умові:

по-перше, такі договори мають бути укладені відповідно до Порядку № 382*;

по-друге, розроблення проєктної документації покладено на підрядника, після проведення експертизи та затвердження проєктної документації в установленому законодавством порядку.

* Порядок реалізації експериментального проекту щодо відновлення населених пунктів, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації, затверджений постановою КМУ від 25.04.2023 № 382.

З огляду на це замовникам необхідно переглянути тендерну документацію та привести її у відповідність до оновленого п. 19 постанови № 1178.

Змінено процедуру відновлення пошкодженої нерухомості

Також постановою № 1205 унесено зміни до Порядку № 382.

Зокрема, серед основних змін є такі:

— уточнено, що відновлення пошкоджених об’єктів нерухомого майна (індивідуальних житлових будинків) в населених пунктах шляхом нового будівництва здійснюють на підставі наданих замовником робіт та обраних власником знищеного нерухомого майна планувальних рішень. Також наведено обмеження загальної площі нового об’єкта будівництва з огляду на площу знищеного об’єкта нерухомого майна;

— в окремому п. 101 передбачено, яким вимогам повинні відповідати відновлені об’єкти нерухомого майна;

— доповнено, що розроблення проєктної документації на відновлення об’єктів нерухомого майна здійснюють відповідно до Порядку розроблення, здійснення експертизи та застосування проектів повторного використання у будівництві, затвердженого постановою КМУ від 14.10.2022 № 1160.

Зазначимо, що саме в Порядку № 382 визначено процедуру реалізації експериментального проєкту щодо відновлення населених пунктів, які постраждали внаслідок збройної агресії рф.

До речі, учасниками такого експериментального проєкту є облдержадміністрації (обласні військові адміністрації), органи місцевого самоврядування, які виявили бажання взяти участь в експериментальному проєкті, служби відновлення та розвитку інфраструктури в областях. У свою чергу, замовниками робіт (послуг) з відновлення населених пунктів і одержувачами бюджетних коштів у межах реалізації експериментального проєкту є служби відновлення та розвитку інфраструктури в областях. Тож вимоги Порядку № 382 стосуються певної категорії учасників та замовників робіт.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі