Темы статей
Выбрать темы

Зарплата керівника гуртка школи: за які кошти?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Керівник гуртка у школі отримує заробітну плату за рахунок коштів освітньої субвенції. Чи відбулися якісь зміни у законодавстві, відповідно до яких тепер зарплату керівнику гуртка маємо платити за кошти місцевого бюджету?

І знову на порядку денному питання про джерела виплати заробітної плати педпрацівнику. Цього разу розберемося, за рахунок яких коштів має отримувати зарплату керівник гуртка у школі.

Зарплата за рахунок освітньої субвенції: кому пощастило?

Для з’ясування цього питання перш за все слід звернутися до ч. 1 ст. 1032 БКУ*. І спочатку пригадаємо, які саме заклади освіти мають право на отримання освітньої субвенції.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Так, освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педпрацівників у таких типах закладів освіти, як:

1) початкові школи, гімназії (крім дошкільних підрозділів у таких закладах), ліцеї;

2) спеціальні школи;

3) заклади спеціалізованої освіти: мистецькі, спортивні, військові (військово-морські, військово-спортивні), наукові ліцеї, ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою;

4) дитячі будинки, навчально-реабілітаційні центри, інклюзивно-ресурсні центри;

5) заклади професійної (професійно-технічної) освіти державної та комунальної власності в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти;

6) заклади фахової передвищої освіти і коледжі державної та комунальної власності в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти.

Це підтверджується і нормою п. 3 Порядку № 6*.

* Порядок та умови надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затверджений постановою КМУ від 14.01.2015 № 6.

З огляду на це, заклади загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) мають право на отримання освітньої субвенції. І відповідно, право на отримання заробітної плати за рахунок коштів освітньої субвенції мають усі, без винятку, педпрацівники таких закладів.

Види посад педагогічних працівників визначено Переліком № 963*. Проаналізувавши цей Перелік, бачимо, що посада керівника гуртка належить до посад педагогічних працівників.

* Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 № 963.

ВАЖЛИВО!

Керівник гуртка ЗЗСО має повне право на отримання зарплати за рахунок коштів освітньої субвенції

Також зауважимо: зарплата педпрацівників є основним напрямом витрачання коштів освітньої субвенції.

Коли слід шукати кошти у місцевому бюджеті?

Незважаючи не все вищезазначене, у 2023 році справи з виділенням освітньої субвенції досить складні.

Ми вже неодноразово розповідали про це у наших матеріалах. Тож, аби не повторюватися, рекомендуємо переглянути наші консультації: «Місцеві бюджети, готуйте гроші на зарплату педагогів» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 5 та «Освітня субвенція: розподіл та отримання по-новому» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 3.

Отже, на превеликий жаль, змушені констатувати: коштів освітньої субвенції, передбаченої у держбюджеті у 2023 році, на виплату заробітної плати педагогічних працівників не вистачить.

Про це свідчать листи МОН від 10.01.2023 № 1/385-23 та від 24.01.2023 № 1/1057-23, а також лист Мінфіну від 27.01.2023 № 07010-07-6/2501 (ср. ).

Розподіл коштів освітньої субвенції за регіонами можна переглянути на офіційному сайті МОН.

Таким чином, якщо у вашому регіоні виділених коштів освітньої субвенції не вистачить на зарплату педпрацівників, то, дійсно, кошти доведеться шукати саме у місцевому бюджеті.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше