Теми статей
Обрати теми

Зарплата керівника гуртка школи: за які кошти?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Керівник гуртка у школі отримує заробітну плату за рахунок коштів освітньої субвенції. Чи відбулися якісь зміни у законодавстві, відповідно до яких тепер зарплату керівнику гуртка маємо платити за кошти місцевого бюджету?

І знову на порядку денному питання про джерела виплати заробітної плати педпрацівнику. Цього разу розберемося, за рахунок яких коштів має отримувати зарплату керівник гуртка у школі.

Зарплата за рахунок освітньої субвенції: кому пощастило?

Для з’ясування цього питання перш за все слід звернутися до ч. 1 ст. 1032 БКУ*. І спочатку пригадаємо, які саме заклади освіти мають право на отримання освітньої субвенції.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Так, освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педпрацівників у таких типах закладів освіти, як:

1) початкові школи, гімназії (крім дошкільних підрозділів у таких закладах), ліцеї;

2) спеціальні школи;

3) заклади спеціалізованої освіти: мистецькі, спортивні, військові (військово-морські, військово-спортивні), наукові ліцеї, ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою;

4) дитячі будинки, навчально-реабілітаційні центри, інклюзивно-ресурсні центри;

5) заклади професійної (професійно-технічної) освіти державної та комунальної власності в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти;

6) заклади фахової передвищої освіти і коледжі державної та комунальної власності в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти.

Це підтверджується і нормою п. 3 Порядку № 6*.

* Порядок та умови надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затверджений постановою КМУ від 14.01.2015 № 6.

З огляду на це, заклади загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) мають право на отримання освітньої субвенції. І відповідно, право на отримання заробітної плати за рахунок коштів освітньої субвенції мають усі, без винятку, педпрацівники таких закладів.

Види посад педагогічних працівників визначено Переліком № 963*. Проаналізувавши цей Перелік, бачимо, що посада керівника гуртка належить до посад педагогічних працівників.

* Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 № 963.

ВАЖЛИВО!

Керівник гуртка ЗЗСО має повне право на отримання зарплати за рахунок коштів освітньої субвенції

Також зауважимо: зарплата педпрацівників є основним напрямом витрачання коштів освітньої субвенції.

Коли слід шукати кошти у місцевому бюджеті?

Незважаючи не все вищезазначене, у 2023 році справи з виділенням освітньої субвенції досить складні.

Ми вже неодноразово розповідали про це у наших матеріалах. Тож, аби не повторюватися, рекомендуємо переглянути наші консультації: «Місцеві бюджети, готуйте гроші на зарплату педагогів» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 5 та «Освітня субвенція: розподіл та отримання по-новому» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 3.

Отже, на превеликий жаль, змушені констатувати: коштів освітньої субвенції, передбаченої у держбюджеті у 2023 році, на виплату заробітної плати педагогічних працівників не вистачить.

Про це свідчать листи МОН від 10.01.2023 № 1/385-23 та від 24.01.2023 № 1/1057-23, а також лист Мінфіну від 27.01.2023 № 07010-07-6/2501 (ср. ).

Розподіл коштів освітньої субвенції за регіонами можна переглянути на офіційному сайті МОН.

Таким чином, якщо у вашому регіоні виділених коштів освітньої субвенції не вистачить на зарплату педпрацівників, то, дійсно, кошти доведеться шукати саме у місцевому бюджеті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі