Темы статей
Выбрать темы

Страхування водіїв: за яким КЕКВ проводити?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
За яким КЕКВ здійснювати видатки на обов’язкове страхування водія від нещасних випадків на транспорті в бюджетній установі? Ми подали для сплати таких видатків платіжку за КЕКВ 2240, але Казначейство стверджує, що це не правильно і слід застосувати КЕКВ 2730.

Як відомо, всі видатки бюджетних установ мають бути заплановані і проведені за відповідними КЕКВ.

Пропонуємо разом розібратися, який же саме код слід застосувати для оплати обов’язкового страхування водіїв.

Чим обумовлено?

Страхування водіїв, про яке йдеться у запитанні, дійсно, є державним обов’язковим особистим видом страхування. Про це свідчить ст. 7 Закону № 85*.

* Закон України «Про страхування» від 07.03.96 № 85/96-ВР.

Зокрема, згідно з п. 6 ч. 1 ст. 7 цього Закону особисте страхування від нещасних випадків на транспорті належить саме до обов’язкового страхування, яке здійснюється в Україні.

За яким КЕКВ проводити видатки?

У питаннях обрання КЕКВ традиційно керуємося Інструкцією № 333* та виходимо з економічної суті платежу.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Також не останню роль відіграють офіційні листи-роз’яснення Казначейства та Мінфіну щодо застосування тих чи інших КЕКВ. Не є винятком і запитання дописувача. Так, відповідне роз’яснення щодо цього свого часу надавало Казначейство у листі від 27.05.2020 № 16-07-07/9191 (ср. ).

При виборі КЕКВ під час проведення видатків на страхування все залежить від того, страхування є добровільним чи обов’язковим особистим.

Добровільне страхування — це страхування, яке здійснюється на основі договору між страхувальником і страховиком.

Одним із прикладів добровільного страхування є страхування від нещасних випадків.

Для таких видів страхування застосовують КЕКВ, передбачений п.п. 2.2.4 Інструкції № 333, а саме КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

У випадку ж якщо йдеться про державне обов’язкове особисте страхування, то видатки на такі види страхування мають плануватися і здійснюватися за КЕКВ 2730 «Інші виплати населенню». Про це чітко визначено у п.п. 2.5.3 Інструкції № 333. І саме на це звертає особливу увагу Казначейство у вищезгаданому листі.

У запитанні нашого читача йдеться про особисте страхування водія від нещасних випадків на транспорті. Ми з вами з’ясували, що це страхування є обов’язковим. Тож видатки на таке страхування слід планувати та здійснювати саме за КЕКВ 2730.

В яку чергу проводити видатки?

Черговість здійснення видатків у період дії воєнного стану визначено Порядком № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

І першочерговими незмінно залишаються видатки на національну безпеку та оборону. Основна ж маса видатків бюджетних установ здійснюються у другу чергу.

Це саме стосується і видатків на страхування водіїв. Так, відповідно до законодавства вони дозволені у другу чергу за кошти як загального, так і спеціального фонду.

Про це свідчить п. 19 Порядку № 590. Тож провести такі видатки, за умови їх правильного планування у кошторисі, можна без проблем.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше