Теми статей
Обрати теми

Страхування водіїв: за яким КЕКВ проводити?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
За яким КЕКВ здійснювати видатки на обов’язкове страхування водія від нещасних випадків на транспорті в бюджетній установі? Ми подали для сплати таких видатків платіжку за КЕКВ 2240, але Казначейство стверджує, що це не правильно і слід застосувати КЕКВ 2730.

Як відомо, всі видатки бюджетних установ мають бути заплановані і проведені за відповідними КЕКВ.

Пропонуємо разом розібратися, який же саме код слід застосувати для оплати обов’язкового страхування водіїв.

Чим обумовлено?

Страхування водіїв, про яке йдеться у запитанні, дійсно, є державним обов’язковим особистим видом страхування. Про це свідчить ст. 7 Закону № 85*.

* Закон України «Про страхування» від 07.03.96 № 85/96-ВР.

Зокрема, згідно з п. 6 ч. 1 ст. 7 цього Закону особисте страхування від нещасних випадків на транспорті належить саме до обов’язкового страхування, яке здійснюється в Україні.

За яким КЕКВ проводити видатки?

У питаннях обрання КЕКВ традиційно керуємося Інструкцією № 333* та виходимо з економічної суті платежу.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Також не останню роль відіграють офіційні листи-роз’яснення Казначейства та Мінфіну щодо застосування тих чи інших КЕКВ. Не є винятком і запитання дописувача. Так, відповідне роз’яснення щодо цього свого часу надавало Казначейство у листі від 27.05.2020 № 16-07-07/9191 (ср. ).

При виборі КЕКВ під час проведення видатків на страхування все залежить від того, страхування є добровільним чи обов’язковим особистим.

Добровільне страхування — це страхування, яке здійснюється на основі договору між страхувальником і страховиком.

Одним із прикладів добровільного страхування є страхування від нещасних випадків.

Для таких видів страхування застосовують КЕКВ, передбачений п.п. 2.2.4 Інструкції № 333, а саме КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

У випадку ж якщо йдеться про державне обов’язкове особисте страхування, то видатки на такі види страхування мають плануватися і здійснюватися за КЕКВ 2730 «Інші виплати населенню». Про це чітко визначено у п.п. 2.5.3 Інструкції № 333. І саме на це звертає особливу увагу Казначейство у вищезгаданому листі.

У запитанні нашого читача йдеться про особисте страхування водія від нещасних випадків на транспорті. Ми з вами з’ясували, що це страхування є обов’язковим. Тож видатки на таке страхування слід планувати та здійснювати саме за КЕКВ 2730.

В яку чергу проводити видатки?

Черговість здійснення видатків у період дії воєнного стану визначено Порядком № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

І першочерговими незмінно залишаються видатки на національну безпеку та оборону. Основна ж маса видатків бюджетних установ здійснюються у другу чергу.

Це саме стосується і видатків на страхування водіїв. Так, відповідно до законодавства вони дозволені у другу чергу за кошти як загального, так і спеціального фонду.

Про це свідчить п. 19 Порядку № 590. Тож провести такі видатки, за умови їх правильного планування у кошторисі, можна без проблем.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі