Темы статей
Выбрать темы

Витяг про НГО: чи обов’язково отримувати щороку?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
У жовтні 2022 року бюджетній установі було передано земельну ділянку під будівлею на правах постійного користування. Також було одержано витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку цієї ділянки. Чи необхідно у 2023 році отримувати новий витяг та проводити індексацію грошової оцінки землі?

Так, бюджетній установі — платнику земельного податку у 2023 році доцільно отримати новий витяг із технічної документації про нормативно-грошову оцінку (далі — витяг про НГО). Водночас установа має визначити розмір такого податку на поточний рік, виходячи з проіндексованої НГО земельної ділянки. Чому установі доведеться виконати всі ці дії, пояснимо далі.

Отримання витягу про НГО: обов’язок чи право?

Насамперед інформація про НГО потрібна платникам земельного податку для обчислення цього самого податку. А ось дізнатися про НГО окремої земельної ділянки установа може шляхом отримання витягу про НГО. Такий витяг оформляють за формою, наведеною у додатку 17 до Методики № 1147*.

* Методика нормативної грошової оцінки земельних ділянок, затверджена постановою КМУ від 03.11.2021 № 1147.

Втім, ані Методика № 1147, ані ПКУ не зобов’язує платників земподатку отримувати витяг про НГО щороку.

Разом з тим податківці радять користувачам земельних ділянок для правильного обчислення земельного податку вневнитися, чи не запровадила місцева рада своїм рішенням з 1 січня поточного року нову НГО. Якщо так, тоді інформація про свіжу НГО якраз і буде зафіксована у витягу про НГО.

З огляду на це, ми радимо установам щороку отримувати витяг про НГО, аби пересвідчитися в правильності розрахунку земельного податку. Врешті-решт, ви матимете на руках документ з правильною інформацією про НГО окремої земельної ділянки. Поготів, що процедура отримання витягу про НГО у минулому році була суттєво спрощена.

Як отримати витяг про НГО?

Наразі установи мають змогу отримати витяг про НГО, обравши для себе будь-який із варіантів:

1) замовити на сайті Держгеокадастру через електронні сервіси Держгеокадастру;

2) замовити через єдиний портал державних послуг «Дія».

Але варіанти 1 і 2 стануть у пригоді тим, хто має можливість замовити й отримати витяг про НГО в електронній формі. А ось якщо ви не маєте такої змоги, замовляйте витяг про НГО традиційним способом;

3) звернутися до центру надання адміністративних послуг;

4) звернутися до територіального органу Держгеокадастру — якщо у вашій місцевості не створено центр надання адмінпослуг.

Отже, самостійно обирайте той варіант, який зручніший для вас.

Індексація НГО: обов’язок чи право?

При вирішенні цього питання установа — платник земельного податку вибору не має. Проводити індексацію земельної ділянки доведеться 100-відсотково. Оскільки вимогу проведення індексації НГО чітко зафіксовано в п. 289.2 ПКУ.

Держгеокадастр щороку розраховує коефіцієнт індексації НГО, на який індексують НГО земель і земельних ділянок за минулий рік. Коефіцієнт індексації НГО земель застосовують кумулятивно залежно від дати проведення НГО земель.

Так, значення коефіцієнта індексації НГО земель і земельних ділянок за 2022 рік становить:

— для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) — 1,0;

— для земель і земельних ділянок (крім сільськогосподарських угідь) — 1,15.

Таким чином, щоб мати правильну НГО земельної ділянки, керуйтеся інформацією з витягу про НГО.

Будьте уважні! У витягах, отриманих у період з 1 по 13 січня 2023 року, відсутня інформація про коефіцієнти індексації за 2022 рік. Відповідно значення НГО, наведене в такому витягу, потребує перерахунку із застосуванням коефіцієнта індексації за 2022 рік. Про це попередив Держгеокадастр у своєму листі від 12.01.2023 № 6-28-0.222-323/2-23.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше