Теми статей
Обрати теми

Витяг про НГО: чи обов’язково отримувати щороку?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
У жовтні 2022 року бюджетній установі було передано земельну ділянку під будівлею на правах постійного користування. Також було одержано витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку цієї ділянки. Чи необхідно у 2023 році отримувати новий витяг та проводити індексацію грошової оцінки землі?

Так, бюджетній установі — платнику земельного податку у 2023 році доцільно отримати новий витяг із технічної документації про нормативно-грошову оцінку (далі — витяг про НГО). Водночас установа має визначити розмір такого податку на поточний рік, виходячи з проіндексованої НГО земельної ділянки. Чому установі доведеться виконати всі ці дії, пояснимо далі.

Отримання витягу про НГО: обов’язок чи право?

Насамперед інформація про НГО потрібна платникам земельного податку для обчислення цього самого податку. А ось дізнатися про НГО окремої земельної ділянки установа може шляхом отримання витягу про НГО. Такий витяг оформляють за формою, наведеною у додатку 17 до Методики № 1147*.

* Методика нормативної грошової оцінки земельних ділянок, затверджена постановою КМУ від 03.11.2021 № 1147.

Втім, ані Методика № 1147, ані ПКУ не зобов’язує платників земподатку отримувати витяг про НГО щороку.

Разом з тим податківці радять користувачам земельних ділянок для правильного обчислення земельного податку вневнитися, чи не запровадила місцева рада своїм рішенням з 1 січня поточного року нову НГО. Якщо так, тоді інформація про свіжу НГО якраз і буде зафіксована у витягу про НГО.

З огляду на це, ми радимо установам щороку отримувати витяг про НГО, аби пересвідчитися в правильності розрахунку земельного податку. Врешті-решт, ви матимете на руках документ з правильною інформацією про НГО окремої земельної ділянки. Поготів, що процедура отримання витягу про НГО у минулому році була суттєво спрощена.

Як отримати витяг про НГО?

Наразі установи мають змогу отримати витяг про НГО, обравши для себе будь-який із варіантів:

1) замовити на сайті Держгеокадастру через електронні сервіси Держгеокадастру;

2) замовити через єдиний портал державних послуг «Дія».

Але варіанти 1 і 2 стануть у пригоді тим, хто має можливість замовити й отримати витяг про НГО в електронній формі. А ось якщо ви не маєте такої змоги, замовляйте витяг про НГО традиційним способом;

3) звернутися до центру надання адміністративних послуг;

4) звернутися до територіального органу Держгеокадастру — якщо у вашій місцевості не створено центр надання адмінпослуг.

Отже, самостійно обирайте той варіант, який зручніший для вас.

Індексація НГО: обов’язок чи право?

При вирішенні цього питання установа — платник земельного податку вибору не має. Проводити індексацію земельної ділянки доведеться 100-відсотково. Оскільки вимогу проведення індексації НГО чітко зафіксовано в п. 289.2 ПКУ.

Держгеокадастр щороку розраховує коефіцієнт індексації НГО, на який індексують НГО земель і земельних ділянок за минулий рік. Коефіцієнт індексації НГО земель застосовують кумулятивно залежно від дати проведення НГО земель.

Так, значення коефіцієнта індексації НГО земель і земельних ділянок за 2022 рік становить:

— для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) — 1,0;

— для земель і земельних ділянок (крім сільськогосподарських угідь) — 1,15.

Таким чином, щоб мати правильну НГО земельної ділянки, керуйтеся інформацією з витягу про НГО.

Будьте уважні! У витягах, отриманих у період з 1 по 13 січня 2023 року, відсутня інформація про коефіцієнти індексації за 2022 рік. Відповідно значення НГО, наведене в такому витягу, потребує перерахунку із застосуванням коефіцієнта індексації за 2022 рік. Про це попередив Держгеокадастр у своєму листі від 12.01.2023 № 6-28-0.222-323/2-23.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі