Темы статей
Выбрать темы

Благодійна допомога у Неприбутковому звіті: де показати?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
У 2022 році бюджетна установа отримала благодійну допомогу. В якому рядку Неприбуткового звіту показати суми такої допомоги?

Формально в Неприбутковому звіті передбачено два рядки для відображення надходження благодійної допомоги. Перелічимо їх:

— ряд. 1.3 «доходи, одержані бюджетною установою (організацією), що зараховані на рахунки спеціального фонду цієї установи (організації) згідно із затвердженим у встановленому порядку кошторисом»;

— ряд. 1.6 «надходження у вигляді безповоротної фінансової допомоги, добровільних пожертвувань, милосердя тощо, у тому числі…».

Попри це, бюджетники для відображення благодійної та гуманітарної допомоги повинні застосовувати саме ряд. 1.3 Неприбуткового звіту. Пояснимо, чому варто дотримуватись такого підходу.

Аргументи «за» рядок 1.3

По-перше, цей рядок призначений для відображення надходжень спецфонду бюджетних установ. А за загальним правилом усі види благодійних внесків, грантів та дарунків належать до власних надходжень бюджетних установ.

Так, відповідно до ч. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 № 2456-VI у складі другої групи власних надходжень (інші джерела власних надходжень бюджетних установ) виділяють декілька підгруп. Зокрема, підгрупу 1 — благодійні внески, гранти та дарунки.

З огляду на це, благодійні внески у вигляді коштів та майна є власними надходженнями установ та підлягають зарахуванню до спеціального фонду кошторису.

По-друге, у разі отримання благодійної (гуманітарної) допомоги у натуральній формі (у вигляді майна, робіт, послуг), установа має подати до Казначейства Довідку про надходження в натуральній формі, а за потреби — ще й внести зміни до кошторису. Вочевидь, такі вимоги бюджетного законодавства не новина для розпорядників бюджетних коштів.

Тож у разі отримання благодійної (гуманітарної) допомоги, без сумніву, установа має показати такі надходження в Неприбутковому звіті за кодом ряд. 1.3. Відповідно для заповнення цього рядка слід використовувати показники, наведені у Звіті про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень (ф. № 4-2д, ф. № 4-2м) у гр. «Надійшло коштів за звітний період (рік)».

Аргументи «проти» рядка 1.6

Цей рядок варто застосовувати у разі, якщо отримана благодійна (гуманітарна) допомога не потрапила до складу доходів спецфонду установи. Але для бюджетних установ така ситуація неможлива, апріорі. Це суперечить нормам і принципам бюджетного законодавства. До того ж навіть у разі отримання «благодійки» для подальшої передачі іншим установам/особам все одно установа-отримувач показує доходи спецфонду.

Навіщо тоді взагалі потрібен ряд. 1.6 з такою промовистою назвою та похідні від нього ряд. 1.6.1, 1.6.2 ГД та 1.6.3? Цей рядок призначений для відображення благодійних надходжень, які отримують інші неприбуткові організації, діяльність яких пов’язана з отриманням, розподілом та передачею благодійної (гуманітарної) допомоги. Наприклад, це стосується благодійних фондів, громадських організацій тощо.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше