Теми статей
Обрати теми

Благодійна допомога у Неприбутковому звіті: де показати?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
У 2022 році бюджетна установа отримала благодійну допомогу. В якому рядку Неприбуткового звіту показати суми такої допомоги?

Формально в Неприбутковому звіті передбачено два рядки для відображення надходження благодійної допомоги. Перелічимо їх:

— ряд. 1.3 «доходи, одержані бюджетною установою (організацією), що зараховані на рахунки спеціального фонду цієї установи (організації) згідно із затвердженим у встановленому порядку кошторисом»;

— ряд. 1.6 «надходження у вигляді безповоротної фінансової допомоги, добровільних пожертвувань, милосердя тощо, у тому числі…».

Попри це, бюджетники для відображення благодійної та гуманітарної допомоги повинні застосовувати саме ряд. 1.3 Неприбуткового звіту. Пояснимо, чому варто дотримуватись такого підходу.

Аргументи «за» рядок 1.3

По-перше, цей рядок призначений для відображення надходжень спецфонду бюджетних установ. А за загальним правилом усі види благодійних внесків, грантів та дарунків належать до власних надходжень бюджетних установ.

Так, відповідно до ч. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 № 2456-VI у складі другої групи власних надходжень (інші джерела власних надходжень бюджетних установ) виділяють декілька підгруп. Зокрема, підгрупу 1 — благодійні внески, гранти та дарунки.

З огляду на це, благодійні внески у вигляді коштів та майна є власними надходженнями установ та підлягають зарахуванню до спеціального фонду кошторису.

По-друге, у разі отримання благодійної (гуманітарної) допомоги у натуральній формі (у вигляді майна, робіт, послуг), установа має подати до Казначейства Довідку про надходження в натуральній формі, а за потреби — ще й внести зміни до кошторису. Вочевидь, такі вимоги бюджетного законодавства не новина для розпорядників бюджетних коштів.

Тож у разі отримання благодійної (гуманітарної) допомоги, без сумніву, установа має показати такі надходження в Неприбутковому звіті за кодом ряд. 1.3. Відповідно для заповнення цього рядка слід використовувати показники, наведені у Звіті про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень (ф. № 4-2д, ф. № 4-2м) у гр. «Надійшло коштів за звітний період (рік)».

Аргументи «проти» рядка 1.6

Цей рядок варто застосовувати у разі, якщо отримана благодійна (гуманітарна) допомога не потрапила до складу доходів спецфонду установи. Але для бюджетних установ така ситуація неможлива, апріорі. Це суперечить нормам і принципам бюджетного законодавства. До того ж навіть у разі отримання «благодійки» для подальшої передачі іншим установам/особам все одно установа-отримувач показує доходи спецфонду.

Навіщо тоді взагалі потрібен ряд. 1.6 з такою промовистою назвою та похідні від нього ряд. 1.6.1, 1.6.2 ГД та 1.6.3? Цей рядок призначений для відображення благодійних надходжень, які отримують інші неприбуткові організації, діяльність яких пов’язана з отриманням, розподілом та передачею благодійної (гуманітарної) допомоги. Наприклад, це стосується благодійних фондів, громадських організацій тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі