Темы статей
Выбрать темы

Як заповнити ф. № 2-дс?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
На черзі наступна форма річної звітності — ф. № 2-дс. Відповімо на запитання стосовно заповнення рядків цієї форми фінзвітності.

Доходи від реалізації продукції, надання послуг: з ПДВ чи без?

Установа — платник ПДВ отримала доходи від реалізації продукції, надання послуг. При заповненні ряд. 2020 ф. № 2-дс такі суми слід зазначати з ПДВ чи без?

При відображенні інформації про доходи у ф. № 2-дс установі слід пам’ятати про правила визнання та нарахування доходів.

По-перше, суми ПДВ, які підлягають перерахуванню до бюджету, доходами не визнають. Про це прямо свідчить припис п. 2.1 розд. II Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 124 «Доходи», затвердженого наказом Мінфіну від 24.12.2010 № 1629. Тому спочатку на всю суму надходжень від реалізації продукції, надання послуг нараховуємо доходи, а потім з отриманих доходів вираховуємо суму ПДВ.

По-друге, нарахування доходів від реалізації продукції, наданих послуг слід відображати в бухобліку з урахуванням пп. 9.6 та 9.7 Типової кореспонденції* таким чином:

* Типова кореспонденція субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами, затверджена наказом Мінфіну від 29.12.2015 № 1219.

— на всю суму нарахованого доходу: Дт 2111, 6212 — Кт 7111;

— на суму ПДВ, що входить до вартості продукції, робіт, послуг та підлягає перерахуванню до бюджету: Дт 7111 — Кт 6311.

Отже, установа — платник ПДВ визнає дохід (Кт 7111) на всю суму надходжень з урахуванням ПДВ. Після цього на суму ПДВ відображаємо зменшення доходів (Дт 7111).

З огляду на це, за кодом ряд. 2020 ф. № 2-дс такі суми ПДВ не показуємо.

Видатки на капремонт: де показати у ф. № 2-дс?

У приміщенні установи проведено капремонт, видатки здійснено за КЕКВ 3132. Де показати суми таких витрат у ф. № 2-дс?

Як не дивно, з цим питанням немає нічого складного.

Адже за загальним правилом усі витрати на проведення ремонту основних засобів є витратами звітного періоду, в якому вони були понесені.

Тобто незалежно від вартості, виду ремонту (капітальний чи поточний) такі витрати не збільшують первісну вартість відремонтованого об’єкта (приміщення).

У бухобліку суми витрат на капремонт відображаємо за Дт субрахунку 8013 (8113).

З огляду на це, такі витрати мають знайти своє відображення за кодом ряд. 2210 «Витрати на виконання бюджетних програм» та 2840 «Матеріальні витрати» ф. № 2-дс.

Чому ряд. 2390 ф. 2-дс ≠ ряд. 1420 ф. № 1-дс?

Намагаємося зробити перевірку фінрезультату, зазначеного у ряд. 2390 ф. 2-дс та ряд. 1420 ф. № 1-дс. Але ці показники не збігаються. Чи правильно це?

Так, все правильно. Показники цих рядків фінзвітності збігатися не повинні.

Пояснимо чому.

Річ у тому, що за кодом ряд. 1420 ф. № 1-дс відображаємо значення таких показників, як:

— сальдо субрахунку 5511 (дані ряд. 2390 «Профіцит/дефіцит за звітний період» ф. № 2-дс)

+

— сальдо субрахунку 5512.

Тобто головна причина такого незбігу полягає в тому, що цей показник формується не лише за рахунок фінрезультату звітного періоду (сальдо субрахунку 5511). На нього також впливає коригування (зміна) фінрезультату за попередній звітний період і накопиченого фінансового результату (сальдо субрахунку 5512).

Тоді як для відображення коригування фінрезультату попереднього звітного періоду окремого рядка у ф. № 2-дс не передбачено. Тож аби чітко розуміти, які операції впливають на такий показник, доцільно вести окремий облік коригування фінрезультату, що не знаходить свого відображення у ф. № 2-дс (тобто записи в бухобліку, де задіяно Дт або Кт субрахунку 5512). Для цього можна застосовувати регістр аналітичного обліку до субрахунку 5512.

Резюмуємо: відповідності між показниками фінансового результату на кінець року, відображеного у ряд. 1420 «Фінансовий результат» (гр. 4 ф. № 1-дс), та сумою дефіциту/профіциту, зазначеною у ряд. 2390 «Профіцит/дефіцит за звітний період» ф. № 2-дс, бути не може. Свого часу на це звертало увагу Казначейство в Методологічних роз’ясненнях проблемних питань складання та подання фінансової звітності розпорядниками бюджетних коштів відповідно до НП(С)БОДС 101 «Подання фінансової звітності» та перспективи подання клієнтами Казначейства звітності в електронному вигляді від 13.02.2018.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше