Теми статей
Обрати теми

Як заповнити ф. № 2-дс?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
На черзі наступна форма річної звітності — ф. № 2-дс. Відповімо на запитання стосовно заповнення рядків цієї форми фінзвітності.

Доходи від реалізації продукції, надання послуг: з ПДВ чи без?

Установа — платник ПДВ отримала доходи від реалізації продукції, надання послуг. При заповненні ряд. 2020 ф. № 2-дс такі суми слід зазначати з ПДВ чи без?

При відображенні інформації про доходи у ф. № 2-дс установі слід пам’ятати про правила визнання та нарахування доходів.

По-перше, суми ПДВ, які підлягають перерахуванню до бюджету, доходами не визнають. Про це прямо свідчить припис п. 2.1 розд. II Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 124 «Доходи», затвердженого наказом Мінфіну від 24.12.2010 № 1629. Тому спочатку на всю суму надходжень від реалізації продукції, надання послуг нараховуємо доходи, а потім з отриманих доходів вираховуємо суму ПДВ.

По-друге, нарахування доходів від реалізації продукції, наданих послуг слід відображати в бухобліку з урахуванням пп. 9.6 та 9.7 Типової кореспонденції* таким чином:

* Типова кореспонденція субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами, затверджена наказом Мінфіну від 29.12.2015 № 1219.

— на всю суму нарахованого доходу: Дт 2111, 6212 — Кт 7111;

— на суму ПДВ, що входить до вартості продукції, робіт, послуг та підлягає перерахуванню до бюджету: Дт 7111 — Кт 6311.

Отже, установа — платник ПДВ визнає дохід (Кт 7111) на всю суму надходжень з урахуванням ПДВ. Після цього на суму ПДВ відображаємо зменшення доходів (Дт 7111).

З огляду на це, за кодом ряд. 2020 ф. № 2-дс такі суми ПДВ не показуємо.

Видатки на капремонт: де показати у ф. № 2-дс?

У приміщенні установи проведено капремонт, видатки здійснено за КЕКВ 3132. Де показати суми таких витрат у ф. № 2-дс?

Як не дивно, з цим питанням немає нічого складного.

Адже за загальним правилом усі витрати на проведення ремонту основних засобів є витратами звітного періоду, в якому вони були понесені.

Тобто незалежно від вартості, виду ремонту (капітальний чи поточний) такі витрати не збільшують первісну вартість відремонтованого об’єкта (приміщення).

У бухобліку суми витрат на капремонт відображаємо за Дт субрахунку 8013 (8113).

З огляду на це, такі витрати мають знайти своє відображення за кодом ряд. 2210 «Витрати на виконання бюджетних програм» та 2840 «Матеріальні витрати» ф. № 2-дс.

Чому ряд. 2390 ф. 2-дс ≠ ряд. 1420 ф. № 1-дс?

Намагаємося зробити перевірку фінрезультату, зазначеного у ряд. 2390 ф. 2-дс та ряд. 1420 ф. № 1-дс. Але ці показники не збігаються. Чи правильно це?

Так, все правильно. Показники цих рядків фінзвітності збігатися не повинні.

Пояснимо чому.

Річ у тому, що за кодом ряд. 1420 ф. № 1-дс відображаємо значення таких показників, як:

— сальдо субрахунку 5511 (дані ряд. 2390 «Профіцит/дефіцит за звітний період» ф. № 2-дс)

+

— сальдо субрахунку 5512.

Тобто головна причина такого незбігу полягає в тому, що цей показник формується не лише за рахунок фінрезультату звітного періоду (сальдо субрахунку 5511). На нього також впливає коригування (зміна) фінрезультату за попередній звітний період і накопиченого фінансового результату (сальдо субрахунку 5512).

Тоді як для відображення коригування фінрезультату попереднього звітного періоду окремого рядка у ф. № 2-дс не передбачено. Тож аби чітко розуміти, які операції впливають на такий показник, доцільно вести окремий облік коригування фінрезультату, що не знаходить свого відображення у ф. № 2-дс (тобто записи в бухобліку, де задіяно Дт або Кт субрахунку 5512). Для цього можна застосовувати регістр аналітичного обліку до субрахунку 5512.

Резюмуємо: відповідності між показниками фінансового результату на кінець року, відображеного у ряд. 1420 «Фінансовий результат» (гр. 4 ф. № 1-дс), та сумою дефіциту/профіциту, зазначеною у ряд. 2390 «Профіцит/дефіцит за звітний період» ф. № 2-дс, бути не може. Свого часу на це звертало увагу Казначейство в Методологічних роз’ясненнях проблемних питань складання та подання фінансової звітності розпорядниками бюджетних коштів відповідно до НП(С)БОДС 101 «Подання фінансової звітності» та перспективи подання клієнтами Казначейства звітності в електронному вигляді від 13.02.2018.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі