Темы статей
Выбрать темы

Як заповнити ф. № 4-дс?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Врешті ми дісталися останньої із форм річної фінзвітності — ф. № 4-дс. Розглянемо практичні ситуації, пов’язані із заповненням цієї форми, у нашому матеріалі.

Де показати ОЗ, отримані від головного розпорядника?

У 2022 році установа отримала від головного розпорядника комп’ютерну техніку, яку з урахуванням вартісного критерію було зараховано до складу основних засобів (далі — ОЗ). Чи необхідно показувати таке надходження у ф. № 4-дс?

Так, надходження таких об’єктів необхідно показати у ф. № 4-дс.

Операції з отримання ОЗ від головного розпорядника установа — отримувач майна відображає в бухобліку з урахуванням певних особливостей. Детально такі операції ми розглядали в матеріалі «Комп + програми від головного розпорядника: як взяти на облік?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 33).

Зокрема, при отриманні такого майна установа збільшує внесений капітал. Для обліку операцій з таким капіталом застосовують субрахунок 5111. Тож саме цей показник й варто зазначити у ряд. 4290 «Інші зміни в капіталі» гр. 3 та гр. 9 ф. № 4-дс.

Також при здійсненні таких операцій для обліку коштів цільового фінансування використовують субрахунок 5411. Але при надходженні майна від головного розпорядника для установи-отримувача залишків за цим субрахунком не повинно бути. Тому такі суми не потраплять до відповідних рядків гр. 8 ф. № 4-дс.

Де показати ліквідаційну вартість?

Під час інвентаризації виявлено об’єкти ОЗ, залишкова вартість яких дорівнювала 0 грн. Комісія установи установила на них ліквідаційну вартість. Чи відображати таку вартість у ф. № 4-дс?

Так, установлення ліквідаційної вартості необхідно показати у ф. № 4-дс.

Про те, як правильно встановити ліквідаційну вартість та якими документами оформлювати цю операцію, ми розповідали в матеріалах:

— «Залишкова вартість ОЗ = 0 грн: алгоритм дій» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 30);

— «Балансова вартість = 0: чи обов’язково проводити переоцінку» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 45).

Установлення ліквідаційної вартості показуємо в обліку одним записом: збільшуємо первісну вартість та суму внесеного капіталу (Дт 10 — Кт 5111). З огляду на те, що така операція зумовлює зміни в капіталі, їх слід відображати у ряд. 4290 «Інші зміни в капіталі» гр. 3 та гр. 9 ф. № 4-дс.

Де показати суми дооцінки ОЗ?

У 2022 році за рішенням керівника установи проведено переоцінку об’єктів ОЗ. В яких рядках ф. № 4-дс показати зміну первісної вартості ОЗ?

Переоцінка ОЗ — досить нелегке та відповідальне завдання для бухгалтера. Практичні поради, які стануть вам у пригоді на всіх етапах переоцінки майна, ви знайдете у таких матеріалах:

— «Шпаргалка з переоцінки ОЗ: що, коли та як» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 8);

— «Об’єкти ОЗ переоцінено: як обліковувати їх далі» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 17-18).

Отже, після проведення переоцінки установа має сформувати такі вартісні показники ОЗ:

— переоцінена первісна вартість (рахунок 10);

— переоцінена сума зносу (рахунок 14);

— капітал у дооцінках (субрахунок 5311).

Утім, результати переоцінки не впливають на такі показники, як:

— внесений капітал (субрахунок 5111);

— фінансовий результат (рахунок 55).

З огляду на це, суму проведеної дооцінки (Кт субрахунку 5311) відображають лише за кодом ряд. 4100 «Дооцінка (уцінка) основних засобів» гр. 4 «Капітал в дооцінках» ф. № 4-дс.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше