Теми статей
Обрати теми

Як заповнити ф. № 4-дс?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Врешті ми дісталися останньої із форм річної фінзвітності — ф. № 4-дс. Розглянемо практичні ситуації, пов’язані із заповненням цієї форми, у нашому матеріалі.

Де показати ОЗ, отримані від головного розпорядника?

У 2022 році установа отримала від головного розпорядника комп’ютерну техніку, яку з урахуванням вартісного критерію було зараховано до складу основних засобів (далі — ОЗ). Чи необхідно показувати таке надходження у ф. № 4-дс?

Так, надходження таких об’єктів необхідно показати у ф. № 4-дс.

Операції з отримання ОЗ від головного розпорядника установа — отримувач майна відображає в бухобліку з урахуванням певних особливостей. Детально такі операції ми розглядали в матеріалі «Комп + програми від головного розпорядника: як взяти на облік?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 33).

Зокрема, при отриманні такого майна установа збільшує внесений капітал. Для обліку операцій з таким капіталом застосовують субрахунок 5111. Тож саме цей показник й варто зазначити у ряд. 4290 «Інші зміни в капіталі» гр. 3 та гр. 9 ф. № 4-дс.

Також при здійсненні таких операцій для обліку коштів цільового фінансування використовують субрахунок 5411. Але при надходженні майна від головного розпорядника для установи-отримувача залишків за цим субрахунком не повинно бути. Тому такі суми не потраплять до відповідних рядків гр. 8 ф. № 4-дс.

Де показати ліквідаційну вартість?

Під час інвентаризації виявлено об’єкти ОЗ, залишкова вартість яких дорівнювала 0 грн. Комісія установи установила на них ліквідаційну вартість. Чи відображати таку вартість у ф. № 4-дс?

Так, установлення ліквідаційної вартості необхідно показати у ф. № 4-дс.

Про те, як правильно встановити ліквідаційну вартість та якими документами оформлювати цю операцію, ми розповідали в матеріалах:

— «Залишкова вартість ОЗ = 0 грн: алгоритм дій» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 30);

— «Балансова вартість = 0: чи обов’язково проводити переоцінку» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 45).

Установлення ліквідаційної вартості показуємо в обліку одним записом: збільшуємо первісну вартість та суму внесеного капіталу (Дт 10 — Кт 5111). З огляду на те, що така операція зумовлює зміни в капіталі, їх слід відображати у ряд. 4290 «Інші зміни в капіталі» гр. 3 та гр. 9 ф. № 4-дс.

Де показати суми дооцінки ОЗ?

У 2022 році за рішенням керівника установи проведено переоцінку об’єктів ОЗ. В яких рядках ф. № 4-дс показати зміну первісної вартості ОЗ?

Переоцінка ОЗ — досить нелегке та відповідальне завдання для бухгалтера. Практичні поради, які стануть вам у пригоді на всіх етапах переоцінки майна, ви знайдете у таких матеріалах:

— «Шпаргалка з переоцінки ОЗ: що, коли та як» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 8);

— «Об’єкти ОЗ переоцінено: як обліковувати їх далі» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 17-18).

Отже, після проведення переоцінки установа має сформувати такі вартісні показники ОЗ:

— переоцінена первісна вартість (рахунок 10);

— переоцінена сума зносу (рахунок 14);

— капітал у дооцінках (субрахунок 5311).

Утім, результати переоцінки не впливають на такі показники, як:

— внесений капітал (субрахунок 5111);

— фінансовий результат (рахунок 55).

З огляду на це, суму проведеної дооцінки (Кт субрахунку 5311) відображають лише за кодом ряд. 4100 «Дооцінка (уцінка) основних засобів» гр. 4 «Капітал в дооцінках» ф. № 4-дс.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі