Темы статей
Выбрать темы

Суспільно корисні роботи: маємо зміни

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Суспільно корисні роботи є досить поширеним явищем на теренах нашої країни. Про всі нюанси організації таких робіт ми розповідали у матеріалі «Суспільно корисні роботи: порядок організації і проведення» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 42*. Наразі ж мова піде про зміни, внесені постановою № 1389** до Порядку № 753***.

* i.factor.ua/ukr/journals/bb/2022/november/issue-42/article-122806.html.

** Постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 р. № 753 і від 20 березня 2013 р. № 175» від 21.06.2022 № 716.

*** Порядок залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 13.07.2011 № 753.

Військове командування — ініціатор суспільно корисних робіт

Велику увагу приділено функціонуванню військових адміністрацій. Це й не дивно, адже в багатьох населених пунктах почали працювати військові адміністрації, як орган управління відповідною територією. Такі адміністрації діють на підставі Закону № 389*. І їх стає все більше. Саме на тих територіях, де утворюються військові адміністрації населених пунктів, зростає потреба у виконанні суспільно корисних робіт.

* Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII.

Крім того, вводиться поняття військового командування.

Хто є військовим командуванням?

Військове командування — це Головнокомандувач ЗСУ, Командувач об’єднаних сил ЗСУ, командувачі видів та окремих родів військ (сил) ЗСУ, командувачі (начальники) органів військового управління, командири з’єднань, військових частин ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які здійснюють свої повноваження на території відповідного населеного пункту, територіальної громади, де впроваджено трудову повинність.

У свою чергу, суспільно корисні роботи, які повинні бути виконані в рамках запровадженої трудової повинності, можуть бути ініційовані військовим командуванням та/або військовими адміністраціями (у разі їх утворення). Це чітко визначено в оновленому п. 4 Порядку № 753.

У разі ж утворення військової адміністрації рішення приймається у формі акта відповідної військової адміністрації.

ВАЖЛИВО!

Якщо військова адміністрація не утворена, рішення приймає військове командування

Хто саме належить до військового командування, ви вже знаєте.

При цьому у разі ініціювання суспільно корисних робіт військовими адміністраціями їх виконання повинне бути узгоджене з відповідним військовим командуванням.

Види суспільно корисних робіт визначаються відповідно до переліку, наведеного у додатку до Порядку № 753.

Утім, за потреби можуть бути запроваджені види суспільно корисних робіт, не передбачені зазначеним орієнтовним переліком. Це передбачено оновленим п. 8 Порядку № 753.

При цьому враховують обставини, які склалися в регіоні (місцевості, населеному пункті), і несприятливі фактори техногенного, природного та воєнного характеру, що створюють загрозу для населення та істотно знижують рівень забезпечення його життєдіяльності.

Виконання небезпечних робіт: заборони та бажання виконавців

УВАГА!

Заборонено виконання суспільно корисних робіт на необоронюваній місцевості

Інші ж заборони, раніше передбачені п. 9 Порядку № 753, тепер «пом’якшено». Йдеться про виконання суспільно корисних робіт на радіаційно або хімічно забруднених територіях, у районах виникнення небезпечних і особливо небезпечних інфекційних хвороб, місцях розташування вибухонебезпечних предметів.

Такі роботи тепер не мають абсолютної заборони, а можуть виконуватися за письмовою згодою особи, яка виявила бажання бути залученою до їх виконання.

Зазначені зміни запрацювати з 22.12.2022.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше