Темы статей
Выбрать темы

Виділено кошти комунальному підприємству: вимоги до використання

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Ми — орган місцевого самоврядування (далі — ОМС). Виділяємо створеному нами комунальному підприємству (далі — КП) кошти за КПКВК 1217670 та КЕКВ 3210 на поповнення статутного капіталу. На які цілі може використати КП зазначені кошти? Чи має КП обов’язково складати план використання бюджетних коштів?

Підтримка КП — справа буденна для ОМС. Але не завжди місцеві ради розуміють, що саме КП робитимуть з такою фінансовою підтримкою в подальшому. А саме від цього залежить правильність організації контролю з боку ОМС за використанням виділених коштів. Тож розберемося разом із цими питаннями.

Складання плану використання бюджетних коштів: чи обов’язково?

Насамперед зазначимо: ОМС можуть виділяти кошти з місцевого бюджету КП на поповнення статутного капіталу або як іншу фінансову допомогу.

При цьому місцевою радою має бути затверджена відповідна програма, в якій необхідно визначити напрямки спрямування коштів, порядок та умови здійснення видатків.

Головні розпорядники бюджетних коштів визначають мережу розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів з урахуванням вимог до формування Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів і одержувачів бюджетних коштів. Це передбачено п. 4.1 розд. 4 Порядку № 938*.

* Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну від 23.08.2012 № 938.

Оскільки КП не є бюджетною установою, то кошти з бюджету воно може отримувати лише як одержувач бюджетних коштів у мережі головного розпорядника у рамках виконання відповідної програми, затвердженої місцевою радою.

Одержувач бюджетних коштів — це суб’єкт господарювання, громадська чи інша організація, яка не має статусу бюджетної установи, уповноважена розпорядником бюджетних коштів на здійснення заходів, передбачених бюджетною програмою, та отримує на їх виконання кошти бюджету.

Одержувач бюджетних коштів відкриває рахунок в органах Казначейства і забезпечує використання коштів, виділених з бюджету, на підставі плану використання бюджетних коштів. Це чітко прописано у ч. 6 ст. 22 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Щодо обов’язковості відкриття рахунку в Казначействі читайте наш матеріал «Надання фінансової підтримки КП: на який рахунок?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 34.

Одержувачі бюджетних коштів подають до органу Казначейства план використання бюджетних коштів у порядку та за формою, визначеною законодавством. Цей план має бути затверджений керівником КП та погоджений з розпорядником бюджетних коштів. Це передбачено п. 5.6 розд. 5 Порядку № 938.

Отже, підставою для планування та використання коштів одержувачем бюджетних коштів є, зокрема, план використання бюджетних коштів. І, відповідно, фінансування КП здійснюється на підставі такого плану використання бюджетних коштів.

Витрачання коштів КП

Внески до статутного капіталу КП відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 71 БКУ належать до витрат бюджету розвитку та у разі їх планування відображаються за КПКВК 7670 «Внески до статутного капіталу суб’єктів господарювання» і КЕКВ 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Капітальні видатки — це видатки, які спрямовуються на придбання основного капіталу (обладнання і предметів довгострокового користування), необоротних активів (у т. ч. землі, нематеріальних активів тощо), на будівництво (придбання), ремонт, модернізацію, реконструкцію та реставрацію (у т. ч. житла (приміщень), інших об’єктів), на створення державних запасів і резервів, на придбання капітальних активів, невідплатні платежі, компенсацію втрат, пов’язаних з пошкодженням основного капіталу. Це прописано у п.п. 1.6 Інструкції № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Відповідно витрачати кошти, надані як капітальні трансферти, КП може виключно на капітальні видатки, передбачені планом використання бюджетних коштів.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше