Темы статей
Выбрать темы

Оренда для «Укрпошти» за 1 грн: чи можливо?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Міська рада надає в оренду нежитлове приміщення АТ «Укрпошта». Радою було прийнято рішення про включення АТ «Укрпошта» до переліку другого типу. Чи буде в такому разі встановлення орендної плати у розмірі 1 грн на рік правомірним?

Запитання щодо надання в оренду державного та комунального майна завжди є цікавими та актуальними для органів місцевого самоврядування (далі ОМС) та інших розпорядників бюджетних коштів. Цього разу з’ясуємо, чи можливо надати комунальне майно в оренду АТ «Укрпошта» за 1 гривню на рік.

Затвердження місцевої методики

Умови надання в оренду державного та комунального майна визначено Законом № 157*.

* Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX.

Усе комунальне майно, яке потенційно може бути надано в оренду, поділяється на два типи:

першого типу — передається в оренду через аукціон;

другого типу — може бути надано в оренду без проведення аукціону.

Про це зазначено у пп. 13 та 14 ч. 1 ст. 1 Закону № 157.

Механізм визначення розміру орендної плати за державне майно на сьогодні регламентовано Методикою № 630*. Звісно, цю Методику слід застосовувати виключно для розрахунку орендної плати за майно другого типу.

* Методика розрахунку орендної плати за державне майно, затверджена постановою КМУ від 28.04.2021 № 630.

Водночас на місцевому рівні відповідні методики розрахунку орендної плати визначають ОМС.

ВАЖЛИВО!

Якщо рада громади не затвердила власну методику розрахунку орендної плати, на території такої громади автоматично застосовується Методика № 630

Це чорним по білому прописано в абз. 3 ч. 2 ст. 17 Закону № 157. При цьому для застосування Методики № 630 місцевій раді нічого робити не потрібно.

Втім, при застосуванні Методики № 630 є певний плюс: нормативні акти щодо визначення особливостей та загального порядку надання в оренду комунального майна, затверджені місцевою радою, не матимуть ознак регуляторних. А отже, процедура розробки та погодження таких нормативних актів буде простішою і швидшою.

Отже, місцеві ради можуть піти одним з двох шляхів:

— або користуватися Методикою № 630;

— або привести свої рішення у відповідність до норм чинного законодавства, затвердивши власну методику.

Надання майна в оренду за 1 грн на рік

Тепер щодо визначення «одногривневих» пільговиків.

На території громади застосовується Методика № 630.

Перелік пільговиків, які можуть розраховувати на оренду за 1 грн, визначено п. 13 Методики № 630.

Так, річна орендна плата за оренду нерухомого майна у розмірі 1 гривні встановлюється таким орендарям, як:

— органи державної влади, інші бюджетні організації, заклади, установи, які повністю фінансуються з державного бюджету;

— ОМС для розміщення центрів надання адміністративних послуг;

— казенні підприємства, які утворилися у результаті реорганізації державного закладу охорони здоров’я;

— НБУ щодо майна, яке було закріплене на праві господарського відання за НБУ і передане до сфери управління інших державних органів або у комунальну власність, з цільовим функціональним призначенням для зберігання запасів готівки НБУ та проведення технологічних процесів щодо забезпечення готівкового обігу;

— ПФУ та його органи;

— національні художні колективи, яким надається фінпідтримка з держбюджету;

— редакції державних і комунальних періодичних видань, які повністю або частково фінансуються з державного або місцевих бюджетів, або засновані об’єднаннями громадян, державними науково-дослідними установами, трудовими і журналістськими колективами, а також реформовані друковані засоби масової інформації та редакції відповідно до Закону № 917*.

* Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» від 24.12.2015 № 917-VIII.

Як бачимо, АТ «Укрпошта» у цьому переліку немає.

Таким чином, якщо на території громади застосовується Методика № 630, то АТ «Укрпошта» не має права отримати комунальне майно в оренду на пільгових умовах за 1 грн на рік.

На території громади застосовується власна методика

Тепер розглянемо, чи є можливість надання майна в оренду АТ «Укрпошта» за 1 грн у разі, якщо місцева рада затвердила власну методику розрахунку орендної плати за комунальне майно.

ВАЖЛИВО!

Місцева рада у власній методиці може визначити інші категорії орендарів, ніж зазначені у Методиці № 630, які можуть винаймати комунальне майно за 1 грн на рік

Це пояснюється тим, що право комунальної власності — це право територіальної громади володіти, доцільно, економно, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд та у своїх інтересах майном, що їй належить. Це визначено ст. 1 Закону № 280*.

* Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 № 280/97-ВР.

Крім того, ОМС від імені та в інтересах територіальної громади здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами права комунальної власності (ч. 5 ст. 60 Закону № 280). У тому числі ОМС можуть визначати умови використання майна, яке надається в оренду.

Але тут слід ураховувати один дуже важливий момент.

УВАГА!

Вичерпний перелік орендарів, яким може бути надано майно в оренду без проведення аукціону, визначено ст. 15 Закону № 157

Тож ОМС у своїй методиці може встановлювати такі «одногривневі» пільги лише тим орендарям, яким ст. 15 Закону № 157 дозволено надавати майно в оренду без аукціону.

Передача в оренду майна за умовами аукціону, звісно, виключає можливість установлення орендної плати на рівні 1 грн на рік.

Таким чином, враховуючи все вищевизначене, надати приміщення в оренду АТ «Укрпошта» за 1 грн на рік наразі неможливо.

Ходили чутки, що АТ «Укропшта» внесуть до Реєстру надавачів соціальних послуг. Державні та комунальні спеціалізовані підприємства, установи та заклади соціального обслуговування, які надають соціальні послуги і зазначені в Реєстрі, зокрема, мають право на отримання в оренду державного та комунального майна без проведення аукціону (ст. 15 Закону № 157).

Але цього й досі не сталося, відповідно АТ «Укрпошта» в такому Реєстрі немає.

І насамкінець нагадаємо: в період дії воєнного стану надання комунального майна в оренду має свої особливості. Про них ми розповідали у матеріалі «Оренда в умовах воєнного стану: вивчаємо нові правила» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 22 (ср. ). Але можливостей надання майна в оренду АТ «Укрпошта» за 1 грн «воєнні» послаблення також не передбачають.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше