Теми статей
Обрати теми

Оренда для «Укрпошти» за 1 грн: чи можливо?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Міська рада надає в оренду нежитлове приміщення АТ «Укрпошта». Радою було прийнято рішення про включення АТ «Укрпошта» до переліку другого типу. Чи буде в такому разі встановлення орендної плати у розмірі 1 грн на рік правомірним?

Запитання щодо надання в оренду державного та комунального майна завжди є цікавими та актуальними для органів місцевого самоврядування (далі ОМС) та інших розпорядників бюджетних коштів. Цього разу з’ясуємо, чи можливо надати комунальне майно в оренду АТ «Укрпошта» за 1 гривню на рік.

Затвердження місцевої методики

Умови надання в оренду державного та комунального майна визначено Законом № 157*.

* Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX.

Усе комунальне майно, яке потенційно може бути надано в оренду, поділяється на два типи:

першого типу — передається в оренду через аукціон;

другого типу — може бути надано в оренду без проведення аукціону.

Про це зазначено у пп. 13 та 14 ч. 1 ст. 1 Закону № 157.

Механізм визначення розміру орендної плати за державне майно на сьогодні регламентовано Методикою № 630*. Звісно, цю Методику слід застосовувати виключно для розрахунку орендної плати за майно другого типу.

* Методика розрахунку орендної плати за державне майно, затверджена постановою КМУ від 28.04.2021 № 630.

Водночас на місцевому рівні відповідні методики розрахунку орендної плати визначають ОМС.

ВАЖЛИВО!

Якщо рада громади не затвердила власну методику розрахунку орендної плати, на території такої громади автоматично застосовується Методика № 630

Це чорним по білому прописано в абз. 3 ч. 2 ст. 17 Закону № 157. При цьому для застосування Методики № 630 місцевій раді нічого робити не потрібно.

Втім, при застосуванні Методики № 630 є певний плюс: нормативні акти щодо визначення особливостей та загального порядку надання в оренду комунального майна, затверджені місцевою радою, не матимуть ознак регуляторних. А отже, процедура розробки та погодження таких нормативних актів буде простішою і швидшою.

Отже, місцеві ради можуть піти одним з двох шляхів:

— або користуватися Методикою № 630;

— або привести свої рішення у відповідність до норм чинного законодавства, затвердивши власну методику.

Надання майна в оренду за 1 грн на рік

Тепер щодо визначення «одногривневих» пільговиків.

На території громади застосовується Методика № 630.

Перелік пільговиків, які можуть розраховувати на оренду за 1 грн, визначено п. 13 Методики № 630.

Так, річна орендна плата за оренду нерухомого майна у розмірі 1 гривні встановлюється таким орендарям, як:

— органи державної влади, інші бюджетні організації, заклади, установи, які повністю фінансуються з державного бюджету;

— ОМС для розміщення центрів надання адміністративних послуг;

— казенні підприємства, які утворилися у результаті реорганізації державного закладу охорони здоров’я;

— НБУ щодо майна, яке було закріплене на праві господарського відання за НБУ і передане до сфери управління інших державних органів або у комунальну власність, з цільовим функціональним призначенням для зберігання запасів готівки НБУ та проведення технологічних процесів щодо забезпечення готівкового обігу;

— ПФУ та його органи;

— національні художні колективи, яким надається фінпідтримка з держбюджету;

— редакції державних і комунальних періодичних видань, які повністю або частково фінансуються з державного або місцевих бюджетів, або засновані об’єднаннями громадян, державними науково-дослідними установами, трудовими і журналістськими колективами, а також реформовані друковані засоби масової інформації та редакції відповідно до Закону № 917*.

* Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» від 24.12.2015 № 917-VIII.

Як бачимо, АТ «Укрпошта» у цьому переліку немає.

Таким чином, якщо на території громади застосовується Методика № 630, то АТ «Укрпошта» не має права отримати комунальне майно в оренду на пільгових умовах за 1 грн на рік.

На території громади застосовується власна методика

Тепер розглянемо, чи є можливість надання майна в оренду АТ «Укрпошта» за 1 грн у разі, якщо місцева рада затвердила власну методику розрахунку орендної плати за комунальне майно.

ВАЖЛИВО!

Місцева рада у власній методиці може визначити інші категорії орендарів, ніж зазначені у Методиці № 630, які можуть винаймати комунальне майно за 1 грн на рік

Це пояснюється тим, що право комунальної власності — це право територіальної громади володіти, доцільно, економно, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд та у своїх інтересах майном, що їй належить. Це визначено ст. 1 Закону № 280*.

* Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 № 280/97-ВР.

Крім того, ОМС від імені та в інтересах територіальної громади здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами права комунальної власності (ч. 5 ст. 60 Закону № 280). У тому числі ОМС можуть визначати умови використання майна, яке надається в оренду.

Але тут слід ураховувати один дуже важливий момент.

УВАГА!

Вичерпний перелік орендарів, яким може бути надано майно в оренду без проведення аукціону, визначено ст. 15 Закону № 157

Тож ОМС у своїй методиці може встановлювати такі «одногривневі» пільги лише тим орендарям, яким ст. 15 Закону № 157 дозволено надавати майно в оренду без аукціону.

Передача в оренду майна за умовами аукціону, звісно, виключає можливість установлення орендної плати на рівні 1 грн на рік.

Таким чином, враховуючи все вищевизначене, надати приміщення в оренду АТ «Укрпошта» за 1 грн на рік наразі неможливо.

Ходили чутки, що АТ «Укропшта» внесуть до Реєстру надавачів соціальних послуг. Державні та комунальні спеціалізовані підприємства, установи та заклади соціального обслуговування, які надають соціальні послуги і зазначені в Реєстрі, зокрема, мають право на отримання в оренду державного та комунального майна без проведення аукціону (ст. 15 Закону № 157).

Але цього й досі не сталося, відповідно АТ «Укрпошта» в такому Реєстрі немає.

І насамкінець нагадаємо: в період дії воєнного стану надання комунального майна в оренду має свої особливості. Про них ми розповідали у матеріалі «Оренда в умовах воєнного стану: вивчаємо нові правила» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 22 (ср. ). Але можливостей надання майна в оренду АТ «Укрпошта» за 1 грн «воєнні» послаблення також не передбачають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі