Темы статей
Выбрать темы

Придбання ноутбука: що входить до граничної суми витрат?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Постановою № 332* встановлено граничну суму витрат на придбання ноутбука на рівні 27 тис. грн. Чи входить до цієї граничної суми вартість ліцензованої операційної системи Windows?

* Постанова КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» від 04.04.2001 № 332.

Можливість придбання певного майна, дійсно, обмежено граничними нормами витрат, передбаченими постановою № 332. А під час дії воєнного стану не слід забувати і про черговість видатків, визначену Порядком № 590*. Тож нумо разом розбиратися з питанням придбання ноутбука.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

В яку чергу можна здійснити видатки на придбання ноутбука?

У період дії воєнного стану насамперед слід з’ясувати, в яку чергу взагалі можливо придбати ноутбук.

Порядком № 590 передбачено придбання оргтехніки, комп’ютерної техніки (у т. ч. придбання програмного забезпечення, яке передбачене разом з придбанням комп’ютерної техніки) для оцифрування музейних предметів за кошти спеціального фонду кошторису у другу чергу.

Щодо інших бюджетних установ, то вони можуть лише відремонтувати раніше придбану оргтехніку та комп’ютерну техніку.

Тож наразі придбати ноутбук можливо лише у третю чергу.

Але вкотре нагадуємо: за кошти як загального, так і спеціального фонду Порядок № 590 дозволяє проводити в другу чергу видатки на закупівлю будь-яких товарів, робіт та послуг під час реалізації проєктів, виконання програм допомоги за підтримки ЄС, урядів іноземних держав, іноземних фінансових та донорських установ і міжнародних фінорганізацій, у т. ч. на умовах співфінансування.

Гранична вартість: що в себе включає?

Якщо трохи зануритися в історію цього питання, то згадаємо, що з 26.02.2016 постанова № 332 поширюється виключно на установи та заклади, які фінансуються з державного бюджету.

Це зумовлено змінами, внесеними до цього нормативного документа постановою № 102*.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2001 р. № 332» від 04.02.2016 № 102.

Що ж стосується бюджетних установ, які фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, то такі установи мають керуватися граничними нормами витрат, затвердженими органами місцевого самоврядування (далі — ОМС). Звісно, якщо такі граничні норми витрат взагалі затверджені на місцевому рівні.

Якщо ж такого документа немає, то «місцеві» бюджетні установи можуть придбавати майно без будь-яких вартісних обмежень.

Але якщо такий документ все ж таки прийнято на місцевому рівні, то, як показує практика, вони переважно базуються саме на нормах постанови № 332.

Тепер щодо придбання ноутбука.

До речі, для вашої зручності граничні норми витрат, визначені постановою № 332, наведено у довідковій інформації, яку ви можете знайти у матеріалі «Граничні суми витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 39.

Виходячи з постанови № 332, гранична сума витрат на придбання ноутбука визначена на рівні 27000 грн. При цьому абсолютно не уточнено, чи входить до цієї граничної суми вартість операційної системи чи будь-якого іншого програмного забезпечення.

Тож вважаємо, що цілком можливо придбати ноутбук вартістю до 27000 грн, але без програмного забезпечення. А операційну систему доведеться встановлювати окремо за додаткові кошти. Варто зазначити, що інсталяція операційної системи Windows не є обов’язковою умовою для подальшого користування ноутбуком. Все залежить від того, для чого взагалі придбавається такий ноутбук.

Також з приводу придбання та обліку ноутбука та операційної системи радимо переглянути корисний матеріал «Ноут + Window: як правильно придбати?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 38 (ср. ).

А як щодо ПДВ?

Також досить поширеним питанням є включення до граничної вартості сум сплаченого ПДВ. Тож не зайвим буде зупинитися на цьому моменті.

Наприклад, вартість ноутбука без ПДВ становить 26700 грн. Тобто така вартість «вписується» у граничні норми витрат. Однак з урахуванням ПДВ вартість ноутбука виходить за межі 27000 грн. Чи буде це порушенням вимог постанови № 332?

Вважаємо, що так, це буде порушенням приписів постанови № 332. Адже:

— по-перше, суми непрямих податків включаються до первісної вартості об’єктів основних засобів (п. 5 розд. ІІ НП(С)БО 121*), а те, що ПДВ є непрямим податком, чітко передбачено у п.п. 14.1.178 ПКУ**;

* Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 12.10.2010 № 1202.

** Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

— по-друге, у постанові № 332 йдеться саме про суми граничних витрат на придбання певного майна. У свою чергу, сплачена сума ПДВ, безперечно, є частиною витрат установи на придбання такого майна.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше