Теми статей
Обрати теми

Придбання ноутбука: що входить до граничної суми витрат?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Постановою № 332* встановлено граничну суму витрат на придбання ноутбука на рівні 27 тис. грн. Чи входить до цієї граничної суми вартість ліцензованої операційної системи Windows?

* Постанова КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» від 04.04.2001 № 332.

Можливість придбання певного майна, дійсно, обмежено граничними нормами витрат, передбаченими постановою № 332. А під час дії воєнного стану не слід забувати і про черговість видатків, визначену Порядком № 590*. Тож нумо разом розбиратися з питанням придбання ноутбука.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

В яку чергу можна здійснити видатки на придбання ноутбука?

У період дії воєнного стану насамперед слід з’ясувати, в яку чергу взагалі можливо придбати ноутбук.

Порядком № 590 передбачено придбання оргтехніки, комп’ютерної техніки (у т. ч. придбання програмного забезпечення, яке передбачене разом з придбанням комп’ютерної техніки) для оцифрування музейних предметів за кошти спеціального фонду кошторису у другу чергу.

Щодо інших бюджетних установ, то вони можуть лише відремонтувати раніше придбану оргтехніку та комп’ютерну техніку.

Тож наразі придбати ноутбук можливо лише у третю чергу.

Але вкотре нагадуємо: за кошти як загального, так і спеціального фонду Порядок № 590 дозволяє проводити в другу чергу видатки на закупівлю будь-яких товарів, робіт та послуг під час реалізації проєктів, виконання програм допомоги за підтримки ЄС, урядів іноземних держав, іноземних фінансових та донорських установ і міжнародних фінорганізацій, у т. ч. на умовах співфінансування.

Гранична вартість: що в себе включає?

Якщо трохи зануритися в історію цього питання, то згадаємо, що з 26.02.2016 постанова № 332 поширюється виключно на установи та заклади, які фінансуються з державного бюджету.

Це зумовлено змінами, внесеними до цього нормативного документа постановою № 102*.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2001 р. № 332» від 04.02.2016 № 102.

Що ж стосується бюджетних установ, які фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, то такі установи мають керуватися граничними нормами витрат, затвердженими органами місцевого самоврядування (далі — ОМС). Звісно, якщо такі граничні норми витрат взагалі затверджені на місцевому рівні.

Якщо ж такого документа немає, то «місцеві» бюджетні установи можуть придбавати майно без будь-яких вартісних обмежень.

Але якщо такий документ все ж таки прийнято на місцевому рівні, то, як показує практика, вони переважно базуються саме на нормах постанови № 332.

Тепер щодо придбання ноутбука.

До речі, для вашої зручності граничні норми витрат, визначені постановою № 332, наведено у довідковій інформації, яку ви можете знайти у матеріалі «Граничні суми витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 39.

Виходячи з постанови № 332, гранична сума витрат на придбання ноутбука визначена на рівні 27000 грн. При цьому абсолютно не уточнено, чи входить до цієї граничної суми вартість операційної системи чи будь-якого іншого програмного забезпечення.

Тож вважаємо, що цілком можливо придбати ноутбук вартістю до 27000 грн, але без програмного забезпечення. А операційну систему доведеться встановлювати окремо за додаткові кошти. Варто зазначити, що інсталяція операційної системи Windows не є обов’язковою умовою для подальшого користування ноутбуком. Все залежить від того, для чого взагалі придбавається такий ноутбук.

Також з приводу придбання та обліку ноутбука та операційної системи радимо переглянути корисний матеріал «Ноут + Window: як правильно придбати?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 38 (ср. ).

А як щодо ПДВ?

Також досить поширеним питанням є включення до граничної вартості сум сплаченого ПДВ. Тож не зайвим буде зупинитися на цьому моменті.

Наприклад, вартість ноутбука без ПДВ становить 26700 грн. Тобто така вартість «вписується» у граничні норми витрат. Однак з урахуванням ПДВ вартість ноутбука виходить за межі 27000 грн. Чи буде це порушенням вимог постанови № 332?

Вважаємо, що так, це буде порушенням приписів постанови № 332. Адже:

— по-перше, суми непрямих податків включаються до первісної вартості об’єктів основних засобів (п. 5 розд. ІІ НП(С)БО 121*), а те, що ПДВ є непрямим податком, чітко передбачено у п.п. 14.1.178 ПКУ**;

* Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 12.10.2010 № 1202.

** Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

— по-друге, у постанові № 332 йдеться саме про суми граничних витрат на придбання певного майна. У свою чергу, сплачена сума ПДВ, безперечно, є частиною витрат установи на придбання такого майна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі