Темы статей
Выбрать темы

Видатки в умовах воєнного стану: черговість здійснення

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
До вашої уваги чергова порція запитань-відповідей про можливості та черговості проведення видатків в умовах воєнного стану. Цього разу розглянемо, у яку чергу можна здійснювати видатки на навчання з охорони праці, оренду сміттєвого контейнера, виготовлення меморіальних стендів та послуги еквайрингу.

Навчання з охорони праці

Як оплатити за навчання з охорони праці?

Передусім зазначимо: навчання з питань охорони праці — це навчання працівників, учнів, курсантів, студентів, слухачів з метою отримання необхідних знань і навичок з питань охорони праці або безпечного ведення робіт. Про це зазначено в п. 1.4 розд. 1 Типового положення № 15*.

* Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затверджене наказом Держкомнагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15.

У разі, якщо йдеться про навчання з охорони праці в закладах професійної (професійно-технічної) освіти, то видатки на підготовку кадрів у таких закладах передбачені п. 19 Порядку № 590* як такі, що можуть бути здійснені в другу чергу.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Зауважимо: такі видатки можна проводити в другу чергу лише за рахунок коштів загального фонду.

Традиційно в питаннях обрання КЕКВ виходимо з економічної суті платежу та керуємося нормами Інструкції № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Оплата післядипломної підготовки (перепідготовки) кадрів, підвищення кваліфікації кадрів за договорами в закладах, що мають необхідну ліцензію на проведення таких навчань, результатом яких є отримання посвідчення (сертифіката) установленого зразка щодо набуття відповідних професійних навичок, слід здійснювати за КЕКВ 2282 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку».

Послуги з оренди сміттєвого контейнера

Чи можна «прив’язати» до якогось пункту Порядку № 590 видатки на послуги з оренди сміттєвого контейнера, щоб їх можливо було здійснити в другу чергу?

Вважаємо, що це питання варто розглядати крізь призму норм Закону № 2807*.

* Закон України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 № 2807-IV.

І як випливає з ч. 1 ст. 13 цього Закону, до об’єктів благоустрою населених пунктів належать:

1) території загального користування:

а) парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки — пам’ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики;

б) пам’ятки культурної та історичної спадщини;

в) майдани, площі, бульвари, проспекти;

г) вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки;

ґ) пляжі;

д) кладовища;

е) інші території загального користування;

2) прибудинкові території;

3) території будівель та споруд інженерного захисту територій;

4) території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору.

Власне, саме на об’єктах благоустрою і встановлюють сміттєві контейнери.

Тож із придбанням сміттєвого контейнера в другу чергу жодних проблем. Адже п. 19 Порядку № 590 передбачено в другу чергу здійснення видатків на придбання матеріалів, будівельних матеріалів, обладнання, інвентарю та інструментів для господарської діяльності, а також благоустрою території.

А от з орендою сміттєвого контейнера ситуація дещо складніша, і тут, дійсно, варто пометикувати, куди «прив’язати» такі видатки.

І знову ж таки «прив’яжемо» ці видатки саме до благоустрою. У другу чергу за кошти як загального, так і спеціального фонду п. 19 Порядку № 590 передбачена оплата видатків із благоустрою населених пунктів. Тож у межах проведення таких видатків можна спробувати оплатити оренду сміттєвих контейнерів.

Було б чудово, якби видатки на оренду сміттєвих контейнерів були передбачені як один із заходів програми з благоустрою території, якщо така місцева програма затверджена у вашій громаді.

Щодо застосування КЕКВ, то видатки на оренду сміттєвого контейнера слід планувати і проводити за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Виготовлення меморіальних стендів

Як оплатити виготовлення стендів ушанування пам’яті загиблих?

Знову ж таки, якщо меморіальні стенди вшанування пам’яті загиблих є об’єктами благоустрою, то проблем з їх оплатою бути не повинно. Адже видатки з благоустрою населених пунктів можуть бути проведені в другу чергу за кошти як загального, так і спеціального фонду. Про це свідчить п. 19 Порядку № 590.

Видатки на придбання та виготовлення стендів слід планувати і здійснювати за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Послуги еквайрингу

Чи можна згідно з Порядком № 590 оплатити послуги еквайрингу банку?

Проаналізувавши видатки другої черги, наведені в п. 19 Порядку № 590, бачимо, що оплата послуг банку, у т. ч. і послуг еквайрингу, у другу чергу, на жаль, не передбачена.

Тож такі видатки можливо провести лише в третю чергу.

Планувати та здійснювати видатки на оплату послуг еквайрингу слід за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Придбання товарів, робіт і послуг за програмами іноземних держав

Вкотре нагадуємо: за кошти як загального, так і спеціального фонду Порядок № 590 дозволяє проводити в другу чергу видатки на закупівлю товарів, робіт та послуг під час реалізації проєктів, виконання програм допомоги за підтримки ЄС, урядів іноземних держав, іноземних фінансових та донорських установ і міжнародних фінорганізацій, у т. ч. на умовах співфінансування.

Отже, в межах виконання зазначених проєктів і програм можуть бути придбані будь-які товари, роботи та послуги.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше