Теми статей
Обрати теми

Видатки в умовах воєнного стану: черговість здійснення

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
До вашої уваги чергова порція запитань-відповідей про можливості та черговості проведення видатків в умовах воєнного стану. Цього разу розглянемо, у яку чергу можна здійснювати видатки на навчання з охорони праці, оренду сміттєвого контейнера, виготовлення меморіальних стендів та послуги еквайрингу.

Навчання з охорони праці

Як оплатити за навчання з охорони праці?

Передусім зазначимо: навчання з питань охорони праці — це навчання працівників, учнів, курсантів, студентів, слухачів з метою отримання необхідних знань і навичок з питань охорони праці або безпечного ведення робіт. Про це зазначено в п. 1.4 розд. 1 Типового положення № 15*.

* Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затверджене наказом Держкомнагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15.

У разі, якщо йдеться про навчання з охорони праці в закладах професійної (професійно-технічної) освіти, то видатки на підготовку кадрів у таких закладах передбачені п. 19 Порядку № 590* як такі, що можуть бути здійснені в другу чергу.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Зауважимо: такі видатки можна проводити в другу чергу лише за рахунок коштів загального фонду.

Традиційно в питаннях обрання КЕКВ виходимо з економічної суті платежу та керуємося нормами Інструкції № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Оплата післядипломної підготовки (перепідготовки) кадрів, підвищення кваліфікації кадрів за договорами в закладах, що мають необхідну ліцензію на проведення таких навчань, результатом яких є отримання посвідчення (сертифіката) установленого зразка щодо набуття відповідних професійних навичок, слід здійснювати за КЕКВ 2282 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку».

Послуги з оренди сміттєвого контейнера

Чи можна «прив’язати» до якогось пункту Порядку № 590 видатки на послуги з оренди сміттєвого контейнера, щоб їх можливо було здійснити в другу чергу?

Вважаємо, що це питання варто розглядати крізь призму норм Закону № 2807*.

* Закон України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 № 2807-IV.

І як випливає з ч. 1 ст. 13 цього Закону, до об’єктів благоустрою населених пунктів належать:

1) території загального користування:

а) парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки — пам’ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики;

б) пам’ятки культурної та історичної спадщини;

в) майдани, площі, бульвари, проспекти;

г) вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки;

ґ) пляжі;

д) кладовища;

е) інші території загального користування;

2) прибудинкові території;

3) території будівель та споруд інженерного захисту територій;

4) території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору.

Власне, саме на об’єктах благоустрою і встановлюють сміттєві контейнери.

Тож із придбанням сміттєвого контейнера в другу чергу жодних проблем. Адже п. 19 Порядку № 590 передбачено в другу чергу здійснення видатків на придбання матеріалів, будівельних матеріалів, обладнання, інвентарю та інструментів для господарської діяльності, а також благоустрою території.

А от з орендою сміттєвого контейнера ситуація дещо складніша, і тут, дійсно, варто пометикувати, куди «прив’язати» такі видатки.

І знову ж таки «прив’яжемо» ці видатки саме до благоустрою. У другу чергу за кошти як загального, так і спеціального фонду п. 19 Порядку № 590 передбачена оплата видатків із благоустрою населених пунктів. Тож у межах проведення таких видатків можна спробувати оплатити оренду сміттєвих контейнерів.

Було б чудово, якби видатки на оренду сміттєвих контейнерів були передбачені як один із заходів програми з благоустрою території, якщо така місцева програма затверджена у вашій громаді.

Щодо застосування КЕКВ, то видатки на оренду сміттєвого контейнера слід планувати і проводити за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Виготовлення меморіальних стендів

Як оплатити виготовлення стендів ушанування пам’яті загиблих?

Знову ж таки, якщо меморіальні стенди вшанування пам’яті загиблих є об’єктами благоустрою, то проблем з їх оплатою бути не повинно. Адже видатки з благоустрою населених пунктів можуть бути проведені в другу чергу за кошти як загального, так і спеціального фонду. Про це свідчить п. 19 Порядку № 590.

Видатки на придбання та виготовлення стендів слід планувати і здійснювати за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Послуги еквайрингу

Чи можна згідно з Порядком № 590 оплатити послуги еквайрингу банку?

Проаналізувавши видатки другої черги, наведені в п. 19 Порядку № 590, бачимо, що оплата послуг банку, у т. ч. і послуг еквайрингу, у другу чергу, на жаль, не передбачена.

Тож такі видатки можливо провести лише в третю чергу.

Планувати та здійснювати видатки на оплату послуг еквайрингу слід за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Придбання товарів, робіт і послуг за програмами іноземних держав

Вкотре нагадуємо: за кошти як загального, так і спеціального фонду Порядок № 590 дозволяє проводити в другу чергу видатки на закупівлю товарів, робіт та послуг під час реалізації проєктів, виконання програм допомоги за підтримки ЄС, урядів іноземних держав, іноземних фінансових та донорських установ і міжнародних фінорганізацій, у т. ч. на умовах співфінансування.

Отже, в межах виконання зазначених проєктів і програм можуть бути придбані будь-які товари, роботи та послуги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі