Темы статей
Выбрать темы

Індивідуальні кошториси філій: складати чи ні?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Територіальна громада утворила КЗК «Публічна бібліотека» як окрему юридичну особу. До неї приєднали п’ять філій без статусу юридичної особи. Бухгалтерський облік бібліотек веде централізована бухгалтерія (далі — ЦБ). ЦБ склала кошторис КЗК «Публічна бібліотека» з урахуванням потреб бібліотек-філій. Чи потрібно ЦБ складати окремо індивідуальні кошториси для бібліотек-філій та окремо для КЗК «Публічна бібліотека»?

Бібліотеки — юридичні особи

Спочатку звернемося до норм Закону № 2778*.

* Закон України «Про культуру» від 14.12.2010 № 2778-VI.

І як випливає з п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 2778, заклади культури є юридичними особами, основною діяльністю яких є діяльність у сфері культури, або структурний підрозділ юридичної особи, функції якого полягають у провадженні діяльності у сфері культури.

ВАЖЛИВО!

Заклади культури можуть діяти і як окремі юридичні особи, і як структурні підрозділи юридичної особи

А про те, що бібліотеки є саме закладами культури, свідчать ч. 1 та 2 ст. 23 Закону № 2778.

Ведення обліку централізовано

Централізоване ведення бухгалтерського обліку бібліотек цілком можливе. І ось чому.

Виходячи з п. 2 Типового положення № 59*, бюджетні установи можуть обрати один із таких варіантів організації ведення бухгалтерського обліку:

* Типове положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затверджене постановою КМУ від 26.01.2011 № 59.

— утворення самостійного структурного підрозділу (бухгалтерська служба) для ведення бухгалтерського обліку;

— введення посади спеціаліста, на якого покладається виконання обов’язків бухгалтерської служби;

— обов’язки бухгалтерської служби може виконувати ЦБ бюджетної установи, якій підпорядковані інші бюджетні установи.

Тож ведення ЦБ бухгалтерського обліку КЗК «Публічна бібліотека» та бібліотек-філій повністю відповідає нормам чинного законодавства.

Проте слід пам’ятати: ЦБ має виконувати обов’язки саме бухгалтерської служби КЗК «Публічна бібліотека» та бібліотек-філій, але в жодному разі не розпоряджатися майном та коштами такого закладу.

Складання окремих кошторисів

Для того, щоб відповісти на запитання щодо складання окремих індивідуальних кошторисів, слід звернутися до Порядку № 228*.

* Порядок складання, розгляду, затвердження та основні вимоги до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджені постановою КМУ від 28.02.2002 № 228.

Установа, незалежно від того, чи веде вона бухгалтерський облік самостійно, чи обслуговується ЦБ, для забезпечення своєї діяльності складає кошториси за кожною виконуваною нею бюджетною програмою.

Це чітко передбачено п. 3 Порядку № 228.

Ба більше, установам можуть виділятися бюджетні кошти тільки за наявності затверджених та погоджених у випадках, передбачених Порядком № 228, кошторисів (п. 5 Порядку № 228).

Відокремлені структурні підрозділи розпорядника, які не мають статусу юридичної особи, відомості щодо яких внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відповідно до законодавства, застосовують положення Порядку № 228, визначені для розпорядника нижчого рівня (одержувача). Про це свідчить п. 7 Порядку № 228 (ср. ).

З огляду на це, такі підрозділи мають складати та затверджувати кошториси в загальному порядку, передбаченому для розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня.

Звідси висновок: в описаному випадку ЦБ має складати окремо індивідуальні кошториси для бібліотек-філій.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше