Темы статей
Выбрать темы

Договори про надання міжбюджетних трансфертів: нюанси укладення роз’яснив Мінфін

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Нещодавно постановою № 399* Уряд уніс зміни до постанови № 252**. Як наслідок, знову потрібно укладати договори про надання міжбюджетних трансфертів. Про ці зміни ми розповіли у матеріалі «Бюджетний процес в умовах воєнного стану» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 17.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 р. № 252» від 28.04.2023 № 399.

** Постанова КМУ «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» від 11.03.2022 № 252.

І вже маємо свіже роз’яснення щодо укладання таких договорів, надане Мінфіном у листі від 04.05.2023 № 05240-12-6/12215. Це роз’яснення насамперед стосується територій, де створені військові адміністрації (далі — ВА).

Передача міжбюджетних трансфертів

Передусім Мінфін нагадав про можливість передачі міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами, передбачену ст. 93 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Так, місцева рада може передати кошти на здійснення окремих видатків місцевих бюджетів іншій місцевій раді у вигляді міжбюджетного трансферту до відповідного місцевого бюджету. Зокрема, така передача здійснюється у разі, якщо на території територіальної громади недостатньо бюджетних установ, інших суб’єктів господарювання комунальної власності, які забезпечують надання публічних послуг.

Функції органів місцевого самоврядування, їх виконавчих органів, місцевих державних адміністрацій, військово-цивільних адміністрацій у частині бюджетних повноважень здійснюють ВА. Про це зазначено у п.п. 2 п. 22 «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ.

Укладання договорів здійснюється між сторонами, які прийняли рішення про передачу міжбюджетного трансферту.

Хто може приймати рішення про передачу міжбюджетного трансферту?

В умовах воєнного стану рішення про передачу коштів у вигляді міжбюджетного трансферту до відповідного місцевого бюджету можуть приймати ВА, обласні, районні та Київська міська військові адміністрації. Це передбачено п.п. 2 п. 1 постанови № 252.

Звісно, йдеться про території, де створені і діють ВА.

Хто підпише договір?

На територіях, де створено ВА, договір про передачу міжбюджетного трансферту підпише начальник ВА. Адже безпосереднє керівництво ВА здійснюють їхні начальники (ч. 7 ст. 4 Закону № 389*).

* Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII.

Саме начальник ВА укладає від імені територіальної громади, відповідної ВА договори згідно із законодавством. Це чітко визначено у п.п. 7 ч. 6 ст. 15 Закону № 389.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше