Теми статей
Обрати теми

Договори про надання міжбюджетних трансфертів: нюанси укладення роз’яснив Мінфін

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Нещодавно постановою № 399* Уряд уніс зміни до постанови № 252**. Як наслідок, знову потрібно укладати договори про надання міжбюджетних трансфертів. Про ці зміни ми розповіли у матеріалі «Бюджетний процес в умовах воєнного стану» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 17.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 р. № 252» від 28.04.2023 № 399.

** Постанова КМУ «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» від 11.03.2022 № 252.

І вже маємо свіже роз’яснення щодо укладання таких договорів, надане Мінфіном у листі від 04.05.2023 № 05240-12-6/12215. Це роз’яснення насамперед стосується територій, де створені військові адміністрації (далі — ВА).

Передача міжбюджетних трансфертів

Передусім Мінфін нагадав про можливість передачі міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами, передбачену ст. 93 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Так, місцева рада може передати кошти на здійснення окремих видатків місцевих бюджетів іншій місцевій раді у вигляді міжбюджетного трансферту до відповідного місцевого бюджету. Зокрема, така передача здійснюється у разі, якщо на території територіальної громади недостатньо бюджетних установ, інших суб’єктів господарювання комунальної власності, які забезпечують надання публічних послуг.

Функції органів місцевого самоврядування, їх виконавчих органів, місцевих державних адміністрацій, військово-цивільних адміністрацій у частині бюджетних повноважень здійснюють ВА. Про це зазначено у п.п. 2 п. 22 «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ.

Укладання договорів здійснюється між сторонами, які прийняли рішення про передачу міжбюджетного трансферту.

Хто може приймати рішення про передачу міжбюджетного трансферту?

В умовах воєнного стану рішення про передачу коштів у вигляді міжбюджетного трансферту до відповідного місцевого бюджету можуть приймати ВА, обласні, районні та Київська міська військові адміністрації. Це передбачено п.п. 2 п. 1 постанови № 252.

Звісно, йдеться про території, де створені і діють ВА.

Хто підпише договір?

На територіях, де створено ВА, договір про передачу міжбюджетного трансферту підпише начальник ВА. Адже безпосереднє керівництво ВА здійснюють їхні начальники (ч. 7 ст. 4 Закону № 389*).

* Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII.

Саме начальник ВА укладає від імені територіальної громади, відповідної ВА договори згідно із законодавством. Це чітко визначено у п.п. 7 ч. 6 ст. 15 Закону № 389.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі