Темы статей
Выбрать темы

МВО йде у відпустку: хто її замінить?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
В установі матеріально відповідальна особа (далі — МВО) планує піти у відпустку у липні 2023 року. Яким чином в період тимчасової відсутньої МВО проводити видачу та приймання матеріальних цінностей? Чи може це робити інший працівник установи?

Так, на період відпустки МВО її функції цілком може виконувати інший працівник. Для цього керівник установи має прийняти рішення про покладення обов’язків тимчасово відсутнього працівника на іншого працівника. Зазвичай відпустки планують заздалегідь, тому є достатньо часу підготуватися та зробити все правильно. Пояснимо, які саме дії необхідно виконати.

1. Покладаємо обов’язки МВО на іншого працівника

Якщо МВО йде у відпустку, матеріальні цінності обов’язково необхідно передати іншому працівнику. Втім, не кожен працівник установи може бути МВО. Його призначають з числа працівників на певних умовах:

1) посада, яку обіймає такий працівник, або робота, яку виконує цей співробітник, мають бути передбачені Переліком посад і робіт, що заміщаються або виконуються працівниками, з якими підприємством, установою, організацією можуть укладатися письмові договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення збереження цінностей, переданих їм для зберігання, обробки, продажу (відпуску), перевезення або застосування у процесі виробництва, затвердженим постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 28.12.77 № 447/24;

2) з таким працівником обов’язково має бути укладено договір про повну матеріальну відповідальність.

Здебільшого такого працівника керівник обирає у межах тієї ж категорії персоналу, що й МВО, яка йде у відпустку. Після того як керівник визначиться в потенційним кандидатом, на якого буде покладено матеріальну відповідальність на час перебування МВО у відпустці, він видає наказ.

2. Проводимо «першу» інвентаризацію

Передачу ТМЦ від однієї МВО до іншої здійснюють за результатами інвентаризації. Таку вимогу передбачено п. 7 розд. І Положення № 879*.

* Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879.

За загальним правилом для цього керівник видає наказ про проведення інвентаризації. При цьому проводити таку інвентаризацію слід виключно в обсязі активів, які знаходяться на відповідальному зберіганні такої особи. Причому інвентаризація має бути проведена у день приймання-передачі справ від однієї МВО до іншої.

З огляду на це, «першу» інвентаризацію слід провести в день призначення та передачі справ в обсязі активів, які передаються на відповідальне зберігання тимчасовій МВО. Зокрема, таку інвентаризацію доцільно провести в останній робочий день перед початком відпустки постійної МВО.

3. Оформляємо необхідну документацію

Традиційно при зміни МВО складають інвентаризаційні описи. Особа, яка приймає активи, дає розписку про отримання активів, а та, яка передає (у випадку читача — йде у відпустку), — про передачу активів.

Також за результатами інвентаризації комісія може скласти Акт прийняття-передачі в довільний формі, який затверджується керівником установи (його складання не є обов’язковим).

4. Проводимо «другу» інвентаризацію

Після повернення постійної МВО з відпустки слід також провести інвентаризацію. Чому? Все просто, в цьому разі відбувається повторна зміна МВО. Відповідно вимога п. 7 розд. І Положення № 879 тут також діє.

З огляду на це, дії, вчинені при «першій» інвентаризації, доведеться знову повторити. До речі, провести таку інвентаризацію необхідно в перший робочий день після виходу постійної МВО з відпустки.

Висновки

  • З особою, на яку тимчасово покладають матеріальну відповідальність, укладають договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.
  • У разі зміни МВО обов’язково необхідно провести інвентаризацію (на день прийняття-передачі справ).
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше