Темы статей
Выбрать темы

Обладнання для кабінету хімії: чи можливо придбати?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Чи можна придбавати обладнання для кабінету хімії під час дії воєнного стану?

В яку чергу здійснити видатки?

У період дії воєнного стану передусім слід з’ясувати, в яку чергу можна здійснити заплановані видатки. Для цього слід звернутися до норм Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Першочерговими в період дії воєнного стану залишаються видатки на національну безпеку та оборону, а також на здійснення заходів правового режиму воєнного стану.

Тоді як більшість дозволених видатків здійснюються у другу чергу і їх перелік наведений у п. 19 Порядку № 590.

Проаналізувавши перелік видатків другої черги, бачимо, що за рахунок коштів спеціального фонду у другу чергу можна провести видатки на придбання реактивів, хімікатів, біопрепаратів (зокрема для науково-дослідних робіт, наукових цілей, лабораторних досліджень (випробувань) та навчального процесу).

А от щодо придбання саме обладнання для кабінету хімії, то таких видатків серед передбачених п. 19 Порядку № 590 видатків другої черги немає.

Тож такі видатки, на жаль, можна провести лише у третю чергу.

Який КПКВК застосувати?

Для визначення КПКВК слід звернутися до наказу № 793*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

У зв’язку з тим, що проведення уроків хімії є основною діяльності закладів загальної середньої освіти, проведення зазначених у запитанні видатків слід здійснювати за КПКВК 1020 «Надання загальної середньої освіти за рахунок коштів місцевого бюджету».

Який КЕКВ застосувати?

Обираючи КЕКВ, традиційно, виходимо з економічної суті платежу та приписів Інструкції № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Так, якщо обладнання для кабінету хімії за вартістю можна віднести до основних засобів (далі — ОЗ), застосовуйте КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

Нагадаємо: вартісні ознаки предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів, або, простіше кажучи, вартісний критерій ОЗ, суб’єкти державного сектору визначають самостійно та фіксують у розпорядчому документі про облікову політику.

Якщо ж таке обладнання за своєю вартістю до ОЗ не дотягує, тоді плануйте і проводьте такі видатки за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше