Теми статей
Обрати теми

Обладнання для кабінету хімії: чи можливо придбати?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Чи можна придбавати обладнання для кабінету хімії під час дії воєнного стану?

В яку чергу здійснити видатки?

У період дії воєнного стану передусім слід з’ясувати, в яку чергу можна здійснити заплановані видатки. Для цього слід звернутися до норм Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Першочерговими в період дії воєнного стану залишаються видатки на національну безпеку та оборону, а також на здійснення заходів правового режиму воєнного стану.

Тоді як більшість дозволених видатків здійснюються у другу чергу і їх перелік наведений у п. 19 Порядку № 590.

Проаналізувавши перелік видатків другої черги, бачимо, що за рахунок коштів спеціального фонду у другу чергу можна провести видатки на придбання реактивів, хімікатів, біопрепаратів (зокрема для науково-дослідних робіт, наукових цілей, лабораторних досліджень (випробувань) та навчального процесу).

А от щодо придбання саме обладнання для кабінету хімії, то таких видатків серед передбачених п. 19 Порядку № 590 видатків другої черги немає.

Тож такі видатки, на жаль, можна провести лише у третю чергу.

Який КПКВК застосувати?

Для визначення КПКВК слід звернутися до наказу № 793*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

У зв’язку з тим, що проведення уроків хімії є основною діяльності закладів загальної середньої освіти, проведення зазначених у запитанні видатків слід здійснювати за КПКВК 1020 «Надання загальної середньої освіти за рахунок коштів місцевого бюджету».

Який КЕКВ застосувати?

Обираючи КЕКВ, традиційно, виходимо з економічної суті платежу та приписів Інструкції № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Так, якщо обладнання для кабінету хімії за вартістю можна віднести до основних засобів (далі — ОЗ), застосовуйте КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

Нагадаємо: вартісні ознаки предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів, або, простіше кажучи, вартісний критерій ОЗ, суб’єкти державного сектору визначають самостійно та фіксують у розпорядчому документі про облікову політику.

Якщо ж таке обладнання за своєю вартістю до ОЗ не дотягує, тоді плануйте і проводьте такі видатки за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі