Темы статей
Выбрать темы

Оцінюємо та реалізуємо металобрухт: за якою вартістю?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Установа обліковує на балансі (на субрахунку 1518) металобрухт, який було оприбутковано ще у 2017 році. Плануємо найближчим часом реалізувати цей металобрухт спеціалізованому підприємству. Однак наразі ціни на металобрухт нижчі, ніж його балансова вартість. Чи потрібно у зв’язку з цим змінювати балансову вартість металобрухту (робити уцінку)? Як правильно відобразити операції з реалізації брухту в обліку?

Оприбутковуємо металобрухт

Під час здійснення операцій із вторинною сировиною, отриманою в результаті списання (розбирання, демонтажу) непридатних основних засобів (далі — ОЗ), бюджетні установи мають дотримуватися загального правила.

Так, передусім вторинна сировина (у т. ч. металобрухт) підлягає обов’язковому оприбуткуванню на баланс установи. Такі вимоги Мінфін прописав у п. 5 розд. VI НП(С)БО 121*.

* Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 12.10.2010 № 1202.

При цьому правила оцінки запасів, вилучених у результаті ліквідації ОЗ, визначено в п. 15 розд. II Методрекомендацій з обліку запасів*.

* Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 11.

Подпишитесь, чтобы открыть доступ к материалам Я уже
logo PRO PRO-доступ Неограниченный доступ ко всем закрытым материалам сайта без рекламы
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше