Теми статей
Обрати теми

Оцінюємо та реалізуємо металобрухт: за якою вартістю?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Установа обліковує на балансі (на субрахунку 1518) металобрухт, який було оприбутковано ще у 2017 році. Плануємо найближчим часом реалізувати цей металобрухт спеціалізованому підприємству. Однак наразі ціни на металобрухт нижчі, ніж його балансова вартість. Чи потрібно у зв’язку з цим змінювати балансову вартість металобрухту (робити уцінку)? Як правильно відобразити операції з реалізації брухту в обліку?

Оприбутковуємо металобрухт

Під час здійснення операцій із вторинною сировиною, отриманою в результаті списання (розбирання, демонтажу) непридатних основних засобів (далі — ОЗ), бюджетні установи мають дотримуватися загального правила.

Так, передусім вторинна сировина (у т. ч. металобрухт) підлягає обов’язковому оприбуткуванню на баланс установи. Такі вимоги Мінфін прописав у п. 5 розд. VI НП(С)БО 121*.

* Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 12.10.2010 № 1202.

При цьому правила оцінки запасів, вилучених у результаті ліквідації ОЗ, визначено в п. 15 розд. II Методрекомендацій з обліку запасів*.

* Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 11.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі