Темы статей
Выбрать темы

Земля на балансі: за якою вартістю обліковувати?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Установа отримала земельну ділянку на праві постійного користування декілька років тому. Жодних додаткових витрат щодо такої ділянки ми не здійснювали, але й досі її на баланс не оприбуткували. Поясніть, як правильно це зробити? За якою вартістю оприбутковувати? Чи можливо з цією метою застосовувати нормативно грошову оцінку?

Зараховуємо на баланс: на підставі чого?

Бюджетні установи обліковують земельні ділянки на підставі документів, установлених законодавством. Такі узагальнені вимоги до обліку землі передбачено п. 12 розд. III Методрекомендацій з обліку ОЗ*. Що це за документи? Для відповіді на це питання звернемося до норм земельного законодавства.

* Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектора, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 11.

Зауважте: бюджетні установи набувають виключно право постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності. Це право полягає у володінні та користуванні земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без установлення строку. Таке визначення наведено в ч. 1 ст. 92 ЗКУ*.

* Земельний кодекс України від 25.10.2001 № 2768-III.

Насамперед підставою для набуття права постійного користування земельною ділянкою є відповідне рішення місцевої ради про передачу земельної ділянки певному користувачу.

Подпишитесь, чтобы открыть доступ к материалам Я уже
logo PRO PRO-доступ Неограниченный доступ ко всем закрытым материалам сайта без рекламы
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше