Теми статей
Обрати теми

Земля на балансі: за якою вартістю обліковувати?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Установа отримала земельну ділянку на праві постійного користування декілька років тому. Жодних додаткових витрат щодо такої ділянки ми не здійснювали, але й досі її на баланс не оприбуткували. Поясніть, як правильно це зробити? За якою вартістю оприбутковувати? Чи можливо з цією метою застосовувати нормативно грошову оцінку?

Зараховуємо на баланс: на підставі чого?

Бюджетні установи обліковують земельні ділянки на підставі документів, установлених законодавством. Такі узагальнені вимоги до обліку землі передбачено п. 12 розд. III Методрекомендацій з обліку ОЗ*. Що це за документи? Для відповіді на це питання звернемося до норм земельного законодавства.

* Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектора, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 11.

Зауважте: бюджетні установи набувають виключно право постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності. Це право полягає у володінні та користуванні земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без установлення строку. Таке визначення наведено в ч. 1 ст. 92 ЗКУ*.

* Земельний кодекс України від 25.10.2001 № 2768-III.

Насамперед підставою для набуття права постійного користування земельною ділянкою є відповідне рішення місцевої ради про передачу земельної ділянки певному користувачу.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі