Теми статей
Обрати теми

«Диво-пастка» проміжних періодів: чи є панацея?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, у.tovstopyat@buhgalter911.com
Правила* визначення дивідендного авансового внеску (ДАВ), що запрацювали з початку року, трохи перехвалили. Причому зрозуміло це стало, коли минув І квартал... Справа ось у чому: тим, хто прийняв рішення «роздати» за його результатами дивіденди, хочеш не хочеш, а сплачувати внесок доведеться «по повній» без будь-яких вирахувань. Та чи все так погано? Давайте разом це і з’ясуємо!
дивіденди, авансовий внесок

* Про них ви могли прочитати у статтях «Дивіденди: важливі акценти» та «Дивідендний авансовий внесок: нараховуємо по-новому, сплачуємо по-старому» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 8.

Приводом для написання цієї статті стало питання, пов’язане з виходом із ТОВ одного з його учасників. Насправді причини для виплати дивідендів за підсумками роботи в І кварталі 2015 року можуть бути різними. А проблеми при цьому — одні й ті самі ☹.

З чим вони пов’язані? Ви вже, мабуть, чудово знаєте, що при виплаті дивідендів п.п. 57.11.2 ПКУ дає право зменшити базу для нарахування ДАВ на суму об’єкта оподаткування. Ось тільки є два істотні застереження:

1) ідеться про об’єкт оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік. Тобто якщо говоримо про виплату дивідендів за І квартал 2015 року, то і зменшити їх суму можна тільки на об’єкт оподаткування за 2015 рік (увесь!). А його можна буде визначити тільки у 2016 році;

2) право на вирахування дає погашене в повному розмірі грошове зобов’язання. І знову ж таки за об’єктом, визначеним за рік. Для цього вже доведеться не тільки подати річну деку, а й «розплатитися» за нею. «Провернути» все це реально буде також тільки наступного року.

Виходить, зараз доведеться визначати ДАВ з усієї суми дивідендів, що підлягають виплаті.

img 1 Зверніть увагу: як і раніше, ДАВ при виплаті дивідендів фізособам у будь-якому разі не сплачуємо ( п.п. 57.11.3 ПКУ).

img 2 Платники щомісячних авансів не зможуть зменшити їх поточні суми на розмір сплаченого ДАВ. Зменшити вийде податкові зобов’язи. І знову ж таки тільки за результатами року**.

** Детальніше про це можна дізнатися зі статті «Авансові внески за березень: що нового?» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 12.

Якщо вже підняли цю тему, гріх не пригадати про абз. 3 п.п. 57.11.2 ПКУ. Він регулює ситуацію, коли дивіденди виплачують за неповний календарний рік. Та тільки «спрацює» він у разі, якщо ви вирішите виплачувати «проміжні» дивіденди (наприклад, за той-таки І квартал 2015 року) вже у 2016 році. Тобто коли буде (1) визначено об’єкт оподаткування за 2015 рік і (2) погашено зобов’язи.

Виходить, як не крути, виплачуючи дивіденди за періоди поточного року посеред року (не фізособам), доведеться витратитися ☹. Але! За підсумками року ви зможете зменшити суму своїх зобов’язів на суму сплаченого ДАВ (згідно з абз. 4 п.п. 57.11.2 ПКУ). Вдячні й за це!

y.tovstopyat@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі